Belföld

Sorra bújnak elő fideszesként a celebek – kinek áll ez érdekében?

Nagy MartinNagy Martin

2023. szeptember 13. 6:11

A playmate-ként megismert Kelemen Anna nemrégiben hitet tett a Fidesz mellett, és korántsem ő az egyetlen: több megosztó híresség vallott az utóbbi időben arról, hogy hithű fideszes. Az egyik elemző szerint a celebekre támaszkodó politika tudatos befolyásszerzési stratégia, ami idehaza a hírességeknek is bőven megéri. A másik politológus szerint viszont nem a pártok vonzzák be ezeket a celebeket, hanem ők maguk választanak oldalt.

Engem szét fognak szedni, de igen, fideszes vagyok, Orbán Viktor pedig egy hős!

 – mondta sokakat megdöbbentve Kelemen Anna egy szombati rádióinterjújában. A műsorban egyebek mellett arról volt szó, hogy „összeegyeztethető-e a konzervativizmus a feslettséggel és a pornóiparral, és erkölcsös maradhat-e valaki, ha nem veti meg a szexet”.

Kelemen Anna nemcsak a Fidesz mellett tett hitet, hanem több megosztó kérdésben is kifejtette véleményét. Mint fogalmazott, azt szeretné, hogy ne kérdezzék meg tőle, fiú-e vagy lány, ne legyenek „hülye mesekönyvek”, ő a fontosabb dolgokkal szeretne foglalkozni. Azért szavaz a magyar kormányra, mert fontos neki a biztonság, az LMBTQ-kérdéseket illetően pedig azt mondta: nem érezné jól magát ott, ahol kérdés, hogy nő-e vagy férfi, Náray Tamást pedig „a nagybetűs buzinak” nevezte.

2018-ban Kelemen Anna bejelentette, hogy elindul a választáson, de akkor még független jelöltként indult volna. Szerepvállalásáról, ami végül nem valósult meg, a Házon kívül is forgatott:


Látszólag egyre több híresség kerül a Fidesz holdudvarába, köztük pedig már olyan vitatott megítélésű emberek is feltűnnek, mint amilyen a playmate-ként megismert Kelemen Anna. Utánajártunk, miért éri meg a celebeknek a hatalom kedvében járni, és annak is, hogy egyáltalán remélhetnek-e ebből politikai hasznot a kormánypártok. 

Mindenki coming outol?

A 2022-es parlamenti választások idején is feltűnő volt: a kormánypárti jelöltek mellett lelkesen fotózkodtak és érveltek az ismert emberek, míg ugyanez az egyenes kiállás a másik térfélen csak nyomokban volt megfigyelhető. Az ellenzéki eseményeken is megjelentek híres művészek, fel-fel bukkantak kampánynótákban is, elég csak „A hatalom a népé!” című dalra, a hatpárti összefogás választási indulójára gondolni, de hiányoznak közülük a tömegeket megmozgató, nagy húzónevek.

Például az olyanok, mint Gáspár Győző, alias Győzike, egykori zenész és tévés celeb, aki sokak meglepetésére együtt vonult a Békemeneten a Fidesz és Orbán Viktor támogatóival tavaly márciusban. „A Gáspár család kőkemény fideszes csapat” – fogalmazott akkor Győzike, és saját bevallása szerint majdnem elsírta magát, amikor meglátta a miniszterelnököt a Kossuth téren.

Hozzátette, nem érdeklik a támadások, csak a miniszterelnök szavai, anyósa pedig egyébként is kétszer kapott nyugdíjat. Győzike nemrég be is lépett a Fideszbe, azóta időről-időre feltűnik a kormánypárti politikusok körül.

Áprilisban már sztárvendégként örült együtt a Fidesz vezetésével a kormánypárt újabb kétharmados győzelmének, majd Orbán Viktor feleségével, Lévai Anikóval, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Rákay Philip kormánypárti influenszerrel is lőtt pár képet. Legutóbb pedig Németh Szilárdhoz is beugrott megnézni, mi rotyog a bográcsban.

A zenész Kis Grófo esete is emlékezetes, akit harmincadik születésnapja alkalmából maga Orbán Viktor köszöntött fel májusban. A miniszterelnök azt írta, örömére szolgál, hogy a rajongók és a barátok hosszú sorához csatlakozva ő is köszöntheti az ország első számú bulibáróját, aki szerinte „előre megy, nem hátra”.

