Külföld

Mínusz 43 fok Svédországban: több mint ezer jármű akadt el, volt, aki több mint 24 órát ült a kocsiban

rtl.hurtl.hu

2024. január 4. 14:34

A Svédország déli részén haladó E22-es főútvonalon szerdán több mint ezer jármű akadt el hóvihar miatt. Az autósokat csütörtökre már kimentették, de a kamionok még vesztegelnek. Volt, ahol mínusz 43,6 Celsius-fokot mértek, ami a skandináv országban 25 éve a legalacsonyabb januári hőmérséklet.

A Svédország déli részén haladó E22-es főútvonalon szerdán több mint ezer jármű akadt el az országot sújtó zord hideg és hóviharok közepette. A bajba jutott autósok és kamionosok több mint 24 óráig rekedtek járműveikben, csak csütörtökön sikerült őket evakuálni – derül ki a svéd hatóságok legfrissebb beszámolóiból.

A BBC arról ír, hogy a mentőcsapatok és a rendőrök egész éjszaka azon dolgoztak, hogy kiszabadítsák a E22-es főúton rekedt embereket, ahol a havazás szerdán reggel 9 órától bénította meg a közlekedést mindkét irányban. 

A hókotrók szerda este álltak munkába ezen a szakaszon, a hadsereg pedig élelmet és vizet szállított a bajba jutott embereknek.

A csapdába esettek közül sokakat a mentőcsapatok evakuáltak, és azt mondták nekik, hogy később térjenek vissza járműveikhez. A svéd hatóságok közlése szerint mostanra minden elakadt személyautóból kimentették a bent ülőket, csütörtök reggelre már csak a kamionosok vesztegeltek. A rendőrség szerint az időjárás javul ugyan, de az utat pénteken reggel 8 óránál hamarabb nem tudják megnyitni, írja az MTI. 

Amíg a kontinens döntő részén enyhe idővel indult az új év, addig Skandináviában meglehetősen kemény mínuszok vannak, és egyre zordabbá válik az időjárás. A skandináv térségben szerdán már második napja süllyedt a hőmérséklet mínusz 40 Celsius-fok alá. 

Kvikkjokkban, a svédországi Lappföldön mínusz 43,6 Celsius-fokot mértek, ami az országban 25 éve a legalacsonyabb januári hőmérséklet.

Az extrém hideg, havazás és erős szél az egész északi régióban fennakadásokat okozott a közlekedésben: több hidat lezártak, egyes vonatokat és kompjáratokat leállítottak, de a rendkívüli időjárás miatt számos iskolát is bezártak Skandináviában.


Nyitókép: TT News Agency /Johan Nilsson via Reuters

 

#Külföld#svédország#Időjárás#hóvihar#havazás#hideg#tél

Címlapról ajánljuk