Külföld

Hatvanezer ember vonult fel Londonban az antiszemitizmus ellen – videón a hatalmas tömeg

rtl.hurtl.hu

2023. november 26. 19:27

A tüntetésen részt vett Boris Johnson, volt kormányfő és Sir Ephraim Mirvis, a brit zsidó közösség országos főrabbija is.

Tízezrek tüntettek vasárnap Londonban az antiszemitizmus ellen – írja az MTI. A demonstráció főszervezője, a Campaign Against Antisemitism (CAA) nevű civil szervezet vasárnap este közölte, hogy becslése szerint 60 ezren vettek részt a megmozduláson.

Több más közéleti személyiséggel együtt jelen volt Sir Ephraim Mirvis, a 300 ezres lélekszámúra becsült brit zsidó közösség országos főrabbija, valamint Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök.

Hatvanezer ember vonult fel Londonban az antiszemitizmus ellen – videón a hatalmas tömeg
Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali

Johnson újságíróknak a tüntetés után úgy fogalmazott: 

rendkívül sajnálatos, hogy a demonstrációra egyáltalán szükség volt, de az antiszemitizmus spórái jelenleg is tenyésznek korhadt padlódeszkák alatt, ahonnan időről időre előjönnek és fertőznek.


A CAA a tüntetéssel egy időben nyilvánosságra hozta legfrissebb, 3744 ember bevonásával készült felmérésének eredményét, amely szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorcsoport Izrael ellen október 7-én elkövetett támadása óta a brit zsidók csaknem kétharmada tapasztalt személyesen ellene irányuló antiszemita incidenseket, vagy tanúja volt ilyen indíttatású támadásoknak.


Az antiszemitizmus ellen küzdő kampányszervezet vizsgálata szerint a brit zsidó lakosság 69 százaléka nevezte a korábbinál kevésbé valószínűnek olyan ruházat és ékszerek viselését, amelyek viselőjük zsidó mivoltára utalnak. A válaszadók fele mondta azt, hogy fontolóra vette a kivándorlást Nagy-Britanniából az antiszemitizmus erősödése miatt.

A brit zsidó közösség védelmére alakult civil biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) ugyancsak friss összesítésében közölte, hogy a Hamász október 7-i támadása és november 22. között 1563 antiszemita indíttatású incidensről szerzett tudomást.

Nyitókép: MTI/AP/PA/Jordan Pettitt

#Külföld#london#tüntetés#demonstráció#izrael#antiszemitizmus

Címlapról ajánljuk