Tudomány-Tech

Félsiker, félkudarc a japán Holdraszállás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 19. 17:55

A japán űrügynökség leszállóegysége sikeresen landolt a Holdon, azonban a napelemtáblák meghibásodtak, így hamarosan lemerülnek a SLIM elemei.

Mint arról péntek délután az rtl.hu is beszámolt, magyar idő szerint pénteken nem sokkal fél öt előtt elérte a japán űrügynökség (JAXA) SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) holdszondája a Hold felszínét. A leszállóegység lassú, megfontolt ereszkedés után landoltj, majd jelet is küldött a Hold felszínéről. Az élő közvetítés azonban azzal ért véget, hogy a japán űrmérnökök folyamatosan ellenőrzik a SLIM állapotát, és bejelentették, hogy a nap folyamán sajtótájékoztatót tartanak.

A magyar idő szerint 18 óra 10-kor megkezdett sajtótájékoztatón jó és rossz hírek hangoztak el. A jó hír az volt, hogy a SLIM a terveknek megfelelően, hajtóművei segítségével hajtott végre puha landolást – azaz nem csapódott a Holdba és tört össze. Az egyelőre nem világos, hogy a tervezett helyen, a Shioli-kráter térségében kijelölt száz méter sugarú területen történt-e a landolás.

A leszállóegység kommunikációs eszközei és műszerei működnek, a földi irányítás veszi a SLIM jeleit és parancsokat is tudnak neki küldeni, azokat végre is hajtja. Jó hír az is, hogy a magával vitt két apró holdjáró is működőképes, landolás közben rendben leváltak a SLIM-ről és sikerült azokat üzembe is helyezni.

Mindezt sikernek könyvelték el a JAXA vezetői.


A rossz hír, hogy a napelemtáblák meghibásodtak, és nem termelnek elektromosságot, nem tudják tölteni a SLIM fedélzeti elemeit. Ez azt jelenti, hogy a SLIM csak addig tud működni, amíg van töltés az akkumulátoraiban. A JAXA mérnökei most azon dolgoznak, hogy a hátralévő időben a lehető legtöbb tudományos feladatot el tudják végezni.

Félsiker, félkudarc a japán Holdraszállás
A SLIM napelemei – Kép: JAXA

A SLIM küldetés a jelenlegi adatok szerint jelentős részben sikerrel járt, így az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína és India után Japán az ötödik ország a Földön, amely sikeresen le tudott szállni a Holdon.

A 18 milliárd jenből fejlesztett SLIM 2023. szeptember 6-án indult útnak, december 25-én állt Hold körüli pályára és január 19-re tűzték ki a landolás napját. 

Nyitókép:JAXA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#japán#holdraszállás#jaxa#slim

Címlapról ajánljuk