Tudomány-Tech

Gyíkemberek, holdraszállás-tagadók és laposföldesek – ezek a legvadabb összeesküvés-elméletek

Nagy MartinNagy Martin

2023. december 16. 15:40

Világszerte megdöbbentően sokan hisznek az összeesküvés-elméletekben. Vannak, akik szerint egy gyíkemberekből álló árnyékkormány irányítja a világot, míg mások azt gondolják, hogy a holdra szállást csak megrendezték az amerikaiak, ahogy a szeptember 11-i merényletért is ők felelősek. És akkor még fel sem tettük a kérdést: ki lőtte le Kennedyt? Összeszedtük a legvadabb összeesküvés-elméleteket. 

A rejtélyes Kennedy-gyilkosság

1963. november 22-én halálos merényletet követtek el az Egyesült Államok legfiatalabb, akkor még csak 41 éves elnöke, John F. Kennedy ellen. Lee Harvey Oswald egy dallasi tankönyvraktár hatodik emeletéről, háromszor lőtt a lehúzott tetejű elnöki limuzinra, ahonnan halálos sérülést okozott Kennedynek, és megsebesítette a texasi kormányzót is.

A rejtélyes Kennedy-gyilkosság azóta is élénken foglalkoztatja a közvéleményt: számtalan könyv, film és újságcikk született a történelmi merényletről, amely megrázta az Egyesült Államokat. Sok összeesküvés-elmélet is napvilágot látott arról, hogy Kennedy elnököt a kommunista érzelmű Lee Harvey Oswald egymaga lőtte-e le, avagy a nagyvállalatok lobbija, esetleg a CIA-nak a maffiával szövetkezett szélsőségesei gyilkolták meg.

Gyíkemberek, holdraszállás-tagadók és laposföldesek – ezek a legvadabb összeesküvés-elméletek
John F. Kennedy, mellette a first lady, előttük John Connally texasi kormányzó és felesége percekkel a dallasi merénylet előtt. Fotó: Getty Images

Vannak olyan teóriák, amelyek szerint a gyilkosságra Fidel Castro vagy Lyndon B. Johnson adott parancsot, vagy netán az idősebb George Bush, aki a kérdéses napon szintén Dallasban járt. Az sem segített tisztázni a dolgokat, hogy sosem volt tárgyalás az ügyben. Oswaldot rendőrök és a média gyűrűjében a jó előre és jó hangosan beharangozott időpontban éppen a megyei börtönbe akarták szállítani, amikor a tömegből előlépve hasba lőtte őt Jack Ruby, egy helyi éjszakai klub tulajdonosa. 

A merényletet vizsgáló Warren-bizottság 1964 szeptemberében közzétett egy jelentést, amelyben az állt, hogy Oswald egyedül ölte meg Kennedyt, és Jack Ruby bártulajdonos is magányos gyilkos volt. A Warren-jelentés bizonyos dokumentumait azonban titkosították, ami további muníciót szolgáltatott az összeesküvés-elméletekre.

Ám tavaly decemberben mintegy 14 ezer minősített iratot hoztak nyilvánosságra az ügyben, amelyek a hivatalos álláspontot támasztják alá, miszerint Oswald szándékosan, egymaga végzett Kennedyvel. Tény, néhány iratot a mai napig nem tettek nyilvánossá.

Bush és a zsidók műve a 9/11

2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet eltérített négy utasszállító repülőgépet. Ezekből kettő a New York-i Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) ikertornyaiba csapódott, egy a Pentagonba, egy pedig feltehetően az utasok ellenállása miatt lezuhant. A terrortámadás nem csak Amerikát, hanem az egész világot megrázta, utána pedig rögtön lángra kaptak a legkülönfélébb összeesküvés-elméletek a támadásról.

Vannak, akik úgy tartják, valójában nem is repülőgépes merénylet történt, hanem az épületek belsejéből robbantották fel a tornyokat. Egyesek abban hisznek, hogy George W. Bush kormánya szándékosan rendelte meg vagy hagyta megtörténni a tragédiát, és gyilkolt meg több ezer ártatlan embert azért, hogy később ürügyet találjon Irak megtámadására.

