Külföld

Repülőteret is elfoglaltak a kazah tüntetők

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 19:50

Az államfő a valódi hatalom birtokosának tekintett Nurszultan Nazarbajev félreállításával próbálja csillapítani a tiltakozást, de közben segítséget kért az Oroszország vezhette KBSZSZ katonai szövetségtől.

Leváltotta Nurszultan Nazarbajevet a kazah biztonsági tanács éléről Kaszim-Zsomart Tokajev államfő, hogy ezzel is megpróbálja lecsillapítani a közép-ázsiai országban kirobbant tüntetéseket. Közben Almatiban (oroszul: Alma-Ata) a repülőteret is elfoglalták a demonstrálók, minden induló és érkező járatot töröltek. Erről a Reuters hírügynökség számol be.

Tokajev szerdai második tévébeszédében az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte. Úgy fogalmazott, hogy a „terroristák” elfoglalták Almati repülőterét, és hatalmukba kerítettek öt repülőgépet, amelyek között külföldi légitársaságok gépei is vannak.

A tiltakozás az után robbant ki, hogy újév elejétől jelentősen felemelték a cseppfolyós földgáz árát, amit széles körben használnak autók üzemanyagaként Kazahsztánban, mert a hatósági ár miatt sokkal olcsóbb volt a benzinnél. A tüntetések hatására már a kormány is lemondott, Tokajev pedig utasította az ügyvivő kabinetet, hogy állítsák vissza az üzemanyagárakat, ez azonban nem nyugtatta meg a tüntetőket, akik további politikai követeléseket fogalmaztak meg.

Fotó: MTI/AP/Vladimir Tretyakov

„Öregember, takarodj!” – kiabálták a tüntetők Aktöbe városában a 81 éves Nurszultan Nazarbajevre utalva, akit továbbra is a hatalom valódi birtokosaként tartanak számon, noha 2019-ben lemondott az elnöki tisztségről. Az interneten olyan felvétel is megjelent, amelyen tüntetők kötelekkel próbálják ledönteni Nazarbajev bronzszobrát. Ez megosztója szerint a kelet-kazahsztáni Taldikorganban készült.

Kaszim-Zsomart Tokajev, akit Nurszultan Nazarbajev maga választott ki utódjául, tévébeszédben jelentette be, hogy saját maga vette át a biztonsági tanács vezetését, és a tanács második emberét, Nazarbajev unokatestvérét is eltávolította. A volt elnök nevét azonban nem mondta ki. Korábbi videónk a tüntetésről:

A rohamrendőrök korábban könnygázt és villanógránátokat vetettek be a tüntetők ellen Almatiban, de több utcát feladtak. Korábbi hírek szerint egyenruhások is kinyilvánították szimpátiájukat a tüntetők felé. Egy almati lakos, aki a tüntetőkhöz csatlakozott, a Reutersnak azt mondta, hogy a legtöbb tiltakozó, akivel találkozott, a város szegényebb külső kerületeiből és a környező településekről érkezett.

Teljes anarchia van az utcán, rendőröket sehol nem látni

– mondta. Helyszíni internetes közvetítéseken látszott, hogy tűz ütött ki az almati városházán és az ügyészi hivatalban is, az MTI tudósítása szerint pedig rendkívüli állapotot hirdettek országszerte.

Nyitókép: MTI/AP/Yan Blagov

#Külföld#kazahsztán#tüntetés#nurszultan nazarbajev#kaszim-zsomart tokajev

Címlapról ajánljuk