Külföld

Pillanatok, amikor II. Erzsébet megvillantotta remek humorát

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. szeptember 9. 15:25

II. Erzsébet birt királynő nem egyszer csillogtatta meg remek humorát, volt hogy amerikai turistákat tréfált meg, akik nem ismerték fel. Ilyen esetből meglepő módon több is volt, de még azt is humorral fogadta, amikor egy biztonsági őr öreglánynak nevezte. A vicces kedvű II. Erzsébet legnagyobb mókáiból, és szívet melengető beszólásaiból szedtünk össze néhány emlékezetes pillanatot. 

Akik személyesen ismerték II. Erzsébet királynőt, mind kiemelték, hogy a nyilvános eseményeken általában visszafogottan méltóságteljes uralkodó valójában egyike a legviccesebb embereknek, aki szeret nagyokat nevetni, és rendkívüli humorérzéke gyors észjárással párosul. Ezt a képességét olykor nyilvános szerepléseken is megvillantotta.  

Megviccelt amerikai turisták

A királynő egykori testőre, Richard Griffin mesélte el, hogyan tréfált meg a királynő két amerikai turistát. II. Erzsébet és Griffin a skóciai Balmoral kastély közelében piknikeztek, amikor összetalálkoztak velük. A férfi elmondása szerint az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy a túrázók nem ismerték fel a fejkendőt és tweedkabátot viselő királynőt. Beszélgetni kezdtek, és egy idő után az egyik túrázó megkérdezte II. Erzsébettől, hogy hol él, mire a királynő közölte:

Londonban, de van egy nyaralóm a dombon túl.

Majd egy újabb kérdésre válaszolva elmondta nekik, hogy kislánykora óta jár ide, azaz több mint nyolcvan éve. Mire a túrázók kijelentették, hogy ha ilyen sok ideje jár ott, akkor biztosan találkozott már a királynővel. Erre Erzsébet Griffinre mutatva rávágta:

Ó, én nem, de Dickie rendszeresen találkozik vele.

Erre a túrázók megkérdezték tőle, milyen ember a királynő, amire közölte velük:

Néha elég zsémbes tud lenne, de nagyszerű humora van.

Griffin elmondása szerint mire észbe kapott volna, elővettek egy fényképezőgépet, odaálltak mellé, és megkérték II. Erzsébetet, hogy csináljon róluk egy fényképet. Majd helyet cseréltek, és Griffin készített képet a turistákról, ahogy úgy állnak a királynő mellett, hogy azt sem tudják, ki ő.

 A királynő később elmondta Griffinnek, hogy nagyon szeretné látni, ahogy hazaérve megmutatják a fényképet a barátaiknak, és valaki megmondja nekik, hogy kivel is beszélgettek.

Valami öreglány

A királynőt azonban nem csak amerikai turisták nem ismerték fel. 1991-ben egy biztonsági őr eleinte nem akarta beengedni a windsori királyi lóversenyre. Amikor a királynő odaérkezett, az őr közölte vele:

Sajnálom aranyoskám, de matrica nélkül nem jöhet be.

A királynő erre közölte:

Szerintem, ha utánanéz, akkor be fognak engedni.

Az őr később elmondta, azt gondolta, hogy a királynő „valami kedves öreglány”, aki eltévedt.

II. Erzsébet királynő anekdóták vicces történetek
II. Erzsébet megérkezik a windsori királyi lóversenyre, 2021-ben. Fotó:  Max Mumby/Indigo/Getty Images

Fekete humor

A királynő 90 évesen is megőrizte híres humorérzékét. 2016-ban, a Chelsea virágkiállításra látogatott el, ahol az egyik virágtermesztő elmondta neki, hogy a gyöngyvirágot régebben méregként is használták. Erre II. Erzsébet közölte:

A héten két csokorral is kaptam. Lehet, hogy holtan akarnak látni.

Amikor tojással dobták meg

A királynőt tüntetők fogadták, amikor 1986 februárjában Új-Zélandra látogatott. Egy maori férfi az autójával próbált belehajtani II. Erzsébet konvojába, egy másik maori férfi pedig a csupasz fenekét mutatta, amikor az autóoszlop elhaladt mellette.

Emellett két nő tojássokkal dobálta meg az uralkodó nyitott tetejű kocsiját: egyik a szélvédőn csattant szét, egy másik azonban el is találta II. Erzsébetet. Két nappal később egy állami díszvacsorán a királynő közölte:

Új-Zéland régóta híres a tejtermékeiről, de azt kell, hogy mondjam, jobban szeretem az új-zélandi tojást reggelire.

Kétszáz éves

II. Erzsébet 2007-ben hivatalos látogatáson volt az Egyesült Államokban, ahol az akkori elnök, George W. Bush a Fehér Házban fogadta az uralkodót. Az amerikai elnök az üdvözlőbeszédében azonban egy kis hibát vétett, amikor közölte, hogy a királynő is részt vett az Egyesült Államok kétszáz éves fennállásának tiszteletére rendezett ünnepségeken, 1776-ban. Bush gyorsan javított, és a nagy nevetést kiváltva gyorsan közölte:

Úgy nézett rám, ahogy csak egy anya tud a gyermekére.


Két nappal később, a washingtoni brit nagykövet rezidenciáján tartott vacsorán II. Erzsébet pohárköszöntőt mondott:

Arra gondoltam, azzal kezdhetném ezt a tósztot, hogy »amikor 1776-ban itt voltam…«

Kinek képzeled magad?

II. Erzsébetnél talán csak édesanyját, a 101 évesen elhunyt Erzsébet anyakirályné tisztelték jobban a britek. Igaz volt ez a királynőre is, aki imádta édesanyját. Ami persze nem jelenti azt, hogy néha nem voltak köztük viták és veszekedések. A Guardian írt meg egy ilyen történetet. 

II. Erzsébet királynő anekdóták vicces történetek
II. Erzsébet brit királynő, és Erzsébet anyakirályné, egy 1990-es fényképen. Fotó: John Shelley Collection/Avalon/Getty Images

Anya és lánya egy színházi premieren kaptak össze valamin, és hallani lehetett, ahogy az anyakirályné fojtott hangon odaszólt a lányának, hogy „mit gondolsz, ki vagy te”. Mire Erzsébet suttogva közölte vele:

A királynő, mama, a királynő.


Nyitókép: Chris Jackson/Getty Images

#Külföld#ii. erzsébet#brit királynő#anekdóta#anekdóták#történetek#ma#erzsébet királynő

Címlapról ajánljuk