Belföld

Vallomást tett a Viking kapitánya, sokkot kapott, amikor elsüllyesztették a Hableányt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 5. 15:44

Az ügyész szerint azonban a sokk nem magyarázat arra, hogy a kapitány elmulasztotta a segítségnyújtást.

Több mint négy év után írásbeli vallomást tett a Hableány-katasztrófa ügyében a Viking Sigyn kapitánya, Jurij C. – írja a Blikk.

Jurij C. vallomásában – amelyet a bíróság olvasott fel – azt állította,

nem látta a Hableányt, azt hitte, egy uszadékfának mentek neki. Amikor pedig megtudta, hogy elsüllyesztettek egy kishajót, sokkot kapott. Ő maga kérte a leváltását, így a másodtiszt vette át a parancsnokságot.

A vallomás a kapitány viselkedésére vonatkozott, beismerő, a felelősséget elismerő momentumokat nem tartalmazott. Jurij C. elmondta, több mint 40 éve hajózik a Dunán, 2001 óta kapitány, 2003 óta személyhajókra is érvényes a vizsgája. A Duna egész szakaszát ismeri, révkalauzként is dolgozott, így a baleset helyszíne, a Margit híd pillérei által keltett sodrás és a híd elhelyezkedése sem volt számára idegen. Őrszem nem volt mellette a hídon, mert ez nem kötelező. Elmondta, hogy az esős, sötét időben nem látott másik hajót.

A Blikk szerint arra nincs magyarázat, hogy pont most döntött úgy Jurij C., hogy vallomást tesz, de továbbra is korlátozzák a személyes szabadságát. Legalább tízéves börtön várhat rá, s a jog szerint a bűnügyi felügyelet során csak minden 4. nap számít letöltött szabadságvesztésnek.

Az ügyész szerint ha figyelte volna valaki a radarképet, azon látszódnia kellett a Hableánynak, vagyis megelőzhető lett volna a baleset. Úgy folytatta: a sokk, a pánik nem magyarázat arra, hogy a kapitány nem vett részt a segítségnyújtásban: e kötelezettségét is elmulasztotta a halálos tömegszerencsétlenség okozása mellett.

A tárgyalás egy hét múlva a kapitány védőjének perbeszédével folytatódik a bíróság pedig előreláthatólag szeptember 26-án fog ítéletet hozni.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

#Belföld#viking sigyn#hableány#hajó#Margit-híd#vallomás#bíróság

Címlapról ajánljuk