Külföld

Lemondott II. Margit, dán királynő, Európa leghosszabb ideje trónon lévő uralkodója

rtl.hurtl.hu

2023. december 31. 18:19

Váratlan bejelentését újévi beszédében mondta el II. Margit dán királynő.

Váratlanul lemondott II. Margit dán királynő – jelentette a BBC. Az uralkodó hagyományos újévi beszédében jelentette be távozását. Január 14-ig marad a trónon, akkor lesz 52. éve hatalmon. II. Erzsébet halála óta ő a leghosszabb ideje hatalmon lévő uralkodó Európában.

II. Margit 1940-ben született, egy alkotmánymódosítás után 1972. január 14-én lett uralkodó. Ezt egy 1953-as alkotmánymódosításnak köszönheti, onnantól lehetséges a trónöröklés női ágon is. Apjának, IX. Frigyesnek ugyanis nem lettek fiúgyermekei, három lánya született.

A dán királynő rendkívül népszerűnek számít az országban, sokan úgy hitték, haláláig hatalmon marad. Tavaly azonban kisebb botrány rázta meg az uralkodói házat. Fia, az 55 éves Frigyes, aki két hét múlva így hivatalosan is trónra lép. Öccsének gyerekeit, a karcsúsítás jegyében 2022-ben megfosztották királyi címüktől, ami hangos szakításhoz vezetett a családban.

Egy műtét miatt távozhat

II. Margit 2023 februárjában sikeres hátműtéten esett át.

A műtét természetesen gondolatokat ébresztett a jövőt illetően, mégpedig, hogy eljött-e az idő a felelősség átengedésére a következő nemzedéknek

– mondta a 83 éves uralkodó a tévébeszédében.

Úgy döntöttem, hogy most jött el a megfelelő idő. 2024. január 14-én, 52 évvel azután, hogy követtem a trónon szeretett apámat, lemondok Dánia királynőjének tisztségéről (…) A trónt fiamra, Frigyes koronahercegre hagyom

– tette hozzá II. Margit.

Az új uralkodó tehát 2024. január 14-től X. Frigyes lesz.

Nyitókép: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix via Reuters

#Külföld#ii. erzsébet#frigyes#trónörökös#dánia#lemondás#királynő

Címlapról ajánljuk