Tudomány-Tech

Nem sikerülhetett a japán űrkutatási magáncég Holdra szállása

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 21:49

Úgy tűnik, mégsem sikerült történelmet írnia az Ispace-nek, elvesztették a kapcsolatot az űrszondával. 

Kudarcba fulladhatott az Ispace Holdra szállása: a japán űrkutatási vállalat karnyújtásnyira volt a sikertől, de pillanatokkal a tervezett landolás előtt elvesztette a kapcsolatot a kereskedelmi Hold-szondájával – írja az MTI.

A missziót élőben, a tokiói repülésirányítás központjából lehetett követni a vállalat YouTube-csatornáján. Egyelőre nem tudni, hol lehet a Hakuto-R űrszonda, mivel nem fogtak semmilyen jelet, amiből az állapotára tudnának következtetni.


A leszállómodul nagyjából kedd este 18:30 körül tért le a 100 kilométeres Hold körüli pályájáról, hogy megkezdje az ereszkedési manővert. A mintegy 2,3 méter magas és 2,6 méter széles űrszonda tavaly decemberben indult, és Elon Musk űripari cégének (SpaceX) Falcon-9 hordozórakétája juttatta az űrbe.

A misszió során el akarták juttatni a Holdra az Egyesült Arab Emírségek űrkutatási hivatalának holdjáróját, valamint a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) kisméretű robotját. Mindez történelmi pillanat lett volna, hiszen eddig csak állami űrügynökségek jutottak el a Holdra, magáncégek nem.

Nyitókép: Pexels.com

#Tudomány-Tech#holdraszállás#kudarc#japán#űrkutatás

Címlapról ajánljuk