Külföld

A Hamász tankelhárító rakétákkal lőtte Gázát támadó izraeli csapatokat

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 7:14

Az izraeli tankok már Gázavárosban vannak, helyszíni beszámolók szerint a cél a település bekerítése lehet.

A Hamász közlése szerint fegyveresei tankelhárító rakétákkal és gépfegyverekkel lőtték kedden reggel a Gázára támadó izraeli csapatokat – jelentette a Reuters. A beszámoló szerint a palesztin szervezet egységei négy járművet lőttek a helyi gyártású rakétákkal Gáza déli tengelyén, valamint két izraeli tankot és buldózereket Gáza északnyugati területein.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban már több mint 8000 ember halt meg a Gáza övezetben, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20 ezret. Emellett a palesztin területen élő 2,3 millió emberből 1,4 millió vált hajléktalanná. 

Az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak 70 százaléka nő és gyerek – mondta el az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) főigazgatója a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) hétfőn felszólalva. Kiemelte, hogy adatai szerint három hét alatt csaknem 3200 gyerek vesztette életét.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő esti beszédében közölte, hogy Izrael nem köt tűzszünetet a Hamásszal és nem tervezi, hogy lemond.

Közben zajlik a gázai szárazföldi hadművelet is, ahol az izraeli tankok már Gázavárosban vannak. Helyszíni beszámolók szerint a cél a település bekerítése lehet. Az alábbi videóban az izraeli-gázai határról láthat élő videóközvetítést:

Nyitókép: Izraeli légitámadás Gáza nyugati részén, 2023 október 30-án. Fotó: REUTERS/Mohammed Al-Masri

 

#Külföld#izrael#gáza#Gáza övezet#palesztin#Hamász#tank#rakéta#támadás

Címlapról ajánljuk