Külföld

Ismét felgyújtották a gigantikus svéd karácsonyi kecskét, amit ötven év alatt többször égettek porrá, mint nem

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 17. 17:56

A svédországi Gävle városában minden évben rengeteg ember gyűlik össze a főtéren karácsony előtt, hogy felállítsanak egy 13 méter magas szalmakecskét, a Gävlebockent. Az örömteli alkalom azonban baljós is egyben: a város szimbólumának számító szalmabábut ugyanis eddig majdnem minden évben elpusztították a vandálok. A kőkemény biztonsági intézkedéseknek hála az elmúlt négy évben a Gävlebocken túlélte az ünnepeket - a szalmabábu azonban idén ismét erőszakos véget ért.

„Szerencsére még áll” – mondta Rebecca Steiner, miközben átvágott Gävle főterén a bokáig érő hóban. „Ez elég boldoggá tesz” – tette hozzá. A Gävlebockent, a város gigantikus, 13 méteres és 3,6 tonnás szalmakecskéjét csak november végén, advent első vasárnapja előtt állították fel, és akkor úgy tervezték, hogy január elejéig a város főterén marad. A hatóságok ennek érdekében semmit sem bíztak a véletlenre. A piros masnis, gigászi szobor körül valódi acélsáncokat húztak fel, és minden irányból lándzsa hosszúságú fémtüskékkel védték a bábut, mintha az egy középkori vár lenne, ostrom idején.

Rebecca Steiner, a Gävlebocken szóvivője (igen, a kecskének 2014 óta saját szóvivője van)  az rtl.hu-nak pár hete még arról beszélt, bízik abban, hogy a dupla kerítés, a tűzálló folyadékos kezelés, a folyamatos őrzés és az egész napos kamerás felügyelet kombinációja elég lesz ahhoz, hogy elriassza a vandálokat, akik a múltban gyakran estek neki merő szórakozásból a bábunak. 

Azonban ezt nem így rendelte a sors: A szalmabábut december 17-én felgyújtották. A kecske porig égett, a rendőrség pedig jelenleg is nyomoz. Steiner azt írta nekünk az esetről: 

A pusztítás totális, olyan durván megégették, hogy [a Gävlebocken] számára vége a szezonnak. Ez számomra is, a város számára is, és a kecske rajongói számára világszerte is nagyon szomorú. Nem fogjuk újjáépíteni, szóval csak jövőre látjuk viszont.

Az Aftonbladet svéd portál szerint hajnali 3.30 óra körül kapott lángra a műalkotás, amit a kiérkező tűzoltók már nem tudtak eloltani. A szemtanúk egy magas, sportos, sötét ruhás férfit láttak a környéken, aki az utcán öltözött át. Később a rendőrök letartóztatták a gyanúsítottat, akinek még kormos volt a keze.

A Gävlebockent 1966 óta mindig advent első vasárnapja előtt állítják fel a városban. Messze nem az idei az első alkalom, hogy az nem élte túl a karácsonyi időszakot.

A '66 óta eltelt 54 évben mindössze 17 alkalommal úszta meg a pusztítást. A maradék 37 esetben válogatott módszerekkel semmisítették meg a vandálok a szerencsétlen szalmaállatot.

Csak néhány eset a Gävleblocken erőszakos múltjából:

  • 1966-ban a legelső kecskét szilveszterkor felgyújtották.
  • 1973-ban egy férfi egész egyszerűen ellopta a kecskét, és a saját kertjében állította fel – két év börtön lett a jutalma.
  • 1976-ban a bábut valaki elütötte az autójával.
  • 1979-ben még azt sem várták meg a vandálok, hogy rendesen felállítsák a kecskét: összeszerelés előtt gyújtották fel azt. Azonban még időben sikerült szerezni egy másik kecskét, amit már tűzálló folyadékkal kezeltek. A második bábut később darabokra törték.
  • 1985-ben hiába védték két méteres kerítéssel és katonákkal a kecskét, így is sikerült felgyújtani.
  • 1988-tól már fogadásokat lehetett kötni arra, hogy a Gävlebocken vajon túléli-e az ünnepi időszakot. Ebben az évben egyébként semmi baja nem lett a szalmakecskének.
  • Egy évre rá viszont ismét összeszerelés előtt gyújtották fel a bábut. Ezután a lakosság adományaiból építettek egy újat, amit szintén felgyújtottak.
  • 2005-ben egy Télapónak, és egy mézeskalácsnak öltözött férfi gyújtotta fel a kecskét úgy, hogy lángoló nyílvesszőket lőttek ki rá.
  • 2009-ben ismét jött a tűzálló folyadék, és ekkor már két kamerával is folyamatosan figyelték a műalkotást. A kamerák rendszerét azonban hackerek tették használhatatlanná, a bábut pedig ismét felgyújtották.
  • 2016-ban az átadás napján gyújtották fel a Gävlebockent. A helyére egy kisebb kecskét állítottak fel, amit helyi iskolások készítettek. Ezt autóval ütötték el.

