Külföld

Idén a madarak barmolják szét a gigantikus svéd karácsonyi kecskét gyújtogatás és gázolás helyett

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 19:50

Volt, hogy felgyújtották, elütötték, lelőtték, de idén a madarak látják el a baját. Ilyen még sosem volt.

Mindjárt itt a karácsony, úgyhogy lehet tippelni, hogy idén épp lőfegyverrel, tűzzel, vagy autóval intézik el a Gävlebockent, azaz a vandálmágnes, gigantikus svéd karácsonyi kecskét, amelyet Gävle városában állítanak fel 1966 óta annak ellenére, hogy többször egészen bizarr bűncselekmények áldozatává esett.

A szalmakecske tavaly csodával határos módon túlélte az ünnepeket, idén azonban nagyon úgy tűnik, hogy a madarak martaléka lesz az ünnepi dísz. Ez Anna-Karin Niemann, a kecske szóvivője szerint „még soha nem történt meg”, írja a CBC.

A madarak idén azért állhattak neki beköltözni a kecskébe, aztán szálanként szétszedni azt, mert az aratási időszak különösen nedvesre sikerült, így a gazdák kevesebb gabonát tudtak leszedni a szalmaszálakról, amelyeken még most is akad eleség a madaraknak.

Azonban a kecske fenntartói úgy döntöttek, hogy lesz, ami lesz, nem próbálják meg távol tartani vagy elkergetni a madarakat, mert az szerintük „nem passzol a karácsonyi hangulathoz”, a kecskének pedig épp az a célja, hogy karácsonyi hangulatot keltsen. Börtönbüntetésre sem számíthatnak a madarak a gyújtogatókkal ellentétben.

2021-ben hosszabb cikkben foglalkoztunk a Gävlebocken hányadtatásaival, amelyhez megszólítottuk a kecske akkori szóvivőjét, Rebecca Steinert is. Megírtuk, hogy a 13 méteres és 3,6 tonnás szalmakecske jobb esetben január elejéig marad a város főterén, dupla kerítéssel és tűzálló folyadékkal védve, az év többi részét pedig egy titkos óvóhelyen tölti.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#gävlebocken#svédország#karácsony#kecske#szalma#madár

Címlapról ajánljuk