Külföld

Repülőgépről dobott segélyt Gázába az amerikai hadsereg

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 2. 17:09

Az amerikai hadsereg légi úton juttatott élelmiszersegélyt Gázába szombaton.

Az amerikai hadsereg szombaton célba dobta első segélyszállítmányát a Gázai övezetbe, írja a Reuters, az Egyesült Államok hadseregének közleményére hivatkozva.

Az amerikai légierő három C-130-as szállítórepülőgépe 66 raklapon több mint 38 000 adag ételt és vizet dobott le a palesztinok lakta tengerparti térségbe. A műveletben a jordániai légierő is részt vett. A hadsereg közleménye szerint folytatják a további légi segélyszállítások tervezését.

Egy amerikai tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy a segélycsomagokat Gáza délnyugati részén, Mawasi városa felett dobták ki.


Az akcióról pénteken tett előzetes bejelentést Joe Biden amerikai elnök, azt hangsúlyozva, hogy Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy több segélyt juttasson a palesztinok lakta térségbe.

Biden szerint még csak megközelítőleg sem elég a Gázai övezetbe áramló segélyek mostani mennyisége, humanitárius rakományt szállító teherautók további százait szeretnék bejuttatni a térségbe, és az Egyesült Államok egy tengeri folyosó létesítését is fontolgatja.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala szerint a gázai lakosság negyede – 576 000 ember – egy lépésre van az éhínségtől.

A légi segélyszállításra azután került sor, hogy több mint száz, ételosztásra váró palesztin civil halt meg egy ételosztásnál. A helyi hatóságok szerint izraeli katonák tüzet nyitottak a segélyszállító kamionok körül gyülekező tömegre. Az izraeli hadsereg ezzel szemben azt állítja, hogy csak figyelmeztető lövéseket adtak le, és az emberek egymást taposták halálra a tolongásban:


Nyitókép: U.S. Air Force

#Külföld#izrael#Hamász#gázai övezet#egyesült államok#joe biden#amerikai hadsereg#segély

Címlapról ajánljuk