Külföld

Drogokkal tömték tele a Gázában fogva tartott izraeli gyerekeket

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 11:36

Egy pszichiáter arról számolt be, hogy az általa kezelt túszok mindegyike vagy szemtanúja, vagy áldozata volt nemi erőszaknak. Még nem találkozott ilyen súlyos esetekkel.

Még mindig intenzív kezelésre van szüksége a Hamász fogságából novemberben elengedett izraeli túszoknak, akik példátlanul súlyos traumát szenvedtek el a gázai fogságban – közölte az Ichilov Tel Aviv egészségügyi központ vezető pszichiátere. Renana Eitan elmondása szerint eddig karrierje alatt nem találkozott ilyen súlyos esetekkel, és az áldozatok hosszú gyógyulás előtt állnak – írta a Guardian.

Eitan elmondása szerint eleinte optimisták voltak, amikor látták a szabaduláskor készült videókat, amiken a túszok vidámnak látszottak, de napokon belül kiderült, hogy a látszat csal, és súlyos állapotban vannak. Az általuk kezelt gyerekeket rémálmok gyötörték, és „nagyon, nagyon rémültek”.

A fogva tartott gyerekek mindegyikét ketaminnal vagy benzodiazepin hatóanyagú (ez található például a váliumban és a xanaxban is) nyugtatókkal tömték tele Gázában, feltehetően azért, hogy könnyebb legyen velük bánni – mondta el Eitan. Azok a gyerekek, akik ketamint kaptak, most elvonási tünetekkel küzdenek.

Eitan hozzátette, hogy az általa kezelt túszok mindegyike vagy szemtanúja, vagy áldozata volt nemi erőszaknak, és még egésze kis gyerekek is láttak szexuális erőszakot. Egy nőt az elmondása szerint egy piciny, mindössze egy-másfél méteres ketrecben tartották fogva egy másik nővel együtt, egy másik női túsz pedig napokat töltött el a föld alatt, teljes sötétségben.

A Hamász november közepén engedett el több mint száz izraeli túszt, akiket az október 7-én végrehajtott terrortámadás során hurcoltak Gázába:

 


Nyitókép: Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

#Külföld#izrael#Hamász#gáza#túszok#pszichiátria#mentális betegség#trauma

Címlapról ajánljuk