A konteó alapja az a feltételezés, hogy az égő repülőgép-üzemanyag nem elég forró az épületek acélszerkezetének megolvasztásához, szakértők azonban azóta cáfolták ezt a hiedelmet. Ráadásul az acélszerkezetet maga a repülőgépek becsapódása is gyengítette. A terrortámadás után egyébként antiszemita összeesküvés-elméletek is megjelentek, amelyek Izraelt és a „globális zsidó elitet” teszik felelőssé a merényletért. Mindezt úgy, hogy a toronyban 119 bizonyítottan zsidó származású dolgozó életét vesztette, de egyes becslések szerint 400-an is meghaltak aznap. 

A holdra szállás kamu

A hidegháború alatt javában zajlott az űrverseny, amiben egy sor vereséget szenvedtek az amerikaiak: az első szondát, az első állatot és az első embert is a szovjetek lőtték fel az űrbe. Végül 1969-ben hozták be a Szovjetuniót, amikor az Apollo 11 sikeresen landolt a Holdon, majd biztonságban visszatért a Földre. 

Sokan azonban abban hisznek, hogy Neil Armstrong és Buzz Aldrin valójában sosem jártak a Holdon: e teória szerint az egészet az amerikaiak találták ki, és csak a szovjetek legyőzése miatt kamuzta be a NASA, hogy sikeres volt a misszió. Sokan úgy vélik, hogy a felvételeket meghamisították, és a holdra szállást valójában egy hangárban rendezték meg, és ott is vették fel.  

A konteó hívei ezt többféleképpen próbálják bizonyítani. Vannak, akik szerint az asztronauták által kitűzött amerikai zászló nem loboghatott, mert az űrben nincs szél, míg mások egyebek mellett azzal magyarázzák, hogy nincsenek csillagok a NASA képein, illetve azokon gyanúsan természetellenesek az árnyékok.  

Gyíkemberek, holdraszállás-tagadók és laposföldesek – ezek a legvadabb összeesküvés-elméletek
Fotó: Heritage Space / Heritage Images via Getty Images

Sokan annak ellenére kitartanak a konspirációs teória mellett, hogy azokat számtalanszor megdöntötték az elmúlt évtizedekben. Az Apollo-misszió sikerét bizonyítja, hogy az űrhajósok több száz kilogrammnyi olyan kőzetmintát hoztak vissza a Holdról, amelyek a Földön természetes formában elő sem fordulnak.

A konteósok másik vesszőparipája, hogy amennyiben a Nap az egyetlen fényforrás, akkor a tárgyak árnyékoknak párhuzamosaknak kellene lenniük a képeken. Mindez azért van, mert a holdi kőzetek jelentős fényszóródást produkálnak, ami voltaképpen több másodlagos fényforrást jelent, ezért tűnnek furcsának az árnyékok.

Illetve a felvételekről ezért hiányoznak a csillagok, mert azokat a Földről sem lehet megörökíteni egy rövid expozíciós idejű mobil-képen. Az amerikai zászló pedig azért „mozgott”, mert az űrhajósok egy rudat szereltek a tetejére, hogy úgy tűnjön a felvételeken, mintha büszkén lobogna. Mondhatni, nem spóroltak semmin. A lenti felvételen látszik, hogyan nézett ki a Holdon.

Gyíkemberek irányítják a világot

Egy közel tíz éves kutatásból kiderült, hogy több mint 12 millió amerikai hiszi, hogy a politikusokat, döntéshozókat valójában gyíkemberek irányítják a háttérből. Ráadásul okkal feltételezhetjük, hogy ez a szám napjaikra ennél is magasabb lehet.

A világ egyik legnépszerűbb összeesküvés-elmélete, hogy a világot már jó ideje valamilyen titkos társaság irányítja – hol szabadkőművesek, hol illuminátusok vagy éppenséggel hüllőszerű humanoid lények. A gyíkember-teória atyja David Icke brit író, akit számos közösségi oldalról kitiltottak már, mert káros konspirációkat terjesztett. 

Icke teóriája átfedésben van az „Új Világrend” nevű mozgalom híveivel, amely tagjai szerint titkos hatalmi csoportok összefogtak, és létrehoztak egy autoriter világkormányt, és céljuk bevezetni a tömeges megfigyelést, háborúkat és népirtásokat szítani. 

