Tudomány-Tech

Mérföldkő: úton van a Holdra az első magyar tárgy

rtl.hurtl.hu

2024. január 8. 10:00

Hétfőn indult útnak a Peregrine holdra szálló egysége, amelynek fedélzetén egy magyar időkapszula is helyet kapott – benne az aranycsapat történetével és magyar tudósok munkásságával.

Felbocsátották Floridából hétfőn helyi idő szerint kora hajnalban a United Launch Alliance (ULA) vadonatúj Vulcan űrrakétáját, hogy több mint fél évszázad után újra egy amerikai robotot helyezzen el a Holdon.

A Blue Origin űrvállalat által készített hajtóművel felszerelt, 60 méter magas rakéta fedélzetén szállítja a Peregrine holdra szálló egységet, amelyet az Astrobotic űrrobotokat gyártó cég épített a NASA támogatásával, írja az MTI.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a február 23-án a Peregrine lehet az első amerikai holdra szálló egység az utolsó Apollo-küldetés 1972-es landolása óta, egyben az első magánvállalat által felbocsátott űreszköz. De a hvg.hu cikke szerint más miatt is különleges mérföldkő az űrszonda:

egy magyar időkapszula is helyet kapott a fedélzetén.

Mint írják, egyedüli magyar cégként a budapesti székhelyű Puli Space Technologies kapott helyet az egység fedélzetén. A Puli időkapszulája, a Téridő Plakett egy kerámiatábla, amelynek alumíniumból készült másolatát vitte magával az űrszonda. A 200x200 milliméter méretű, 160 gramm tömegű plakettre több ezer karakternyi szöveget gravíroztak, köztük

az Aranycsapat története vagy Weöres Sándor életműve olvasható, de a Nobel-díjas Karikó Katalin, Ádám Veronika biokémikus, Barabási Albert László fizikus, Freund Tamás neurobiológus, Kondorosi Éva biológus és Bay Zoltán fizikus eredményeit és munkásságait is felküldték az űrbe.


A csaknem egy évtized alatt kifejlesztett Vulcan űrrakéta az ULA Atlas V rakétájának helyét veszi át, legnagyobb riválisa Elon Musk SpaceX űrvállalatának többször felhasználható Falcon 9 rakétája. A Peregrine missziója során az elkövetkező legénységekkel érkező Hold-missziók előtt gyűjt adatokat a Föld kísérőbolygójának felszínéről.

Nyitókép: YouTube / NASA

 

#Tudomány-Tech#holdraszállás#holdjáró#aranycsapat#karikó katalin#időkapszula

Címlapról ajánljuk