A bulibáró ugyancsak a választás előtt, tavaly márciusban közölte, hogy fideszes, majd később közös szelfit is készített miniszterelnökkel, amelyet megosztva arra buzdította a követőit, hogy a választáson szavazzanak a kormánypártra. A képet maga Orbán is bedobta a kampányba. Íme Kis Grófo politikai vallomása a tavalyi választás előtt:


Rajtuk kívül rengeteg színész, énekes, élsportoló és egyéb híresség sorakozott fel, és kampányolt nyíltan egyik-másik politikus mellett az országgyűlési választásokon, róluk ebben a cikkben írtunk részletesen. De bizonyára többeknek eszébe juthat a sokak által csak NER-énekesnőként emlegetett Tóth Gabi esete is, aki a közmédia Petőfi Zenei Díjátadóján nemrég „Az év női előadója” elismerést szerezte meg.

Felmerül a kérdés, vajon megéri-e a kormánypártoknak bevonzani Győzikét, Kis Grófót vagy olyan vitatott megítélésű celebeket is, mint Kelemen Anna. Hoz-e mérhető politikai hasznot a kormányoldalnak, vagy esetleg fordítva, és éppen a hírességeknek származik előnyük abból, ha kiállnak a Fidesz mellett? 

További fideszes celebek felbukkanása várható

Hírességek, művészek vagy élsportolók gyakran hozzájárulnak a politikusok vagy pártok népszerűsítéséhez. Ez megfigyelhető az amerikai elnök beiktatási ceremóniáján, de akár a brit királyi koronázást követő ünnepen is: mindkét esetben téma, sőt probléma volt, hogy ki vállalja el a felkéréseket, a III. Károly koronázásán való részvételt például Elton John és Ed Sheeran is lemondta. Győri Lóránt, a Political Capital (PC) elemzője szerint azonban van pár fontos különbség abban, ahogyan a külföldi és hazai hírességek állást foglalnak politikai kérdésekben.

Akik felvállalják fideszes kötődésüket, hozzájutnak vagy gyakrabban jutnak hozzá azokhoz a forrásokhoz, meghívásokhoz, amelyekhez egy normálisan működő demokráciában nem kellenének politikai kapcsolatok

– fogalmazott Győri Lóránt, amikor arról kérdeztük, hogy a hazai celebek malmára hajthatja-e a vizet, ha kiállnak a kormánypártok mellett. Szerinte míg Ed Sheeran vélhetően saját költség-haszon elemzése miatt nem vállalta a királyi koronázáson való fellépést, addig „az itthoni Ed Sheerannek több vesztenivalója lenne”.

A politológus hozzátette, a Kádár-rendszer kultúrpolitikájához hasonlóan jelenleg is tetten érhető a tilt-tűr-támogat hozzáállás Magyarországon, de sokszor ez arra az elvre redukálódik, hogy „aki nincs velünk, az ellenség”. Példaként említette Nagy Ervint, akinek legutóbb a kormánypárti Magyar Nemzet szólt be egy álnéven írt véleménycikkben

„Ebben a politikai- és médiatérben elsősorban a Fidesz-KDNP tud mézzel vagy ostorral ösztönözni embereket a politikai »lojalitásuk« felvállalására, továbbá másokat büntetni ellenzéki véleményükért. Így további fideszes celebek felbukkanása várható, míg ellenzékieké – a hátrányok és egzisztenciális fenyegetettség miatt – kevésbé” – állítja Győri Lóránt.

Hozzátette, a fideszesek egy része a nyílt előnyök érdekében, esetleg közvetlen vagy közvetett kényszer miatt cselekszik. Szerinte viszont az ellenzéki celebek szinte kivétel nélkül saját akaratukból vállalják fel politikai táborukat, vállalva az ezzel járó retorziókat is, hiszen a kulturális élet nagy része Magyarországon az állami támogatástól függ.

„A celebekre támaszkodó politika egy tudatos választási és befolyásszerzési stratégia. A Fidesz mindig is ügyelt a »kenyér és cirkusz« kell a népnek elvre” – tette hozzá a politológus. Mint fogalmazott, a celebek foglalkoztatása nagyon is megéri a politikai kommunikáció szempontjából, hiszen 

így olyan választói csoportokhoz is eljuthat az adott part, amelyeknek tagjai politikát, közéleti híreket nem, vagy csak elvétve fogyasztanak. 

