Külföld

Az izraeli hadsereg bármikor megindulhat Gáza ellen, a libanoni határt is lezárták – a vasárnapi események összefoglalója

rtl.hurtl.hu

2023. október 15. 9:23

Izrael „jelentős katonai műveleteket” fog indítani a Gázai övezetben, amint úgy látják, hogy a civilek elhagyták a területet – közölte a hadsereg. Ehhez biztonsági folyosót biztosítottak, amit a három órás határidő letelte után is fenntartottak. Folyamatos tudósításunk véget ért.

  • Az izraeli csapatok a gázai határnál gyülekeznek a várható szárazföldi offenzíva előtt.
  • Izrael három órás időablakot nyitott a Gáza északi részéből menekülőknek, helyi idő szerint 13 óráig biztosítják az utat. A határidő letelte után sem történt semmi, viszont visszaállították a vízszolgáltatást Gáza déli részén.
  • A WHO szerint a kórházak evakuálása sok páciens halálos ítéletét jelentené.
  • Újabb amerikai repülőgép-hordozó érkezett a térségbe.
  • A múlt hétvége óta több mint 1300 embert öltek meg Izraelben és 2300 ember halt meg Gázában.
  • Libanon felől is támadják Izraelt, a hadsereg lezárta a libanoni határt is és minden támadásra visszacsapnak.
  • Nemzetközi szervezetek a Gázában egyre jobban kibontakozó humanitárius katasztrófára figyelmeztetnek.
7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 15. - 19:17

A Híradó tudósítása a vasárnap történtekről

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 15. - 18:26

Támadás Libanonból, az IDF visszavágott

Az izraeli hadsereg vadászgépei jelenleg csapást mérnek a Hezbollah katonai infrastruktúrájára Libanonban – közölte honlapján az Israel Defense Forces (Izraeli Védelmi Erők, IDF).

Ezzel egy időben bejelentés érkezett a libanoni határ felvonult IDF katonák elleni lövöldözésről. A térségben tartózkodó katonák éles tűzzel válaszolnak – írják.

Az IDF arról is beszámolt, hogy kilenc rakétát lőttek ki Libanonból Izrael északi területeire.A légvédelmi rendszer öt rakétát elfogott, az IDF lecsapott a kilövés helyszínére Libanonban.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 15. - 17:33

Irán beavatkozással fenyeget, ha Izrael bevonul Gázába

Senki sem tudja garantálni a helyzet kontrollálását, ha Izrael bevonul a Gázai övezetbe – jelentette ki vasárnap Katarban Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter. Az iráni diplomácia vezetője Irakot, Libanont és Szíriát is felkereste. Dohában Iszmáil Hanijével, a Hamász vezetőjével is tárgyalt. Irán hosszú ideje támogatja a Gázai övezetet uraló terrorszervezetet. A dohai találkozón a Hamász Izrael elleni támadását történelmi győzelemnek nevezte, amely jelentősen visszavetette a palesztin területek izraeli megszállását.

„Ha a cionista rezsim folytatja támadásait a védtelen gázai lakosság ellen, akkor senki nem képes garantálni a helyzet kontrollálhatóságát” – közölte az iráni külügyminiszter a katari emírrel folytatott megbeszélésein a teheráni külügyi tárca tájékoztatása szerint. 

„Amennyiben a cionista entitás úgy dönt, hogy bevonul a Gázai övezetbe, az ellenállás vezetői a megszálló katonák temetőjévé fogják változtatni” – hangoztatta az iráni diplomácia vezetője az al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva.

Reméljük, hogy a diplomáciai erőfeszítésekkel sikerül elejét venni a háború kiszélesedésének; máskülönben ki tudja, mi történhet a következő órában. Irán nem maradhat tétlen szemlélő ebben a helyzetben

– tette hozzá.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 15. - 15:43

Újra van víz Gáza déli részén

Izraeli tisztviselők arról tájékoztatták Jake Sullivant, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadóját, hogy a Gáza déli részén lévő vízvezetékeket visszakapcsolták. Ezt Sullivan közölte a CNN-nel.

Az izraeli hadsereg hat nappal ezelőtt jelentette be  Gáza teljes blokádját, azóta leálltak az erőművek, alig van víz és élelmiszer. Most vélhetően azért állították helyre az övezet déli részén a vízszolgáltatást, mert Izrael a szárazföldi támadás előtt arra szólította fel a civileket, hogy az északi részekről távozzanak délre.

Újra van víz Gáza déli részén
Fotó: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 15. - 11:58

A Hezbollah rakétatámadást indított Izrael ellen

Rakétatámadást intézett vasárnap a Hezbollah libanoni síita milícia Izrael ellen, a lövedékek a libanoni határhoz közeli izraeli Stúla településen csapódtak be, izraeli egészségügyi források szerint egy ember meghalt, többen megsebesültek. Az izraeli hadsereg lezárta a határ menti térséget.

 A Hezbollahhoz köthető al-Manár hírtelevízió azt közölte, a milícia precíziós rakétákkal lőtte a területet, továbbá közétett néhány videofelvételt a milícia előző napi támadásáról, melyet a Libanon és Szíria közötti beszögellésben levő, izraeli irányítás alatt álló Sebaa-farmok „katonai objektumai” ellen követett el.