A világelit és a háttérhatalom létezése egy borzasztóan régi konteós toposz, ami gyakran keveredik antiszemitizmussal. Ide tartozik a 20. század elején terjesztett Cion bölcseinek jegyzőkönyvei, amely bizonyítani kívánta az egész világra kiterjedő zsidó összeesküvést. Habár többször bizonyítást nyert, hogy hamis iratokról van szó, antiszemiták és konteóhívők között még ma is sokan hisznek benne. 

Laposföld

Régen a népek egy része a világot egy lapos korongnak vagy négyzetnek képzelte, amely fölé szilárd kupolaként borul az égbolt. Azonban már az ókori görögök is felismerték, hogy a Föld valójában gömb, pontosabban geoid alakú – Eratoszthenésznek még a kerületét is sikerült kiszámolni.

A laposföld gondolatával kapcsolatos konspirációk az '50-es évekre nyúlnak vissza, és egyesek még a mai napig nem mondtak le arról, hogy bebizonyítsák igazukat. Az egyik leggyakoribb érvük, hogy a Föld „nem tűnik görbének”, vagyis nem látszik az íve. 

Vannak, akik szerint a laposföld középpontjában az Északi-sark áll, és amit mi déli sarkkörnek hiszünk, az csak egy, az egész Földet körülölelő hatalmas jégfal. Sőt, akadnak olyanok is, akik azzal fűszerezik meg az elméletet, hogy valójában a Nap kering a Föld körül, holott ennek ellenkezőjét a tudomány már több száz évvel ezelőtt bebizonyította.

Szándékosan szabadították ránk a koronavírust, a vakcinákban pedig 5G-s chipek lapulnak

Nehéz lenne olyan eseményt mondani az elmúlt évekből, ami annyi konspirációt generált volna, mint a koronavírus-világjárvány. Vadabbnál vadabb teóriák születtek a vírus eredetéről, és továbbra is rengeteg ember gondolja, hogy szándékosan szabadították a világra a járványt.

Egyesek a kormányok tervét sejtetik mögötte, míg mások a gyógyszergyártókra mutogatnak, vagy egyenesen a vírus létezését tagadják, holott a WHO szerint közel 7 milliónál jár az áldozatok száma globálisan. Vannak, akik a vakcinákban sem bíznak, az oltásokról is megszámlálhatatlan tévhit és összeesküvés-elmélet keringett, és sokan inkább az alternatív medicinák és áltudományos módszerek felé fordultak.

Ekkor terjedtek el azok a híres összeesküvés-elméletek, amelyek a koronavírus megjelenését és terjedését az 5G-s mobilhálózatok működésével hozták összefüggésbe. Akadtak olyanok is, akik szerint a Covid-vakcinákba 5G csipet rejtettek, ám talán mondani sem kell, hogy ennek semmilyen tudományos alapja nem volt. Számos összeesküvés-elméletet maga Szlávik János is igyekezett cáfolni a járvány elején.


Egy sor uniós országban 5G-tornyokat is megrongáltak a konteó szélsőséges hívei, károkat okozva a mobilhálózati infrastruktúrában. David Icke neve itt is felsejlik, akit eddig több mint két tucat országból tiltottak ki, miután azt terjesztette, hogy az 5G-s mobilhálózatok okozzák a koronavírust, és a járványhoz egy zsidó csoportnak is köze van.

A tudományos konszenzus jelenleg az, hogy egy állatról, vélhetően denevérről terjedt a vírus emberre. Nagyon pici a valószínűsége, de teljesen nem zárható ki még az sem, hogy egy vuhani víruslaborból szabadult el a ragály egy véletlen baleset miatt.

Gyíkemberek, holdraszállás-tagadók és laposföldesek – ezek a legvadabb összeesküvés-elméletek
David Icke beszédet mond egy maszkviselés-ellenes tüntetésen Londonban, 2020 szeptember 26-án. Fotó: Mark Case / Getty Images

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#összeesküvés-elmélet#konteó#konspirációs teória#gyíkember#holdraszállás#laposföld#kennedy#9/11#5g#ma

Címlapról ajánljuk