Külföld

Rengetegen vannak, akik örülnek II. Erzsébet halálának

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 10. 10:19

Írországtól Indiáig, Argentínától Pakisztánig, Amerikától Ázsiáig rengetegen ünnepelték a gyarmatosító birodalmi elnyomást 72 éve egy személyben megtestesítő brit királynő halálát. Olyan is volt, aki a szexuális kisebbségekkel szembeni intoleranciát hánytorgatta fel, más pedig a brit birodalom rabszolgatartásban játszott szerepét. Egy argentin műsorvezető élő adásban bontott pezsgőt II. Erzsébet halálhírére.

Nem túlzás azt állítani, hogy szinte az egész világ megrendülten fogadta a hírt II. Erzsébet haláláról. Az Egyesült Királyság királynője 70 trónon töltött év után, 96 évesen távozott az élők sorából, és mivel világszerte összesen 32 országnak volt hosszabb-rövidebb ideig az uralkodója, érthető, hogy miért jutott el a Föld minden szegletébe halálának híre. A jelenleg 15 országot tömörítő Nemzetközösségen túl természetesen az Egyesült Királysággal jó kapcsolatokat ápoló országokban is gyászolják a legdemokratikusabb uralkodónak, mindenki nagymamájának tartott II. Erzsébetet, hosszan megemlékezve életének legfontosabb állomásairól, uralkodói erényeiről, a világpolitikában, valamint a brit monarchia élén betöltött fontos szerepéről.

Mindezzel éles ellentétben állt például az, hogy az edinburghi Tynecastle Stadionban, a csütörtöki Hearts-Basakhesir focimeccsen, amikor az első félidő után bemondták II. Erzsébet halálhírét, élő adásban kiabálták be páran az egyperces néma csendbe, hogy „cseszd meg a királynőt”. És ami azt illeti, a skót fővárosban történt incidens egyáltalán nem volt kirívó eset, sőt. A halottról jót, vagy semmit elv egyáltalán nem érvényesült csütörtökön, rengetegen kifejezetten örültek, de legalábbis határozottan rámutattak, hogy nincs semmi gyászolnivaló abban, hogy meghalt a világ második legtovább trónon ülő uralkodója. Az alábbiakban összeszedtünk párat a legsarkosabb negatív megnyilvánulásokból.

A skót stadionban történteknél nagyságrendekkel erősebb reakciót váltott ki az ír futballszurkolókból II. Erzsébet halála. A dublini Tallaght stadionban UEFA-meccset játszott az ír Shamrock Rovers és a svéd Djurgårdens IF Fotboll csapata, és a Twitteren, TikTokon szélsebesen terjedő felvételek tanúsága szerint az ír szurkolótábor felszabadultan, egy emberként énekelte a KC & the Sunshine Band „Give it up” című számának dallamára azt, hogy „Lizzy’s in a box” (utalva arra, hogy a brit királynőt hamarosan egy koporsóban eltemetik).


Az ír Twitteren egyébként már akkor nagy volt a nyüzsgés, amikor a királynő állapotáról elkezdtek szállingózni az első aggasztó hírek. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, rengetegen kezdték a „here we go”, azaz a „gyerünk” kifejezést posztolni, több tízezer tweet született ezzel a nem túl monarchiapárti hashtaggel. Amikor pedig bejelentették II. Erzsébet halálhírét, az ír twitterezők szinte extázisban ünnepeltek, a „Lizzy’s in a box” kifejezés a trendlisták élére pattant. És nem csak az interneten volt karneváli a hangulat, az utcákon is sokan ünnepeltek:


Az ír kocsmákban is remek volt a hangulat, mint arról egy külföldön tanuló magyar diák is beszámolt:

„Meghalt Bözsike, salalalala” – sokan vannak a világon, akik cseppet sem gyászolják II. Erzsébetet
 

A brit uralom alól véglegesen 1921-ben szabadultak fel az írek, szabadságukat fegyverrel vívták ki, így nekik egészen mást jelentett a királyi család, mint a legtöbb embernek a Földön, és az ellenszenv, úgy tűnik, ennyi év után is sokaknál megmaradt. Csütörtökön a legnagyobb visszhangot mégis Uju Anya feminista, antirasszista nyelvész indulatos tweetjei váltották ki. A pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem nigériai származású professzor először azt írta ki, hogy

Úgy hallottam, hogy egy tolvaj, erőszakoló, népirtó birodalom fő uralkodója végre haldoklik. Legyen gyötrelmes a fájdalma.

