Külföld

Tüntetőket öltek meg a kazah rendőrök, megkezdték a felkelés leverését

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 6:54

Terrorellenes hadműveletként hivatkoznak a zavargások megfékezésére.

Kazahsztán fővárosa, Almati rendőrkapitánysága csütörtökön közölte, hogy a zavargások több tucatnyi résztvevőjét likvidálták, személyazonosságuk megállapítása folyamatban van. Saltanat Azirbek szóvivő elmondása szerint három közigazgatási épületnél „terrorellenes műveletet hajtanak végre”. Ezért felszólította a város lakóit, hogy ne hagyják el otthonukat. – számolt be a hírről az orosz Interfax hírügynökség.

Csütörtök reggel több páncélozott harci jármű és több tucat katona vonult Almati főterére, ahol már harmadik napja százak tüntetnek a kormány ellen. A helyszínen lövések hallatszanak – jelentette a Reuters.

Az állami televízió csütörtökön arról számolt be, hogy a Kazahsztáni Nemzeti Bank úgy döntött, felfüggeszti az összes pénzintézet működését. Az országban az internet nagyrészt leállt. 

A belügyminisztérium közlése szerint az összecsapásokban a biztonsági erők legalább nyolc tagja életét vesztette, és 317-en megsebesültek.

A közép-ázsiai országban akkor robbantak ki a zavargások, amikor újévkor jelentősen felemelték a cseppfolyós földgáz árát, amit sokan használnak autók üzemanyagaként Kazahsztánban, mert a hatósági ár miatt sokkal olcsóbb volt a benzinnél. A tüntetések hatására már a kormány is lemondott, és leváltották a 2019-ben elnöki posztjáról lemondott volt kazah diktátort, Nurszultan Nazarbajevet a kazah biztonsági tanács éléről. Bár Kaszim-Zsomart Tokajev jelenlegi kazah elnök kezdeményezte az üzemanyagárak visszaállítását, a tüntetések folytatódtak. A zavargások során Almati nemzetközi repülőterét is elfoglalták.

Az Interfax csütörtöki tudósítása szerint nemcsak a rendőrség és a katonaság, hanem a tüntetők is gépfegyverekkel voltak felfegyverkezve Almati utcáin. Az üzenetküldőkben és a közösségi oldalakon olyan videókat tettek közzé, amelyeken jól hallhatóak a lövések. A kazah hatóságok szerdai jelentése szerint 8 rendőrt és gárdistát öltek meg a tüntetők.

Nyitókép: Rohamrendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt Almati központjában 2022. január 5-én. – Fotó: MTI / AP

#Külföld#kazahsztán#zavargások

Címlapról ajánljuk