Kultúra

Megfacsarják az agyunkat és illúziókba ringatnak Pesten és Budán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 12. 10:11

Ha nincs még programja a hosszú hétvégére, van két nagyszerű tippünk. Egy ideje újra látogatható az óbudai Vasarely Múzeum, és ha a világhírű magyar op-art művész alkotásaitól még nem zsibbadt el az agyunk, akkor irány Pest, a tavaly év végén megnyílt Illúziók Múzeuma, ahol garantált a teljes leolvadás. Képes beszámoló a két különböző mégis, nagyon hasonszőrű múzeumból.

Viszonylag ritkán adódik még egy Budapest méretű nagyvárosban is, hogy pár hét eltéréssel két nagyon hasonló profilú múzeum is nyíljon egymástól függetlenül. Talán nem vették észre sokan, és lehet, hogy nem is egyértelmű elsőre a dolog, de pontosan ez történt a magyar fővárosban.

Igazából nem új múzeum, de felújítás miatt hosszú hónapokig zárva volt Óbudán a Vasarely Múzeum, ami megújulva tért vissza nemrég a budapesti múzeumi palettára. A műfajteremtő, világhírű magyar op-art művész alkotásainak otthont adó intézmény január 15-től látogatható újra, ráadásul a Victor Vasarely alkotásait bemutató, újragondolt állandó kiállítás mellett egy remek időszaki kiállítás is várja a látogatókat.

Óbudán – Fotó: Nagy Attila Károly

A konzervatív óbudai környezethez képest gyökeresen eltérő közegben, Pesten, a belvárosi bulinegyed szélén nyílt meg december 1-jén az Illúziók Múzeuma. A helyszínválasztás nyilván nem véletlen, az Illúziók Múzeuma ugyanis egyike az utóbbi 2-3 évtizedben világszerte gombamód nyíló, nagyvárosi, újdonságszámba menő, sok szórakozni vágyó turistát vonzó kisebb múzeumoknak. 

Ezek elsősorban gyorsan fogyasztható élményt kínálnak, a behemót köz- vagy magángyűjteményekhez képest viszonylag szűk fókuszú, erősen tematizált, gyakran popkulturális gyökerű, szinte mindig interaktív kiállításokkal versenyeznek a fiatal látogatók figyelméért.

Pesten – Fotó: Nagy Attila Károly

És most nézzük meg a két múzeum logóját egymás mellett:

Micsoda hasonlóság! Véletlen? Aligha!

Azt a logók alapján semmiképp nem mondanánk, hogy az Illúziók Múzeuma a Vasarely Múzeum színes-szagos gyorséttermi változata lenne, de azt nagyon is, hogy a két intézmény remekül passzol egymáshoz, tökéletesen kiegészítik egymást. Ezt pedig az alapján állítjuk, hogy nemrég mindkettőt meglátogattuk – előbb az óbudai, majd a pesti múzeumot. 

Óbudán vár az op-art java

Arról már az rtl.hu is beszámolt, hogy az 1987 óta az óbudai Zichy-kastélyban működő, tavaly nyáron felújítás miatt bezárt Vasarely-múzeum új beszerzéssel nyitott újra január közepén. Ez azt jelenti, hogy aki mostanában látogat el a múzeumba, egyrészt egy átrendezett állandó életmű-kiállítást nézhet meg a Victor Vasarely által 1982-ben a múzeumnak adományozott műtárgyakból, másrészt A tárgyak más(od)ik élete című, május 31-ig látogatható időszaki tárlaton válogatást láthat két francia adományozó által nemrég felajánlott több mint száz Vasarely-alkotásból.

Fényjáték az időszaki kiállításon – Fotó: Nagy Attila Károly

A múzeumban két szintet elfoglaló állandó kiállításon végigkövethetjük az 1906-ban, Pécsen született Vásárhelyi Győző művészi karrierjét, egészen a huszadik század eleji korai rajzaitól, ötletes reklámgrafikai alkotásaitól, a látással, sík- és térgeometriai idomokkal történő kísérleteken keresztül, az új művészeti ág, az op-art megszületésén át, annak világot meghódító kiteljesedéséig.

Múzeum, nemcsak kockáknak – Fotó: Nagy Attila Károly

Az állandó kiállítást úgy rendezték át, hogy a korábbinál nagyobb hangsúlyt kaptak benne Vasarely kevéssé ismert, szürrealista ihletésű alkotásai, valamint 1945 és 1960 között készült fekete-fehér és kinetikus művei. Ez utóbbiak megelőlegezik az op-art atyjának későbbi, színes, térhatású, sőt teret görbítő festményeit, térplasztikáit.

Fotó: Nagy Attila Károly

Vasarely játéka a különféle síkidomokkal, a szürke árnyalataival az optikai csalódások, hamis térélmények felé tereli az erre fogékony nézőt. Szerencsére a múzeumban van is elegendő tér az egyes festmények és kinetikus tárgyak különféle szögekből és távolságokból történő szemléléséhez, a saját látásunkkal és agyunkkal való kísérletezéshez.

