Külföld

A Hamász fegyveresei brutális kegyetlenséggel erőszakolták tömegesen a nőket az októberi támadásban

rtl.hurtl.hu

2024. február 22. 14:25

Szisztematikusan használták fegyverként a nemi erőszakot az Izrael elleni októberi támadás alatt a Hamász fegyveresei. 

Szisztematikusan és célzottan erőszakolták a nőket, kislányokat és férfiakat a Hamász fegyveresei a 2023 október 7-én végrehajtott Izrael ellen végrehajtott támadásuk alatt – áll egy szexuális erőszak ellen küzdő izraeli szervezet szerdán közzétett jelentésében. 

A nemi erőszakkal foglalkozó izraeli krízisközpontokat összefogó ARCII (Association of Rape Crisis Centers in Israel) beszámolója szerint nem csak elszigetelt esetek történtek, a Hamász fegyveresei eltervezetten és célzottan, fegyverként használták a nemi erőszakot, amit brutális módszerrel alkalmaztak megfélemlítésre és az áldozatok megalázására. .

A szervezet a jelentését a Hamász támadásának túlélőinek tanúvallomásai, a mentőszolgálatok, a hadsereg és a rendfenntartó erők támadás helyszínén járt tagjainak beszámolói, a sajtóban megjelent riportok, és a krízisközpontokhoz beérkezett információk alapján állították össze. 

Az ARCII kiemelte, hogy a nemi erőszakok áldozatai beszámolói azért nem szerepelnek a jelentésben, mert túlnyomó többségüket megölték, vagy – ahogy az megszokottnak számít ilyen esetekben – annyira traumatizálta őket az eset, hogy nem tudnak arról beszélni.

A jelentés szerint a Hamász fegyveresei az október 7-i támadás minden helyszínén – az izraeli hadsereg bázisain, a kibucokban és a zenei fesztiválon – elkövettek nemi erőszakokat, gyakran tömegesen erőszakolva meg nőket, kislányokat és férfiakat, akiket aztán megöltek. A nemi erőszakot gyakran családtagok szeme láttára követték el, mielőtt megölték volna mindannyiukat, és rendszeresen megcsonkították az áldozatok nemi szerveit. A jelentés azt nem közölte, hogy hány megerőszakolt áldozat volt.

Brutális kegyetlenséggel

Az ARCII jelentése szerint a Hamász fegyveresei több esetben is sebesült nőket erőszakoltak meg, miközben késsel szúrták őket, majd kivégezték az áldozatokat. Volt, hogy a nemi erőszakot akkor is folytatták, amikor az áldozat már nem mozgott – áll a jelentésben. Az áldozatok között fiatalok és idősek is voltak, és több esetben tömegesen erőszakolták meg őket.  

A jelentés szerint a Hamász fegyveresei gyakran arra kényszerítették az áldozatok megkötözött szeretteit, hogy nézzék végig az erőszakot, mielőtt megölték őket. Volt, hogy az erőszak közben lőtték fejbe őket, sok áldozat nemi szervét pedig megcsonkították, megégették és levágták. Volt olyan áldozat, akinek nemi szervébe kést, vagy szögeket szúrtak, melleiket pedig célzottan lőtték – áll a jelentésben.

A nemi erőszak áldozatai között a jelentés szerint nem csak nők és lányok, hanem férfiak is voltak, akik nemi szervét levágták, illetve nagyon sok esetben szétlőtték – írta az ARCII.


Nyitókép: Izraeli katona az október 7-ei támadás egyik helyszínén, október 10-én. Fotó: Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

 

#Külföld#izrael#Hamász#nemi erőszak#terrorizmus

Címlapról ajánljuk