Külföld

Több mint száz holttestet találtak egy kibucban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 10. 6:44

A Hamász fegyveresei házról házra jártak a Gáza övezet határvidékénél lévő Beri kibucban, és elrabolták vagy megölték az embereket.

A Gáza övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én, szombaton összehangolt, többfrontos támadást indított Izrael ellen, amelyben több mint 800 izraeli életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gáza övezetben hétfő estére meghaladta az 550-et, a sebesülteké a háromezret. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat hajtott végre a libanoni határnál is. 

Izrael szerint 150-re tehető a terroristák által elrabolt emberek száma, írja a CNN. A Hamász hétfőn azt közölte, hogy minden egyes figyelmeztetés nélkül lebombázott palesztin ház után megtorlásként élő adásban kivégeznek egy túszt. Az elmúlt két napban háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderő, Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig bejelentette, hogy sosem látott erővel sújt le izrael a Gáza övezet terroristáira. A Gáza övezet mindössze 40 kilométer hosszú és 6-12 kilométer széles part menti sávjának teljes blokádját Izrael hétfőn jelentette be.

Mészárlás egy kibucban

Több mint száz holttestet találtak a Gáza övezet határvidékénél lévő Beri kibucban, jelentette az MTI, az izraeli mentőszolgálatra hivatkozva.

„Házról házra jártak, bementek az óvóhelyekre” – idézte fel az Ynetnek az elmúlt napokban történt iszlamista támadásokat a 70 éves Dani Fux, aki a háza padlásán bujkált. 

Vagy mindenkit megöltek, vagy elvitték a gyerekeket és megölték a szülőket, vagy fordítva.

Beri kibuc Izrael egyik legsikeresebb kibuca volt, ahol az erős közösség virágzó gazdasággal társult. Fux szerint nem lesz többé Beri kibuc. 

„Reggel fél hétkor egy őrült rakétazáporral kezdődött. Pokoli volt a zaj. Először azt hittem, hogy a légierő bombázza Gázát. Fokozatosan rájöttem, hogy valami más történik, valami nagyszabású.” A terroristák motorkerékpárokon és furgonokon érkeztek, nehéz géppuskával a járművek tetején. Vagy kilencvenen voltak. Kilenc óra körül körülbelül húsz katona érkezett egy helikopterrel, de hamar felmorzsolódtak.

Dani Fux és a felesége, valamint a legkisebb fiuk házuk padlásán bújt el. Idősebb fiuk bezárta magát, feleségét és gyermekeit az otthonukban lévő óvóhelyszobába. „Délután ötkor héber szavakat hallottunk a ház közelében. A látvány elviselhetetlen volt. A kibuc tagjainak, katonáknak és terroristáknak a holttestei borították a terepet” – mondta Dani Fux.

Emelkedett az amerikai halottak száma

Az Izrael ellen indított támadásnak már legkevesebb tizenegy amerikai áldozata van, közölte Joe Biden amerikai elnök a hétfőn kiadott közleményében. A Fehér Ház honlapján megjelent elnöki tájékoztató szerint az áldozatok közül többen életvitelszerűen Izraelben éltek. A kormánynak tudomása van arról, hogy több amerikai állampolgár eltűnt, és megtalálásuk, illetve hollétük megállapítása érdekében együttműködnek az izraeli hatóságokkal. Valószínű, hogy amerikaiak is vannak a Hamász palesztin iszlamista szervezet által foglyul ejtett emberek között, és a kormány túszkérdésekben jártas szakértőket küld Izraelbe, valamint hírszerzési támogatást is nyújt, írja az MTI.

Az Izraelben tartózkodó amerikai állampolgárok számára a külügyminisztérium konzuli támogatást biztosít, és frissítette a biztonsági figyelmeztetés szintjét. Akik el akarják hagyni az országot, azok számára a kereskedelmi repülőjáratok és a szárazföldi útvonalak is elérhetőek.

A közleményben Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Izrael elválaszthatatlanok, és megismételte: az Egyesült Államok biztosítani fogja, hogy Izrael rendelkezzen minden eszközzel, amire az ország és polgárainak védelméhez szüksége van. Joe Biden egyeztetést kezdeményezett az Egyesült Államok közeli szövetségeseinek vezetőivel, köztük Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország vezetőivel.

Az Egyesült Államok nyáron fogolycsere-egyezményt kötött Iránnal, aminek értelmében az amerikai kormány az elengedett iráni foglyok mellett hozzájárult a szankciók részeként korábban zárolt, az iráni államhoz tartozó 6 milliárd dollár folyósításának feloldásához. Az Irán rendelkezésére bocsátott összeggel kapcsolatban Anthony Blinken külügyminiszter hétfőn egy interjúban úgy reagált, hogy a pénzről szóló döntés nincs összefüggésben a Hamász támadásával, mert Teherán mindig is nyújtott támogatást fegyveres szervezeteknek. A külügyminiszter szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Irán közvetlenül támogatta volna a Hamász támadását.

13 ezer ENSZ-munkatárs rekedt a Gáza övezetben

Az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt az izraeli blokád alá vett, palesztin lakosságú Gáza övezetben, közölte hétfőn Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője. „Nyilvánvalóan nincsenek abban a helyzetben, hogy el tudjanak onnan menni” – hangsúlyozta a szóvivő. „Arra összpontosítanak, hogy a mandátumuk keretében minden tőlük telhetőt megtegyenek.”

Dujarric szerint az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) munkatársairól van szó, akiknek a többsége palesztin, de van köztük mintegy 300 külföldi dolgozó is, írja az MTI.

Dujarric közlése szerint a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel a Gáza övezetben, de ezekből „valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni”

Az UNRWA hétfőn este arról számolt be, hogy több mint 137 ezer ember keresett menedéket az ENSZ által berendezett szükségszállásokon. A palesztin menekülteket segélyező hivatal szerint ezek a szükségszállások már 90 százalékban telítve vannak, és félő, hogy a humanitárius helyzet csak rosszabbodni fog a térségben.

Az UNRWA közölte azt is, hogy több mint egy tucat létesítményét érte izraeli találat, de eddig csak anyagi károk keletkeztek. A Gáza övezetben csaknem másfél millió embert tart nyilván menekültként az ENSZ-hivatal.

Nyitókép: Izraeli tartalékos katonák a dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvő táborukban 2023. október 9-én – Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

 

#Külföld#izrael#Hamász#gáza#palesztinok#gázai övezet#kibuc

Címlapról ajánljuk