Műsorújság
RTL Most

Jurassic World: Bukott birodalom kritika - Szép(?) új világ

Új időszámítás kezdődik a Jurassic-univerzumban - spoilermentes kritikánkból kiderül, miért!

Hiába a dínók, hiába Chris Pratt, valljuk be, hogy nem vártuk úgy a Jurassic World folytatását, mint a messiást. Az első rész korrekt iparosmunka volt, ami lefektette egy új filmsorozat alapjait, miközben a nosztalgiavonatra is felpattintott minket, de nem fogtunk tőle padlót (részletes kritikánkat itt találjátok róla). Így fenntartásokkal kezeltük a második részt, és sok jóra nem számítottunk.

DE!

Először is szögezzünk le valamit: ez a Jurassic már nem az a Jurassic. Már nem ’93-at írunk, nem most látunk először dínókat a vásznon, nem most először rengeti meg az egész mozitermet egy T-Rex üvöltése, és mi sem vagyunk már gyerekek. Ergo hiába várunk olyan katartikus élményt egy-egy új filmtől, mint akkoriban, tuti nem kapjuk meg, mert azt ott és akkor éltük át, újdonságként.

 

 

Mindez igaz a futószalagon gyártott új Star Wars filmekre is: hiába várunk a IV-V-VI. részhez hasonló varázslatot, ilyenben már nem lesz részünk, éppen ezért értelmetlen a klasszikus trilógiához hasonlítani az elő-, vagy új trilógiát. Félreértés ne essék, ezzel nem vacak filmeket akarunk védeni, ha valami rossz, akkor az rossz, nincs mentség. Mindössze arról van szó, hogy egy-egy régi nagy cím újkori folytatására nem érdemes úgy beülni, hogy na ez van-e olyan jó, mint a régi. Nem lesz.

LEGALÁBBIS NEM ÚGY

Ha sikerül a fentieket tudomásul vennünk és elfogadnunk, más szemmel kezdjük nézni a modern alkotásokat: aki a Jurassic Parkon és Az elveszett világon szocializálódott, annak nem fog annyira bejönni a Bukott birodalom, viszont ha elvonatkoztatunk a múlttól, és a jelenre koncentrálunk, arra kell rájönnünk, hogy igenis jó filmről beszélünk.

 

 

Először is hatalmas előrelépés(ek) történnek sztori szempontjából. A kerettörténet annyi, hogy az Isla Nublaron lévő vulkán kitörni készül, ezért Hammond egykori partnere „ki akarja menekíteni” a dínókat a szigetről. Ehhez viszont szüksége van Claire (Bryce Dallas Howard) segítségére, aki magával rángatja a kalandba Owent (Chris Pratt) is, aztán megint borul minden, és az észérvek helyett győz az emberi kapzsiság…

Jó-jó, ez elsőre nem tűnik túl nagy előrelépésnek, Az elveszett világ újraforgatása, mondhatnánk, de nem! Ugyanis van két csavar a filmben, ami a Jurassic-univerzum alapjait rengeti meg. Spoilerek nélkül nehéz lenne beszélni róluk, szóval inkább nem mondunk semmit, legyen elég annyi, hogy a film befejezése nem akármilyen harmadik részt vetít előre!

A színészek játéka nem Oscar-díjas, de ide nem is az kell, jól hozzák karaktereiket. A látvány gyönyörű, remek a CGI, minden profi, ahogy egy blockbusterhez illik, egyedül talán a zene az, amin még csiszolhattak volna – a klasszikus főtéma is csak egyszer-kétszer csendül fel. 

„Ez a jövő példánya, a múlt darabjaiból összerakva”

- hangzik el a filmben, és maga a Bukott birodalom is ilyen: merítettek ezt-azt a klasszikus Jurassic-okból, ugyanakkor lezárják azt a korszakot, és egy újat nyitnak. A Jurassic World az új generációk Jurassic Parkja. Ha ezzel meg tudunk békélni, mi régi motorosok, akár még kellemes élményben is részünk lehet, a mai fiatalokról nem is beszélve!

A Jurassic World: Bukott birodalom június 7-től a mozikban!

Legnézettebb videók