CinemaKlub

Jurassic Park - 25 év, 25 érdekesség!

rtl.hurtl.hu

2018. június 12. 15:10

Hölgyek-urak, öveket bekapcsolni, most újra átlépjük a Jurassic Park kapuit! 

1993. június 11-én mutatták be a Jurassic Parkot, ennek örömére összegyűjtöttünk 25 érdekességet minden idők legjobb dínós filmjéről. Mielőtt azonban nekiállnánk, füleseket be, és katt a lejátszás gombra!

Rendben, így már kezdhetjük:

1. Michael Crichton regénye, amiből a film készült, 1990-ben jelent meg. A forgatás előkészületeit azonban már 1989-ben megkezdték, mivel feltételezték, hogy a könyv nagy siker lesz, ezáltal remek alapanyagot szolgáltathat egy filmhez. Igazuk lett!

2. Steven Spielberg több héttel eltolta a forgatás tervezett kezdetét, hogy a kiszemelt színészek időbeosztása "összeérjen" a filmmel: Sir Richard Attenborough saját filmjének utómunkálataival, a Chaplinnel (1992) volt elfoglalva, Sam Neill pedig a Családi fényképeket (1993) forgatta, majd egyetlen szabad hétvégéje maradt az új projekt előtt.

3. Dr. Alan Grant szerepére Harrison Fordot szemelték ki, de ő nem vállalta, mivel úgy érezte nem neki való a karakter.

4. Ian Malcolm karakterével kapcsolatban Jim Carrey (!), Michael Keaton, Bruce Campbell, Johnny Depp, Ted Danson, Steve Guttenberg és Michael J. Fox neve is felmerült!

5. A forgatás alatt a stábra lecsapott az Iniki orkán, amiről készítettek pár felvételt, és később felhasználták őket a filmben. Attenborough pedig állítólag az egészet átaludta egy hotelszobában!

6. Miközben Dennis Nedry Hammonddal vitatkozik, tisztán kivehető, hogy az egyik monitoron kis méretben A cápa megy. Ez volt Spielberg első olyan filmje, amiben a rendező animatronikus állatokkal kísérletezett.

 


7. A káoszelmélet kifejtése közben Iam Malcolm kendőzetlenül flörtöl Ellie Sattlerrel. A film forgatása után a két karaktert alakító színész, Laura Dern és Jeff Goldblum randizni kezdtek, sőt el is jegyezték egymást!

8. B. D. Wong, aki dr. Henry Wu-t alakította, kevesebb mint 2 perc játékidőt kapott - viszont ő az egyetlen színész az eredeti stábból, aki visszatért a negyedik részben is!

9. A 127 perces filmben mindössze 15 percig szerepelnek dínók: ebből 9 percben animatronikus kellékeket, 6 percben pedig számítógépes effekteket láthatunk.

10. Meglepő, de az egyik legnehezebb "trükk" az volt, hogy a T-Rex megjelenésekor fodrozódjon a víz a kis pohárkában. Ennek a megoldására a forgatás előtti estén jött rá Michael Lantieri: egy gitárra tett egy pohár vizet, és pengetni kezdett. Bumm, sikerült! Másnap a kocsi műszerfala alá gitárhúrokat erősítettek.

11. Amikor a T-Rex megtámadja Lexet és Timet, a forgatás alatt az animatronikus báb egyik foga kiesett. Hiába próbálták visszaragasztani, nem sikerült - ha a megfelelő pillanatban állítjuk meg a filmet, látszik a fog helye!

12. Miután Malcolm elveszi a rádiót Hammondtól, és elmondja Ellie-nek, hogy merre menjen, Jeff Goldblumnak nincs több szövege a filmben...

13. Dr. Alan Grantet a híres paleontológusról, Jack Hornerről mintázták - Horner tudományos tanácsadóként a film készítésében is részt vett.

14. A Jurassic Park a 20. század második legnagyobb bevételt hozó filmje, a Titanic után.

15. A '94-es Oscar-díj átadón a Jurassic Parkot három kategóriában jelölték: Legjobb vizuális effektek, Legjobb hangkeverés és Legjobb hangvágás. A film mindhárom kategóriában nyert! Ami külön érdekesség, hogy a Legjobb hangkeverés kategóriában Spielberg másik filmje, a Schindler listája volt a Jurassic Park egyik vetélytársa.

16. Az ikonikussá vált "Nem spóroltam semmin" mondat összesen ötször hangzik el a filmben!

17. Dr. Arnold minden jelenetben cigizik, Dennis Nedry pedig eszik.

18. Donald Gennaro a CollegeHumor alábbi paródiájában újra eljátszotta Jurassic Parkos karakterét, persze kifigurázva önmagát:

19. A filmben látható számítógépek animációit a Silicon Graphics és az Apple "kölcsönözte" a stábnak.

20. Dr. Arnold eredetileg kamerák előtt halt volna meg, de a természet keresztülhúzta a stáb számításait.

21. Két esemény, ami a regényben benne van, kimaradt a filmből: az egyik egy nyitójelenet, amiben egy gyermeket támadnak meg a kompik (a pici rohangáló dínók), a másik egy üldözős, amiben a T-Rex el akarja kapni Grantet és a gyerekeket. Mindkettőt átdolgozták és beemelték a folytatásokba.

22. A filmben John Hammondot egyszer sem támadják meg dínók! 

23. Az eredeti befejezés nem az lett volna, amit a moziban láttunk, a T-Rex nem jelent volna meg a fináléban. A stáb aztán úgy döntött, hogy ki kell találni valamit, végül maga Spielberg állt elő az ötlettel. 

24. Az összes túlélő karakter megjelenik a későbbi folytatásokban!

25. Egy "Így készült" összeállításban Spielberg elismerte, hogy a sárban elsüllyedő Barbasol flakonnal, amiben a milliókat érő dínó-DNS-ek vannak, egy esetleges folytatás előtt akarta nyitva hagyni a lehetőséget.

+1: Phil Tippett úgy szerepelt a stáblistán, mint "dinosaur supervisor", azaz dinoszaurusz felügyelő/ellenőr. Pár éve remek mém lett ebből a munkakörből, ugyanis olyan üzenetekkel kezdték bombázni a közösségi oldalakon (persze viccből), hogy milyen vacakul végezte a dolgát, mert emberek haltak meg a dínók miatt; csak egy dolga volt, stb.

Tippett vette a lapott, többek között ezzel a válasszal: "Hogy igazságosak legyünk, sok dinoszaurusz volt ott. Nagy meló volt."

Tippett visszatért a Jurassic Worldre is, itt azonban már "dinosaur consultant"-ként jelölték meg, azaz dinoszaurusz tanácsadóként, állítólag a mémek miatt. Épp ezért furcsa, hogy a Bukott birodalomban már ismét supervisor!

Ez volt tehát a 25+1 érdekesség a Jurassic Parkról - Ti mennyit ismertetek közülük?

Forrás: IMDB
#CinemaKlub#jurassic park#steven spielberg#T-Rex#érdekesség#jubileum#rtl#RTL Klub

Címlapról ajánljuk