Külföld

Csodával határos módon túlélte a karácsonyt a svéd szalmakecske, amit szinte minden évben felgyújt valaki

Mohos MátéMohos Máté

2022. december 27. 13:11

Szerencsés év volt az idei a Gävlebocken számára.

Az elmúlt években legtöbbször elpusztult – leggyakrabban tűz, ritkábban gázolás által – a Gävlebocken, a svéd Gävle városában minden karácsony előtt hagyományosan felállított gigantikus szalmakecske. Az idei év azonban szerencsésebb volt a jószág számára: elmúlt a karácsony, de még mindig áll.

Ez a 18. alkalom a karácsonyi hagyomány 55 évében, hogy a kecske megúszta a pusztítást, amit általában helyi vandálok szoktak véghezvinni. A 13 méteres és 3,6 tonnás szalmakecskét november végén, advent első vasárnapja előtt állítják fel, és január elejéig tekinthető meg a város főterén, középkori várakat megszégyenítő védőfal mögött.

Ez azt jelenti, hogy pár napot még ki kell húznia a kecskének ahhoz, hogy épségben vihessék vissza a titkos helyen található raktárba, ahol szezonon kívül tartják. Mindenesetre a karácsony túlélése már önmagában szép teljesítmény tőle.

Tavaly karácsony előtt hosszabb cikkben foglalkoztunk a kecskével, amit abban az évben a szokásos módon semmisítettek meg. Rebecca Steiner, a Gävlebocken szóvivője ekkor azt nyilatkozta az rtl.hu-nak: „Én úgy érzem, hogy errefelé mindenki nagyon szereti a kecskét. De persze vannak emberek, akik nehezen tudnák rábírni magukat, hogy megkedveljék.”


Nyitókép: Twitter

#Külföld#kecske#gävle#gävlebocken#vandál#felgyújt#túlél

Címlapról ajánljuk