Külföld

Izrael elveszítette az amerikai baloldalt, a fiatalok már a palesztinok pártján állnak

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 9:20

Az amerikai baloldal egy része gyakorlatilag örömujjongásban tört ki, miután a Hamász több mint ezer izraelit ölt meg október elején. Ezzel jelentősen megnehezítették azoknak a jellemzően fiatal, progresszív liberális aktivistáknak a dolgát, akik a Hamász terrortámadását, és az izraeli kormányt is egyaránt elítélik, és a két nép békés egymás mellett élésért küzdve, árnyalt megoldásokat keresnek a konfliktusra. 

Izrael és a világ még a Hamász október 7-ei, sokkoló támadásának a hatása alatt állt, amikor érkezni kezdtek a megdöbbentő reakciók az amerikai baloldalról. Elitegyetemeken működő palesztinbarát szervezetek sora dicsőítette azt, hogy a Hamász egész családokat gyilkolt meg otthonaikban, és több száz fiatalt mészárolt le egy zenei fesztiválon. „Kreatívnak” értékelték „az elfoglalt területekre besiklóernyőző szabadságharcosok” akcióját, ráadásul több szervezet „mártírként” jellemezte a Hamász kisgyerekeket és csecsemőket gyilkoló fegyvereseit, mondván, a palesztinoknak „joga van bármilyen szükséges módszerrel ellenállni.”

A támadás hétvégéjén a Harvard egyetemen több mint harminc diákszervezet írta alá azt a közleményt, amiben csak és kizárólag az izraeli rezsimet teszik felelőssé az összes erőszakos eseményért. Eközben a Yale egyetemen működő Yalies4Palestine nevű szervezet a támadás másnapján azt közölte, „kétségek nélkül támogatják a palesztin nép ellenállását”, említést sem téve az izraeli áldozatokról. A Students for Justice in Palestine nevű palesztinbarát egyetemi szervezet országos vezetése közben „a palesztin ellenállás történelmi győzelmeként” jellemezte a Hamász támadását.

Közben az amerikai feketék jogaiért küzdő Black Lives Matter (BLM) chicagói szervezet egy, látszólag a fesztiválon történt mészárlást dicsőítő poszttal keltett feltünést, amin egy palesztin zászlót vivő siklóernyős alak látható, alatta egy „Palesztina mellett állok” felirattal. 

A BLM Los Angeles-i szervezete közben kijelentette: „nem szabad elítélni” a Hamász támadását, amit „az önvédelem kétségbeesett cselekedeteként” jellemeztek.

Az Amerikai Szociáldemokraták (DSA) ismert támogatói elszörnyedve nézték, hogy a Hamász támadására a szervezet New York-i csoportjának első reakciója az volt: „rendületlenül” kiállnak a palesztinok mellett, miközben az izraeliek megölését úgy jellemezték, mint „Izrael apartheid rendszerének közvetlen következménye”. A támadás napján egy palesztinokat támogató tüntetésre hívták az embereket. 

izrael palesztin gaza amerikai baloldal progresszivek
„Bármilyen eszközzel” - Palesztin tüntetés New Yorkban, két nappal a Hamász október 7-ei támadása után. Fotó: Michael M. Santiago/Getty Images

„Több, mint sokkoló”

Mintha egy olyan politikai szervezet tagja lennék, ami három dologban hisz: megfizethető lakhatás, a minimálbér emelése és a zsidók nagybani megölése. Háromból kettő nem is olyan rossz 

jellemezte a DSA közleményét Eric Spiegelman Los Angelesi ügyvéd a New York Timesnak nyilatkozva. A zsidóságára büszke, híresen szocdem humorista, Sarah Silverman pedig erős hangú posztban ítélte el az általa „elcseszett, arrogáns, tudatlan szardarab csoportként” jellemzett DSA-t, amivel a közlemények miatt több politikus, köztük az Izraellel szemben erősen kritikus Jamaal Bowman képviselő is megszakította a kapcsolatot. 

A szervezet három nappal később egy közleményben kért elnézést a már említett poszt miatt, jelezve, hogy elítélik „minden civil megölését”.

A liberális ügyek mellett kiálló, progresszív baloldali amerikai zsidókat meglepetésként érte, hogy ideológiai társaik látszólag örültek, de legalábbis, nem ítélték el az izraeli civilek lemészárlását. 

A New Israel Fund nevű liberális ügyekért küzdő szervezet vezetője, Daniel Sokatch – aki rendszeresen kritizálta az általa „rasszistaként” jellemzett jobboldali izraeli kormány palesztinokkal szembeni lépéseit – „több, mint sokkolónak” nevezte sok baloldali hallgatását, és a Hamász-támadást jogosnak tartó kijelentéseket. A Time magazinnak azt mondta, hogy a hozzá hasonlóan, a palesztinok jogaiért küzdők egy részének nyilatkozatai „antiszemitizmustól bűzlenek”, míg a New York Times-nak már arról beszélt, hogy „árulásként élte meg” sok baloldali reakcióját. 

Az amerikai jobboldal azonnal lecsapott ezekre a nyilatkozatokra, hogy a Demokrata Pártot és a baloldalt támadják vele, és „arra használják, hogy antiszemitának, Izrael-gyűlölőnek és Hamász-támogatónak fessenek le mindenkit, aki bármennyire is támogatja a palesztinok jogait, a palesztin állam létrehozását és ellenzi a megszállást – mondta a Vox című lapnak nyilatkozva Logan Bayroff, a J Street nevű, liberális amerikai-zsidó szervezet kommunikációs igazgatója.