Az izraeli hadsereg válaszul lezárta a libanoni határ felé vezető utakat és bejelentette, hogy blokkolja a területen működő GPS-szolgáltatást is.  Emellett felszólította a civileket, ne menjenek a határ négy kilométeres közelébe, az itt lévő telepek lakóit pedig arra kérte, maradjanak óvóhelyeiken. (MTI)

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 15. - 10:53

4600-nál több áldozat

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint vasárnap reggelig 2329 halálos áldozata van az izraeli légicsapásoknak – számolt be a CNN. A Hamász nyolc nappal ezelőtti támadására válaszul indított hadművelet következtében 9714 sebesültek meg. A minisztérium szóvivője szerint az elmúlt nyolc napban a gázai áldozatok száma meghaladta a 2014-es 50 napos gázai-izraeli háborúban elhunytak számát.

A Hamász támadásában 1300 izraeli és több tucat külföldi halt meg a legfrissebb jelentések szerint. A sérültek száma 3400 körül van. A hadsereg pontosította a túszok számát is, eszerint 126 embert tartanak fogva a terroristák.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 15. - 10:02

Izrael nyit egy három órás időablakot a menekülőknek

Helyi idő szerint 10 és 13 óra között biztosít ídőt Izrael a Gáza északi részéről menekülőknek, hogy elhagyhassáék a területet a hadsereg várható szárazföldi támadása előtt – jelentette a BBC

A menekülők egy útvonalon mehetnek, Beit Hanountól Khan Yunis felé. Az izraeli hadsereg ezekben az órákban ezt az útvonalat nem lövi. A hadsereg szóvivője azonban elmondta, hogy a Hamász akadályozza a menekülők konvoját.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 15. - 9:54

Izrael: a Hamász akadályozza a harcok elől menekülő palesztinokat

A Hamász akadályozza a civilek evakuálását Gázából – közölte az X-en Jonathan Conricus izraeli katonai szóvivő. Azt állította, hogy a Hamasz aktívan akadályozza, hogy civilek elhagyják Gáza északi részét délre, és azzal vádolja a terrorszervezetet, hogy semmibe veszik az emberi életet. 

Izrael figyelmeztette a Gáza északi részén élő 1,1 millió palesztint, hogy hagyják el az övezet északi részét a várható szárazföldi offenzíva miatt, ezért ezrek menekülnek járművel vagy gyalog. A Hamász felszólította a palesztinoknak, hogy hagyják figyelmen kívül a felszólítást. Az izraeli vádak szerint a terrorszervezet harcmodorához korábban is hozzátartozott, hogy civileket használt fedezéknek, katonai bázisait is civil épületekebe telepítette Gázában.

Conricus légifelvételt mutatott arról, hogyan akadályozza két Hamász jármű a menekülők konvoját.

 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 15. - 9:14

WHO: a gázai kórházak kényszerevakuálása sok páciens halálos ítéletét jelentené

A Gázai övezet északi részén lévő kórházak kényszerevakuálása sok páciens esetében gyakorlatilag a „halálos ítéletet” jelentené – hívta fel a figyelmet szombat esti közleményében az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) az izraeli hadsereg evakuálásról szóló rendelkezésére reagálva.

A WHO kiemelte, hogy az övezet déli részén így is rendkívül zsúfoltak már az egészségügyi intézmények.A Gázai övezet északi részén 22 kórházban több mint 2000 beteg fekszik, akik kényszerevakuálása tovább súlyosbítaná a humanitárius és közegészségügyi válságot - „elsöprő többsége” a maradást választja. (MTI)

 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 15. - 8:57

Az izraeli hadsereg megölhette a Hamász egyik parancsnokát

Az izraeli hadsereg arról tájéköztatott, hogy a Gáza övezetben több mint száz katonai célpontot támadtak, a közlésük szerint „a Hamász központjait, katonai létesítményeit vették célba”.

Az állítják, az akció során sikerült megölni Bilal al-Kedrát, a Hamász egyik parancsnokát is.

A Hamász szerint is Gázát támadták az izreeli erők, szombat éjjel és vasárnap reggel is Rafahot lőtték valmamint Gáza városának északi részét.

(CNN)

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 15. - 8:43

Az Egyesült Államok újabb repülőgép-hordozó hadihajót indított a Gáza övezet felé

A CNN két amerikai tisztviselő közlésére hivatkozva azt írja, hogy a Pentagon egy újabb hadihajót indított a Gáza övezet felé, miközben Izrael vélhetően hamarosan megindítja a szárazföldi offenzíváját.

A tisztivselők leszögezték: az amerikai hadihajók nem csatlakoznak az izraeli erőkhöz az övezet lerohanásában, a jelenlétük azért indokolt, hogy Irán és a Hezbollah ne lépjen be a konfliktusba.

Az Egyesült Államok újabb hadihajót indított a Gáza övezet felé
Fotó: Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

A Biden-adminisztráció már korábban is egyértelművé tette, az amerikai jelenlét a térségben nem azt a célt szolgálja, hogy Izrael oldalán harci tevékenységet folytassanak a Gáza övezetben.

A USS Bataan kétéltű rohamhajó fedélzetén lévő egység több mint 2000 tengerészgyalogosból áll, akik ha kell, képesek támogatni egy nagyszabású evakuálási akciót. A CNN információ szerint az egységek erre még nem kaptak parancsot.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Külföld#izrael#palesztin#gáza#hamasz#izraeli háború

Címlapról ajánljuk