Külföld

Híres festményt rongáltak meg kalapáccsal környezetvédő aktivisták

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 16:01

Rongálás gyanújával letartóztattak két környezetvédő aktivistát, akik kalapácsokkal estek neki a londoni Nemzeti Galériában található Velázquez-festménynek.

Rongálás gyanújával letartóztattak két környezetvédő aktivistát, akik kalapácsokkal betörték a Vénusz tükörrel című Velázquez-festmény védőüvegét a londoni Nemzeti Galériában – írja a BBC.

Az elkövetők a Just Stop Oil brit környezetvédelmi aktivista csoport két tagja, a 22 éves Hanan és a 20 éves Harrison voltak. Diego Velázquez spanyol festő 17. századi alkotását már korábban is megrongálták, legutóbb több mint száz éve, 1914-ben egy szüfrazsett, Mary Richardson vágta szét.

A környezetvédő szervezet a legutóbbi incidenst követően közölte: a politika cserbenhagyta a nőket 1914-ben, és most is, az olaj és a gáz ugyanis milliók haláláért felelős. „Ha szeretjük a művészetet, ha szeretjük az életet, ha szeretjük a családjainkat, ezt meg kell állítanunk” – fogalmazott a csoport. Az elmúlt napokban számos Just Stop Oil tüntetésre került sor, szerdán több mint 30 ember ellen emeltek vádat, miután aktivistáik blokkoltak egy londoni utat.

Nyitókép: Kristian Buus via Getty Images

#Külföld#london#nemzeti galéria#környezetvédő#aktivisták#festmény#kalapács#rongálás

Címlapról ajánljuk