Fotó: Nagy Attila Károly

Ez az, ami valósággal lehengerli a látogatót a bemutatott gyűjtemény oroszlánrészét, a színes, geometrikus, végtelenül precízen megtervezett absztrakt festményeit nézve. A hatás pedig talán akkor a legnagyobb, ha hozzávesszük: 

az 1997-ben, 91 éves korában elhunyt művész soha nem használt számítógépet, szoftvereket az alkotáshoz.

Minden agyfacsaró munkája gondos matematikai, optikai, színelméleti tervezés útján készült, különféle lencsékkel végzett optikai és alaklélektani kísérletekkel megalapozva azokat.

Fotó: Nagy Attila Károly
  • A Vasarely Múzeum csütörtöktől vasárnapig tart nyitva, reggel tíztől este hatig.
  • A teljes áru belépőjegy 1700 forintba, a kedvezményes jegy 700 forintba kerül.
  • Cím: 1033, Budapest, Szentlélek tér 6.
  • Facebook, Instagram

Az Illúziók Múzeumában semmi nem az, aminek látszik

Ha esetleg a Vasarely Múzeumban látható műalkotások nem csiklandozták meg eléggé a neuronjainkat, akkor irány Pest, a Bajcsy Zsilinszky út 3. A bulinegyed kapujában, avagy az Anker-köz tőszomszédságában 2021. december 1-jén nyílt meg az Illúziók Múzeuma, ami így a tél vége felé is szinte rogyásig van látogatókkal, még hétköznap is. Olyannyira, hogy erősen ajánlott neten időpontot foglalni és jegyet vásárolni, amennyiben élőben szeretnénk megtapasztalni, mennyire bírja agyunk a szélsőséges sokszor döbbenetes, kifejezetten látásunk és elménk becsapására tervezett illúziókat.

Fotó: Nagy Attila Károly

Az Illúziók Múzeuma olyan szempontból nem múzeum, hogy eredeti műtárgyak lennének benne kiállítva. Olyan interaktív, már-már vidámparkjellegű kiállítás ez, ami egy jól bejáratott nemzetközi franchise budapesti eleme – hozzá hasonlót New Yorkban, Párizsban, Dubaiban, Londonban, Madridban és Sanghajban is találni.

Kis színelméleti foglalkozás – Fotó: Nagy Attila Károly

A nagyjából egyórányi felhőtlen szórakozást kínáló múzeumban, 7-8 kisebb-nagyobb szobán és termen átsétálva lehet megismerkedni az optikai csalódások tudományos alapjaival. A falakon hologramok, sztereogramok és internetről jól ismert optikai csalódások reprodukciói láthatók, de a lényeg természetesen a közösségi médiában jól megosztható fotók készítésére kihegyezett installációk.

Mehet is Instára – Fotó: Nagy Attila Károly

Az Illúziók Múzeuma padlómatricákkal segít megmutatni azokat a pontokat, ahonnan nézve jól működnek a térélmény és perspektíva összekutyulásával létrehozott illúziók, sőt a múzeum dolgozói maguk is aktívan segítik a látogatókat ezek megélésében, készséggel fotóznak, terelik az embereket, magyarázzák rendületlenül, hogy melyik szoba hogyan működik a legjobban.

A múzeum dolgozói segítenek fotózni – Fotó: Nagy Attila Károly

Az optikai csalódások egy nagy része okosan elhelyezett tükrök segítségével ér el hatást, legjobb példa erre a végtelen szoba, ami nem más, mint egy kis hatszögletű helyiség, aminek ajtaját és minden falát plafonig érő tükrök borítják. Ide belépve, majd az ajtót magunk mögött becsukva hirtelen végtelen tér vesz körül, a látvány pedig annyira hatásos, hogy hálát lehet adni a készítőknek, hogy nem egy több szobából álló labirintust építettek, amiben garantált lenne az eltévedés.

Balra a végtelen szoba, jobbra a feneketlen kút – Fotó: Nagy Attila Károly
Trükkös tükrös illúzió – Fotó: Nagy Attila Károly

Legnépszerűbb talán a perspektíva megcsavarásával, testmagasságokal játszó szoba, aminek egyik sarkában törpének, míg a másikban óriásnak látszik az ember. 

Fontos, hogy jól megválasztott helyről készüljön a fotó – Fotó: Nagy Attila Károly

Nem lőnénk le itt a kiállítás minden poénját, ezért végezetül csak egy elemet említenénk még meg, afféle figyelmeztetésképp: az örvénylő alagút nem a gyenge gyomrúaknak való. Hogy, miért? Próbálják ki bátran, szerencsére van hozzá vészleállító gomb.

Nem árt kapaszkodni – Fotó: Nagy Attila Károly
  • Az Illúziók Múzeuma kedden, szerdán, csütörtökön és vasárnap délelőtt 10-től este 7-ig, pénteken és szombaton délelőtt  10-től este 8-ig tart nyitva.
  • A teljes áru belépőjegy 3900 forintba, a kedvezményes jegyek 2500-2700 forintba kerülnek, 5 éves kor alatt a belépés ingyenes.
  • Cím: 1065, Budapest, Bajcsy Zsilinszky út 3.
  • Facebook, Instagram

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Kultúra#vasarely múzeum#illúziók múzeuma#múzeumok#budapest

Címlapról ajánljuk