Belföld

A Viking szerint kirívó a Hableány-katasztrófa károsultjainak négymilliárd forintos követelése

Medvegy GáborMedvegy GáborHujder ZoltánHujder Zoltán

2022. január 21. 13:51

A legnagyobb kártérítési per kezdődött el pénteken a 2019-es hajókatasztrófa ügyében.

Pénteken kezdődött a 2019-es budapesti hajókatasztrófa áldozatainak pere a Fővárosi Törvényszéken. Ez az első és legnagyobb ilyen per, amelyet a felperesek pertársaságban indítottak a Viking Sigyn szállodahajót működtető cég, valamint a balesetben elsüllyedt Hableány hajó üzemeltetőjével szemben.

A felperesek a kártérítési összegek megállapításához pontrendszert állítottak fel, fejenként 30-60 milliós összeget követelnek az egyéni helyzetektől függően. Ez összesen 4,3 milliárd forintos kártérítés lenne, ami példátlanul magas Magyarországon. A Viking Cruises AG ezt vitatja és kirívónak tartja a magyar gyakorlatban szokásos kártérítési összegekhez képest. Ők összesen 50-200 millió forintot szántak volna kártérítésre, amit a felperesek nem fogadtak el, a koreai életszínvonalhoz, keresetekhez, költségekhez igazodó kártérítést szeretnének elérni. A teljes kártérítési összeg meghaladja a négymilliárd forintot.

A Viking megpróbálta elérni, hogy a polgári pert a büntetőper lezárultáig függesszék fel, de a bíró ehhez nem járult hozzá. A felperesekhez az utazást szervező Happy Tours is csatlakozott, ugyanis vissza akarják kapni a Vikingtől azokat a több tízmilliós összegeket, amelyeket Koreában már kifizettek.

A felperesek a Viking kapitányának felróják, hogy semmit nem tett a Hableány kikerüléséért, a társaság egy másik hajója pedig segítségnyújtás nélkül elment a helyszín mellett. A Hableány üzemeltetőjét pedig arra hivatkozva perelik, hogy a sétahajónak két matrózzal kellett volna közlekednie, de csak egy volt.

Nyitókép: rtl.hu

#Belföld#hableány#hableány-katasztrófa#viking#viking sigyn#kártérítési per

Címlapról ajánljuk