Belföld

4,3 milliárd forint kártérítést kérnek egy magyar ügyvédi irodán keresztül a Hableány-tragédia károsultjai

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 5:50

A Hableányt üzemeltető cég ügyvédje szerint a keresetlevél állításai nem elfogadhatók.

Perfelvétellel kezdődik meg a napokban a három évvel ezelőtti, 28 halálos áldozatot követelő dunai hajókatasztrófa ügyében a kártérítési polgári peres eljárás – adta hírül a csütörtöki Magyar Nemzet.

A kilencszáz oldalas keresetlevélben összesen 4,3 milliárd forint sérelemdíj megfizetésének a megítélését kéri a Fővárosi Törvényszéktől a magyar Oppenheim Ügyvédi Iroda a Hableány-katasztrófa dél-koreai áldozatainak a hozzátartozói, valamint a hét túlélő nevében. 

Az eljárásban a 2019. május 29-i dunai katasztrófát okozó Viking Sigyn tulajdonosa, a svájci bejegyzésű Viking River Cruises AG., valamint a Hableány üzemeltetője, a magyar Panoráma Deck Kft. az alperes. Sógor Zsolt, a Panoráma Deck Kft. ügyvédje a Magyar Nemzetnek elmondta: nem tartja elfogadhatónak az Oppenheim-iroda keresetlevelében a magyar cégre vonatkozó állításokat, mert azokat a jelenleg is zajló büntetőperben sem vizsgálták, és várhatóan nem is fogják. A Hableány személyzetének a felelőssége egy pillanatra sem merült fel a büntetőeljárás során.

A Hableány-katasztrófa ügyében nem csak az Oppenheim-iroda élt kártérítési igénnyel. A Panoráma Deck Kft. nevében szintén tavaly nyújtottak be keresetlevelet, amelyben a  Viking River Cruises AG. felelősségének a megállapítását és többmilliárdos kártérítés megítélését kérték. A törvényszék ezt befogadta, de még nem kezdődött meg a perfelvétel. A Hableánnyal utazásokat szervező dél-koreai cég kétszázmillió dolláros kárigényt nyújtott be a Viking River Cruises AG. norvég tulajdonú cégóriásnál.

Nyitókép: A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsa, miután a Clark Ádám úszódaru kiemelte a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#hableány-katasztrófa#hableány#kártérítési per

Címlapról ajánljuk