Azokhoz a választókhoz, akik nem követik a politikát napi rendszerességgel, de a bulvárhősöket igen – rajtuk keresztül elérhetik ezeket a csoportokat.”

Győri Lóránt szerint a jelenlegi gazdasági hullámvölgyben a celebekkel való együttműködés egyfajta kríziskezelési technikának is felfogható: elterelheti a figyelmet a gazdasági bajokról, a szegénységről és az ezzel hangsúlyosan szembeállított jachtokon, klubokban zajló urizálásról. „Arról a tényről, hogy míg az egyszerű emberek szenvednek, addig a fideszes elit rongyrázóan éli tovább az életét” – fogalmazott Győri Lóránt.

A kampányban rengeteg haknizás lesz

Az rtl.hu-nak Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója arról beszélt, hogy a sztárok általában az aktív koruk után vállalnak fel megosztó témákat, nyilatkoznak politikai ügyekben, mert a fénykorukban nem akarják elveszíteni a közönségüket.

„Egy sportoló más társadalmi megítélés alá tartozik, mint egy szórakoztatóipari szereplő, vannak vitatott személyiségek is. Meglepetést kelt, ha ők oldalt választanak vagy megosztó kérdésekben nyilatkoznak meg, 

ilyenkor nagyobb figyelmet is kapnak. De általában nem a pártok vonzzák be ezeket a hírességeket, hanem inkább ők választanak pártot

– fogalmazott Kiszelly Zoltán.

Szerinte az is meglepő volt, amikor a Kossuth-díjas énekes, Bangó Margit 2006-ban Gyurcsány Ferencet éltette egy kampányeseményen. Úgy véli, nehezen mérhető, hogy mennyi szavazót tudnak behozni vagy éppen eltántorítani a megosztó hírességek egy kampányban, megítélése szerint alapvetően nem ők határozzák meg az emberek pártpreferenciáit.

Megkerestük Kelemen Annát is a hétvégén adott nyilatkozataival kapcsolatban. Megkérdeztük tőle, miért érezte fontosnak az emberek elé tárni a politikai nézeteit, és miért gondolja, hogy szét fogják szedni emiatt. Egyebek mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy tervez-e részt venni kormánypárti eseményeken, esetleg nyilvánosan kampányolni a Fidesz mellett a következő időszakban, vagy több megosztó kérdésben állást foglalni. Kelemen Anna nem kívánt nyilatkozni.

Kiszelly Zoltán állítja, a „baloldalon is rengeteg ismert ember van, akik felszólalnak ellenzéki rendezvényeken”. Ő is Nagy Ervint említette, illetve azokat a hírességeket, akik például a diáktüntetéseken szoktak színpadra állni. „A mindenkori hatalomhoz nyilván többen húznak, mert jobb a többséghez tartozni. De ott vannak az énekesek, a színészek a másik térfélen is, ez természetes” – mondta.

Aki a nyilvánosságból él, annak rizikófaktor felvállalni a politikai elköteleződését, mert bármelyik oldal mellé áll, elveszíti a közönsége felét. De ha tehetséges, akkor újra tud építkezni. Rövid távon például egy színész veszíthet kedvelőket, rajongókat vagy előfizetőket, de középtávon ugyanúgy megnézik a színdarabjait vagy a filmjeit – magyarázta a Századvég elemzője.  

Hozzátette, biztos benne, hogy a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választásokon is szerepük lesz a hírességeknek, minimum a kampánydalok szintjén. Mint mondta, utóbbinál ennek hagyománya van az egyes településeken: „Ha lesz mondjuk egy dinnyefesztivál vagy egy sütőtökfesztivál, ahol fellép egy ismert művész, az indirekt módon a polgármestert erősíti, legyen szó ellenzéki vagy kormánypárti rendezvényről.” Kiszelly szerint

a kampányban rengeteg haknizás lesz, ez is egy kampányeszköz. Nyilván, ha valaki hitet tesz, az közvetlen, de ha egy rétesfesztiválon fellép egy ismert zenekar vagy előadó, az már egy finomabb kampányeszköz.

 

Hozzászólna?

 

Nyitókép: RTL

 

#Belföld#celebek#fidesz#kelemen anna#győzike#kis grófo#tóth gabi#ma#nagy feró#pataky attila

Címlapról ajánljuk