Külföld

Izraeli légicsapásban meghalt a Hamász egyik vezetője

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 2. 17:55

Száleh al-Aruri Bejrútban tartózkodott, amikor izraeli légicsapás érte. 

A Hezbollahhoz köthető al-Mayadeen jelentése szerint a Hamász külföldi helyettes vezetője, Száleh al-Arouri meghalt egy izraeli csapásban Bejrút külvárosában, Dahijehben, írja a Times of Israel.

A híradásokból egyelőre nem világos, hogy lakást vagy autót ért találat. A közösségi médiában terjedő felvételeken kiégett és lángoló autók láthatók, valamint egy romos, füstölgő lakóépület is. Egyes híradások szerint a támadásban két másik Hamász-parancsnok is életét vesztette, olvasható a Middle Eats Eye cikkében.


A Libanonban élő, 57 éves al-Arouri a palesztin terrorszervezet politikai irodájának helyettes vezetője, a Hamász ciszjordániai katonai szárnyának alapító vezetője volt.

Száleh al-Aruri többször ült izraeli börtönökben, és 2010 márciusában szabadult fogolycsere keretében. Egy ideig Isztambulban élt, majd Szíriába és végül Libanonba költözött. Bejrútból irányította a Hamász ciszjordániai katonai műveleteit, onnan szervezett terrortámadásokat, illetve intézte azok finanszírozását.


Száleh al-Arouri egyike volt az Iránnal és a libanoni Hezbollah terrorcsoporttal legszorosabb kapcsolatban álló Hamász tisztviselőknek.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta a történteket.

Nyitókép: REUTERS/Ahmad Al Kerdi

#Külföld#izrael#Hamász#libanon#bejrút#légicsapás

Címlapról ajánljuk