A posztot a Twitter a közösségi elvek megsértése miatt törölte, de előtte még reagált rá Piers Morgan tévés műsorvezető és maga Jeff Bezos, a világ egyik leggazdagabb embere is. Az utóbbi szerint, aki ilyesmit ír ki, az nem segít a világ jobbá tételében. Uju Anya azzal vágott vissza az Amazon vezérének és egyben a brit királynőnek, hogy „remélem mindenki, akit te és könyörtelen kapzsiságod megkárosított ezen a világon, olyan szeretettel emlékszik majd rád, mint ahogy én emlékezem a gyarmatosítókra”.


Uju Anya egy későbbi, Twitter által már nem törölt posztban azt írta, hogy

Ha valaki azt várja tőlem, hogy bármi mást fejezzek ki, mint megvetést az uralkodó iránt, aki egy olyan kormányt felügyelt, amely támogatta a népirtást, amely lemészárolta és kitelepítette a fél családomat, és amelynek következményeit a ma élők még mindig próbálják leküzdeni, akkor kívánjon inkább a hullócsillagoktól.

Az Amerikába hurcolt afrikai ősök leszármazottai sem rejtették váka alá, hogy hová kívánják annak a birodalomnak az uralkodóját, ami feltalálta és tökélyre fejlesztette a modern kori rabszolgakereskedelmet. Az „ír Twitter” mellett a „fekete Twitteren” sem a gyászé volt a főszerep. Sokan arra emlékeztettek, hogy a királynő nem valami rég elfeledett gyarmatosító kor maradványa, hanem aktív uralkodóként akadályozta a brit uralom alatt lévő afrikai nemzetek függetlenségi törekvéseit: 


Van, aki szerint emiatt nem várható el, hogy azok szimpatizáljanak az uralkodóval, akiknek a rabszolgasorsba taszításának, kizsákmányolásának, erőszakkal uralom alatt tartásának köszönhette II. Erzsébet hatalmát. 


Volt aki a szexuális kisebbségek elnyomása miatt a pokolra kívánta az uralkodót, felemlegetve, hogy a második világháború megnyerésében kulcsszerepet játszó zseniális matematikus, melegsége miatt államilag halálba üldözött Alan Turing rehabilitálására csaknem 60 évet várt:


Természetesen a Twitter mémgyárosai sem fogták vissza magukat:


Tweetjeikben sokan felemlegették Diana hercegnőt is, akivel kapcsolatban erősen tartja magát a vélekedés, hogy a királyi család hajszolta a halálba:


A brit gyarmatosító múlt és a királyi család viselt dolgai (főleg András herceg pedofilbotránya) miatt egyébként az angolok közt sem teljesen pozitív a monarchia megítélése, mint ahogy ennek a CNN-nek nyilatkozó fiatal nőnek szavaiból is kiderül:


A nemzetközi nyilvánosságban a legextrémebb megnyuilvánulást egy argentin tévéműsor produkálta, ahol élő adásban bontott pezsgőt és szidalmazta válogatott szavakkal az elhunyt uralkodót a műsorvezető:

 
A magyar nyilvánosságban egyáltalán nem volt jellemző csütörtökön a királynő halálának apropóján erős kritikát megfogalmazni. Bede Márton a 444-en a nemrég elhunyt Gorbacsovval, Romulus Augustulus utolsó római császárral, valamint Ferenc Józseffel hasonlította össze II. Erzsébet a XX-XXI. század világpolitikájában betöltött szerepét és jelentőségét.

Szudántól Indiáig bőven van miért haragudni a britekre, a brit uralkodókra, és a gyász órában (perceiben? napjaiban?) nem elfelejteni, hogy mi történt alig néhány évtizede

– írta a 444 szerzője.

Tóta W. Árpád a hvg.hu publicistája elevenítette fel, hogy mit írt június elején a királynő uralkodásának 70. évfordulójára:


Rajta kívül Parászka Boróka, erdélyi újságíró fogalmazott meg távolságtartó, a monarchia bűneit véka alá nem rejtő véleményt:

Nem, a brit királynő nem volt cuki néni, plüss nagymama, aranyos hölgy (…). A brit királynő egy véres, elnyomó birodalom feje volt, és az a történelmi felelősség hárult rá, hogy ezt a birodalmat valahogy átmentse. Minden oka megvolt arra, hogy maga körül szelídséget, békességet sugározzon. Mert ha nincs kiegyezés, és korlátlanul elszabadul az elnyomottak, kirablottak és megnyomorítottak dühe, akkor az világokat temet maga alá.

– írta a marosvásárhelyi publicista.

Nyitókép: John Phillips/Getty Images

#Külföld#ii. erzsébet#meghalt#halálhír#örömhír#gyarmat#írország#afrika#elnyomás#ma#erzsébet királynő

Címlapról ajánljuk