A palesztinok jogaiért küzdő aktivisták hangsúlyozták, hogy a nemzetközi sajtóban nagy figyelmet kapott reakciók a baloldal csak egy egészen kicsiny szegletéből érkeztek, és egyáltalán nem egy általánosan elterjedt progresszív véleményt képviselnek. A Hamász támadása után a palesztinok jogaiért küzdő szervezetek sora „szörnyülködve” ítélte el a fegyveres csoport „sokkoló”, „horrorisztikus”, „brutális”, „illegális” és „rémálomszerű” tettét, amit „emberiesség elleni bűncselekményként” értékeltek. Ezekről azonban a média már nem számolt be. 

Kollektív büntetés

Az olyan szervezetek, mint a J Street, azért küzdenek, hogy az amerikai kormányzat ne támogassa Izrael válaszcsapásait Gázában, tűzszünetet léptessenek életbe, és humanitárius segélyt nyújtsanak az ott élő palesztinoknak. Simone Zimmerman, az izraeli kormány palesztinpolitikáját erősen kritizáló, szintén amerikai zsidó IfNotNow nevű szervezet társalapítója közölte, csak azt akarják megakadályozni, hogy „az izraeli kormány tömeges kegyetlenkedést kövessen el kétmillió emberen, akik nem érdemlik meg a halált”, és azt várják, hogy az amerikai politikusok felszólaljanak a kollektív büntetés ellen.

izrael palesztin gaza amerikai baloldal progresszivek
Tűzszünetet követelő zsidó tüntetők az amerikai kongresszus épületében. Fotó:Chip Somodevilla/Getty Images

A szervezetek szerint a mostani helyzet azt mutatja, hogy hosszú távú megoldást csak az hozhat, ha a palesztinoknak és az izraelieknek is biztosítják az önrendelkezési jogát, és azt, hogy biztonságban és szabadon élhetnek. Emellett pedig úgy is ki lehet állni Bayroff elmondása szerint, hogy közben „erőteljesen és egyértelműen elítéljük, hogy a Hamász civileket mészárol le, és támogatjuk Izrael küzdelmét a Hamász ellen”.

A kérdés veszélyeztetheti a demokrata Joe Bident elnökválasztási győzelemre segítő baloldali szövetséget: az idős politikust mindig is gyanakvással figyelő progresszívek úgy látják, hogy a Fehér Ház túlságosan is lelkesen támogatja az izraeli kormány lépéseit. 

Ro Khanna progresszív demokrata képviselő politikai igazgatója tiltakozásként lemondott pozíciójáról, miután a kaliforniai politikus nem támogatta a gázai tűzszünetet sürgető kongresszusi határozatot, a külügyminisztérium egyik munkatársa szintén lemondott, amiért a kormányzat fegyverekkel akarja segíteni Izraelt, és közben a kongresszus négyszáz, képviselőknek és szenátoroknak dolgozó munkatársa írt alá egy nyílt levelet, amiben tűzszünetet követelnek.  

Közben a liberális ikonnak számító Elizabeth Warren szenátor több mint 260 korábbi munkatársa, akik 2020-as elnökválasztási kampányán dolgoztak, egy levélben csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy nem küzdött a tűzszünetről szóló határozat elfogadásáért.  

A Washington Postnak nyilatkozó progresszív aktivisták elmondták, hogy bár valószínűleg Bidenre fognak szavazni a jövőre esedékes elnökválasztáson, főleg, ha a republikánus jelölt Donald Trump lesz, de abban már olyan biztosak, hogy ideológiai társaik is hasonlóan tesznek, és attól tartanak, hogy vagy nem mennek el szavazni, vagy egy harmadik jelöltre adják majd le a voksaikat. 

A palesztinok jogaiért küzdő liberális aktivisták közben széleskörű támogatói réteget tudhatnak maguk mögött. 

A Gallup idén márciusban közzétette felmérésének adatai szerint a demokrata szavazók 49 százaléka inkább a palesztinokkal rokonszenvezik, és csak 38 százlék inkább az izraeliekkel. 

Tíz éve a demokratáknak még 55 százaléka választotta inkább az izraelieket.

Generációs szakadék

A változás főleg a fiatalabb korosztálynak köszönhető. Míg az idősebb amerikaiak, akik sérülékeny, liberális demokráciaként ismerték meg Izraelt, a zsidó állam pártján állnak, a fiatalabbak, akik már egész életükben egy erős hadsereggel rendelkező országként látták, már inkább a palesztinokkal szimpatizálnak, vagy egyaránt támogatják mindkét felet. Idén, és a Hamász támadás óta készített felmérések sora is ezt bizonyítja.  

Aktivisták ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen közvéleménykutatások túlságosan leegyszerűsítenek egy bonyolult kérdést, és hamis képet festhetnek az amerikaiak hozzáállásáról. Ezt a véleményt erősítik azok a felmérések, amik szerint az amerikaiak kevesebb mint 40 százaléka tartja jó ötletnek, hogy kormányuk fegyvereket adjon Izraelnek, és – több felmérés szerint – 60 százalék körül van azoknak a száma, akik szerint az Egyesült Államoknak humanitárius segélyt kellene küldeniük a palesztinoknak – még a jellemzően inkább Izraellel szimpatizáló republikánusok 41-49 százaléka is ezen a véleményen van. 

Az Adalah Justice Project nevű, palesztin-amerikai szervezet vezetője, Sandra Tamari a Vox-nak kijelentette, „egyáltalán nem radikális” az általuk képviselt pozíció, hogy humanitárius segélyekért szólalnak fel, és elítélik a civilek megölését. Mint mondta, csak azt akarják, hogy „állítsák le a bombázásokat, és hagyják a humanitárius segélyek bejutását, hogy több ember ne halljon meg”. 

Nyitókép: Brendan McDermid / Reuters

#Külföld#izrael#gáza#palesztin#egyesült államok#baloldal#progresszívek#ma

Címlapról ajánljuk