Tudomány-Tech

Mini holdjáró fotózta le a japánok feje tetejére állított holdszondáját

rtl.hurtl.hu

2024. január 25. 14:29

A Japán Űrügynökség (JAXA) közzétette a fotókat, amiket a pénteken landolt SLIM holdszonda és a LEV-2 mini holdjáró készített a Hold felszínéről.

A SLIM nevű japán holdszonda landolása mérföldkő az űrkutatásban, annak ellenére is, hogy nem minden alakult terv szerint. A szonda ugyanis nem tudja a napelemeit megfelelően működtetni, így az áramellátása veszélybe került. Egyelőre nem valószínű, hogy vissza tudják majd hozni a szondát.

Ennek ellenére a SLIM állítható tükrök segítségével megkezdte a Hold felszínének feltérképezését, és képet is küldött, amin a nagyobb sziklákat azóta el is nevezték a japán kutatók. Eddig kutyafajtákból merítettek ihletet, van bernáthegyi, kai ken, akita, bulldog, shiba inu és uszkár.

Mini holdjáró fotózta le a japánok feje tetejére állított holdszondáját
A japánok által elnevezett sziklák és elhelyezkedésük a Holdon - Kép: JAXA

Egy nappal ennek a képnek a beérkezése előtt egy másik kép is eljutott a JAXA tudósaihoz. A LEV-2 rover készített képet a SLIM-ről, ami alapján arra is választ kaptak a kutatók, hogy miért nem működtek a szonda napelemei. A SLIM a tetején landolt, így az is sikerként könyvelhető el, hogy a két teniszlabda méretű rover képes volt elhagyni a szondát, illetve hogy a LEV-1 és LEV-2 közötti kommunikáció akadálymentesen működött. Az önmagukat kicsomagoló holdjárókat a Transformereket is kitaláló Takara Tomy nevű játékgyártóval közösen fejlesztette a JAXA.

Mini holdjáró fotózta le a japánok feje tetejére állított holdszondáját
A misszió egyik holdjárója, amit a játékgyártó Takara Tomy céggel fejlesztett a JAXA - Kép: JAXA / Takara Tomy

A LEV-1 sikeresen teljesítette a küldetés ráeső részét, és miután kimerítette az energiatartalékait, készenléti állapotba került. Ezzel szemben a SLIM egyelőre nem reagál a földi irányításra, de a JAXA szerint február 1-ig még van lehetőség arra, hogy a napelemek tölteni tudják az akkumulátorait.

Japán a SLIM landolásával az ötödik ország, amelyik sikeresen hajtott végre puha landolást a Holdon. Emellett a japán küldetés abból a szempontból is kiemelkedő teljesítménynek számít, hogy a kijelölt célpontba, egy százméteres körzeten belül, a Sioli-kráterben történt a landolás, ami bizonyította, hogy a precíziós landolás kivitelezhető.

Nyitókép: JAXA

#Tudomány-Tech#japán#holdraszállás#űrkutatás#slim#jaxa#tudomány

Címlapról ajánljuk