Ez volt az utolsó alkalom, hogy a kecskét elpusztították - mostanáig. A sorban következő négy év rekordnak számít: ez volt a leghosszabb békés időszak a bábu életében. Steiner, aki két éve dolgozik a Gävlebocken szóvivőjeként, ezt a rés nélküli biztonsági pajzsnak tudta be - amiről most kiderült, hogy annyira mégsem volt rés nélküli. A kecske rongálását természetesen törvény tiltja: már külön bírósági határozat is született arról, hogy az ilyesmi három hónap börtönnel büntethető. Steiner arról is beszélt, hogy nemcsak a kiállítás alatt, hanem az év többi részében is nagy figyelmet fordítanak a bábu védelmére, ugyanis egy titkos helyen tárolják.

„Még én sem tudom, hol van év közben. Még a polgármesterünk sem tudja. Kizárólag azok, akik felépítik, aztán januárban lebontják.”

A nagy kecskét 1966-ban azért készíttette el a helyi Déli Kereskedők Egyesülete, hogy karácsonykor a város északi részén élőket délre csábítsák vásárolni. A bábut annak idején a helyi tűzoltóság kapitánya tervezte meg, és a hatóság tagjai állították fel. 2003 óta idénymunkásokat alkalmaznak erre a feladatra, amit ma már a városháza hivatalos Kecskebizottsága felügyel. A kecske évente nagyjából 100 ezer svéd koronába (kb. 3,6 millió forint) kerül a városnak. És hogy miért pont ezt az állatot választották? A svéd hagyományok szerint a kecskének fontos szerepe van: segítenek a karácsonyi ajándékok kiszállításában, gyakran úgy, hogy a Mikulás szánját húzzák.

A rengeteg rongálás és pusztítás ellenére – vagy éppen ezért – kereskedelmi feladatát több mint jól végzi a Gävlebocken. Steiner arról beszélt, hogy a város jelképének már világszerte vannak rajongói. Akadnak, akik egyenesen az Egyesült Államokból utaznak Svédországba, hogy láthassák a szalmabábut. A kecske felavatási ceremóniája is fontos hagyománnyá vált. „Gävleben ekkor kezdődik igazából a karácsonyi időszak.” – mondta a műalkotás szóvivője. A Gävlebocken egyébként 1985-ben és 1993-ban is bekerült a Guinness rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb karácsonyi kecskéje – az ilyenek miatt vállalja a város a sorozatos rongálások ellenére is a szalmabábu felállításával járó kockázatokat.

Rebecca Steiner, a kecske szóvivője, háttérben a szalmabábuval, még annak felgyújtása előtt. Fotó: rtl.hu

A tavalyi év azonban más, komoly nehézségeket hozott. A kecske hagyományait is veszélybe sodorta ugyanis a koronavírus-járvány. A látogatók elmaradtak, és a szokásos vigasságot sem lehetett megtartani. „Online rendeztük meg a felavatást, mert úgy éreztük, hogy pont erre volt szüksége a városnak ebben a nehéz időszakban” – emlékezett vissza Steiner. Idén már a korábban megszokott módon tudták megtartani az eseményt. A szóvivő pár hete még bizakodó volt a szalmabábu jövőjét illetően is.

„Én úgy érzem, hogy errefelé mindenki nagyon szereti a kecskét. De persze vannak emberek, akik nehezen tudnák rábírni magukat, hogy megkedveljék.”

Nyitókép: A Gävlebocken – Fotó: TT News Agency / Reuters

 

#Külföld#gävlebocken#gävle#kecske#felgyújt#szalma#bábu#svédország

Címlapról ajánljuk