Külföld

Betlehemben razziázott az izraeli hadsereg karácsony napján

rtl.hurtl.hu

2023. december 26. 7:07

Ciszjordániai településekre, illetve egy menekülttáborra csapott le az IDF: több tucat palesztint letartóztattak, egy 17 éves fiút nyakon lőttek.

Több ciszjordániai településen, köztük Betlehemben is razziázott az izraeli hadsereg (IDF) december 25-én, írja az al-Dzsazíra. A célpontok között volt a Jenin menekülttábor is. A katonák több tucat palesztint tartóztattak le, egy 17 éves fiút pedig nyakon lőttek.

Jenint sokan a palesztinok közül a megszállás elleni ellenállás szimbólumának tekintik. A Hamász október 7-i terrortámadása óta többször is az IDF célkeresztjébe került a menekülttábor. Hétfő éjszaka jelzőrakéták világították be az eget, ahogy a katonák benyomultak legalább tíz lakóépületbe, azt követelve, hogy az itt tartózkodó palesztin fegyveresek adják fel magukat. Ezen a helyszínen azonban nem történtek letartóztatások, a helyiek pedig „zaklatókampánynak” nevezték a hadsereg bánásmódját. Az IDF az elmúlt hónapkban többször is razziázott itt.

Legalább kilenc fiatal férfit letartóztattak viszont a Jenintől észak-keletre található al-Dzsalama faluban. Ezen felül Nabulusban, Jerikóban, Ramallah-ban és Betlehemben is razziázott az IDF. Burqa falvában legalább húsz letartóztatás történt, innen időseket is elvittek. Aqaba településen pedig egy 17 éves fiatalt is nyakon lőttek a razzia közben, az eset további körülményei nem ismertek. 

Ciszjordániában nincs akkora Hamász-jelenlét, mint Gázában, ám az október 7-i terrortámadás óta erre a régióra is figyel az IDF. Ebben a régióban azóta 303 palesztint öltek meg. Az IDF-en kívül az izraeli telepesek is többször összetűzésbe keveredtek a lakossággal: a térségben 700 ezer izraeli telepes él megerősített, csak zsidóknak fenntartott telepeken. A telepek többségét részben, vagy teljesen egészében palesztinoktól kisajátított földeken építették.

Nyitókép (illusztráció): Mostafa Alkharouf / Anadolu via Getty Images

#Külföld#izrael#Hamász#karácsony#betlehem#razzia#ciszjordánia

Címlapról ajánljuk