CinemaKlub

5 kihagyhatatlan film, felejthetetlen irodalmi alakokról!

rtl.hurtl.hu

2017. április 11. 15:59

A magyar költészet napjának alkalmából úgy gondoltuk, összeszedünk néhány olyan alkotást, ami betekintést enged kedvenc íróink és költőink életébe, miközben nagyszerűen szórakozunk és fantasztikus színészeknek köszönhetően elevenednek meg a nagyok!

1. Teljes napfogyatkozás

Ez a film Arthur Rimbaud (Leonardo DiCaprio) és Paul Verlaine (David Thewlis) életéről, barátságáról, és tulajdonképpeni szerelméről szól, miközben mindkét költő munkásságát is megismerhetjük. Irodalom kedvelőknek egyszerűen kötelező a két kiváló színészről nem is beszélve, akik alakításukkal még közelebb hozzák hozzánk az írókat!

2. Az órák

Nicole Kidman-nek Virginia Woolf-ként sikerült bebizonyítania, hogy nemcsak szépsége, hanem tehetsége miatt is érdemes róla szót ejtenünk. A színésznő tökéletesen formálja meg a különös, melankolikus írónőt, akit aztán utolér a végzete. Ám a film különlegessége, hogy egyszerre láthatjuk, a tragikus sors alakulását és az utolsó mű megszületését azzal, amiről a Mrs. Dalloway című könyv szól és, amit évtizedekkel később jelent egy nőnek! Mindehhez pedig Kidman-en kívül mégMeryl Streep-et, Julianne Moore-t, és Ed Harris-t is megcsodálhatjuk!

3. Sylvia

A szintén öngyilkosságba menekülő Sylvia Plath (Gwyneth Paltrow) életéről szóló alkotásban megismerhetjük az írónő szerelmét és kollégáját, Ted Hughes-t (Daniel Craig) is, valamint a kettejük kapcsolatát és, hogy mi vezette őket előbb a szétváláshoz, majd Plath sikeréhez végül pedig a tragikus véghez!

4. Capote

Philip Seymour Hoffman Truman Capote alakításáért hazavihetett egy Golden Globe, valamint egy BAFTA-díjat is, ám máig nem értjük, hogy az azóta elhunyt színész, miért nem kapott Oscar-díjat, főként pedig az nem világos, hogy lehet, hogy még csak nem is jelölték!

Nos, a furcsa stílusú, nyers modorú íróról szóló mozi, rögtön két kiemelkedő amerikai írót is bemutat, hiszen Capote gyermekkori egyik legjobb barátja, a Ne bántsátok a feketerigót! című regény írója, Nelle Harper Lee is szerepel benne. Ugyanis az amerikai irodalom kiemelkedő alakjai nyomozásba kezdenek egy különösen kegyetlen mészárlás ügyében, amiből Capote először cikket szeretne írni, ám végül megírja a Hidegvérrel című tényregényét, amivel teljesen új műfajt teremt, valamint végérvényesen is világhírű író lesz.

5. Öld meg kedveseid/ Üvöltés

Az Öld meg kedveseid és az Üvöltés két különböző film ugyanarról az íróról!

Mindkettő Allen Ginsberg-ről a beatnemzedék kiemelkedő alakjáról szól, és arról, hogyan találta meg egyedi stílusát, hangját, valamint arról, hogy mik ihlették a költeményeit.

Az előbbiben a főiskolás Ginsberget Daniel Radcliffe alakítja, aki a szülői háztól elkerülve keresi helyét a világban és próbálgatja szárnyait a költészet terén, miközben különös barátokra tesz szert és drámai bonyodalmakba keveredik.

Az utóbbiban már egy érettebb költőt láthatunk, akit James Franco formál meg és, aki kénytelen szembenézni alkotásainak hatásával, valamint a szabad véleménynyilvánításának a felelősségével, mindezt pedig a bíróságon kénytelen megtenni!

Képek: Tumblr.com

#CinemaKlub#Filmek#irodalom#költészet napja#írók#sztárok#leonardo dicaprio#daniel radcliffe#gwyneth paltrow#nicole kidman#meryl streep#james franco#Philip Seymour Hoffman

Címlapról ajánljuk