Külföld

„Anya, apát megölték. Segíts” – rémálomszerű történetek az izraeli pokolból

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. október 10. 17:35

Meggyilkolták a nagymamát, majd a saját Facebook-oldalára tették fel a képét a holttestéről – csak egy azok közül a nehezen felfogható szörnyűségek közül, amelyeket a Hamász terroristái követtek el lemészárolt és elrabolt izraeliek százai ellen. A támadásra reagáló izraeli válaszcsapásban pedig palesztin családok válnak földönfutóvá. 

Váratlan támadást indított szombaton a Hamász izraeli célpontok ellen, a szervezet fegyveresei az eddigi ismeretek szerint ezernél több embert öltek meg és nagyjából 150 embert, köztük gyerekeket, időseket raboltak el. 

„Egy rémálom”

Yoni Asher felesége két- és négyéves kislányukkal a nő anyját látogatta meg egy Gáza közelében lévő kibucban, amikor a Hamász fegyveresei elrabolták őket. Aznap délután akartak hazatérni a rövid látogatás után. 

A férfi a BBC-nek elmondta, utoljára szombat délelőtt beszélt a feleségével. „Azt mondta, hogy a Hamász terroristái berontottak a házba. Egy biztonsági szobában voltak, amikor megszakadt a vonal. Később megtaláltam a mobilja jelét, Gázában volt” – idézte fel a férfi.

izrael gaza tuszok bombazas halottak
Yoni Asher felesége, az elrbalását mutató videóban. Fotó: Video obtained by Reuters/via REUTERS

Azt azonban egészen addig nem tudta, hogy pontosan mi történt velük, amíg meg nem látta feleségét és két kisgyerekét, valamint 67 éves anyósát egy videóban. Egy teherautó platóján voltak, fegyveresekkel körülvéve, akik közül az egyik éppen csuklyát húzott felesége fejére. A férfi az ABC Newsnak és a New York Times-nak nyilatkozva elmondta:

Nem hittem el, hogy ez történik velem. Egy rémálom. Nem tudok aludni. Két kicsi babám van, két kicsi lány. Nem lenne szabad, hogy terroristák tartsák fogva őket.


A BBC-nek elmondta, csak reménykedni tud, és bízni abban, hogy a diplomaták a háttérben sikeres tárgyalásokat folytatnak a túszul ejtett emberek szabadon engedéséért. Hozzátette, az a legnehezebb, hogy nem tud semmit, hol, milyen körülmények között tartják őket fogva.

„Szeretlek titeket. Bejönnek”

Nem messze onnan, ahol Asher családját elrabolták, a 36 éves Yarden Bibas a családjával szintén egy biztonsági szobába menekült a településre lecsapó fegyveresek elől, és rokonaiknak szöveges üzenetekben írta meg, mi történik. Az utolsó üzenetében jelezte, hogy a fegyveresek betörtek a házba. Azóta nem tudni, mi történt velük.

Később családtagjaik szintén egy közösségi oldalakon terjedő videóból tudták meg, hogy elrabolták őket. A videón látni, ahogy feleségét, Shiri Silberman-Bibast fegyveresek viszik magukkal. A rémült nő kétségbeesetten tartja karjaiban két kisgyerekét: egy 3 éves és egy 9 hónapos fiút.  

izrael gaza tuszok bombazas halottak
Hamász fegyveresek elrabolnak egy anyát, két kisgyerekével. Fotó: thejc.com

A videón a nő férje nem volt látható, de ő is eltűnt, csakúgy, mint a nő apja, valamint Parkinson-kórtól szenvedő anyja. Egy rokon a New York Times-nak azt nyilatkozta:

Csak reménykedni tudok, hogy életben vannak, és együtt tartják őket fogva.  

A nő egyik unokatestvére a Sky Newsnak elmondta, hogy nem tudnak semmit a család sorsáról. A palesztin és az izraeli hatóságok sem mondanak nekik semmit. A rokonok attól félnek hogy az elrabolt családot elválasztották egymástól, megölték őket, és soha nem fogják megtudni, mi történt velük.

A Telegramon látta elrabolt lányait

Mayyan Zin, egy elvált anyuka akkor tudta meg, hogy 8 éves és 15 éves lányát elrabolták, amikor egyik rokona egy Telegram-csoportban közzétett fotókat küldött róluk, ahogy egy matracon ülnek, fogságban. A nő ezután talált egy videót az interneten, ami volt férje házában készült. A felvételen fegyveresek beszélnek a vérző lábú férfival a nappaliban, két síró lánya, Dafna és Ella mellett. Egy másik videón látni, ahogy a férfit átvezetik Gázába. A nő közölte, csak annyit akar, hogy a lányait engedjék haza. 

A Hamász nagyjából 150 izraelit ejtett túszul a szombaton végrehajtott támadások alatt. Az elrabolt embereket a Hamász közlése szerint biztonságos helyeken tartják fogva, sokukat a Gáza övezetet behálózó alagútrendszerben elrejtve. A sorsukról egyelőre semmit nem tudni.

Szakértők a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy fogolycserére fogják felhasználni őket, először feltehetően a gyerekeket, a nőket és az időseket ajánlják fel az izraeli kormánynak.

Emellett élő pajzsként is használhatják őket az izraeli légicsapások megakadályozására. A Hamász egyik szóvivője az Al Jazeerának kijelentette, hogy minden egyes alkalommal nyilvánosan fognak kivégezni egy-egy túszt, amikor Izrael előzetes figyelmeztetés nélkül támad lakóépületeket a Gáza övezetben.

Az továbbra sem világos, hogy a palesztinok hogyan voltak képesek ilyen nagyszabású akciót levezényelni Izrael tőszomszédságából. A Híradó beszámolója:

Akit nem raboltak el, azokat megölték

A Hamász szombati támadásában ezernél többen haltak meg. Csak egy kibucban több mint száz holttestet találtak. Sokakat az utcán végeztek ki. Egy kibuc lakója a Guardiannek elmondta, egy WhatsApp-csoportba egymás után érkeztek az üzenetek, amikben segítséget kérő emberek közölték, hogy a fegyveresek már a házukban vannak, és búcsúzkodni kezdtek.

Aztán egy idő után rájöttek, hogy a támadók elvették a megölt emberek telefonjait, és héberül elkezdtek olyan üzeneteket küldeni, hogy már biztonságos a hely, és elő lehet jönni, majd megölték azokat, akik előbújtak rejtekhelyükről.

„Anya, apát megölték”

Egy apát a barátnőjével együtt két kislánya szeme láttára öltek meg az otthonában az Al-Kasszam brigád fegyveresei. Erről volt felesége számolt be a Facebook-oldalán, ahol megosztotta utolsó beszélgetését volt férjével. Dvir Karp közölte volt nejével, hogy „nagy lövöldözés van a kibucban”, majd a következő üzenet már a lányától érkezett: „Anya, itt Daria. Apát megölték. Stavot is. Segíts!”

A Times of Israel cikke szerint a férfit és barátnőjét, Stavot a gyerekek szeme láttára ölték meg a terroristák, majd a falra egy rúzzsal felírták, hogy „az Al-Kasszam tagjai nem gyilkolnak kisgyerekeket”. A lányokat végül fegyveres civilek mentették ki a házból; az ablakon át vitték ki őket az épületből, hogy ne kelljen elmenniük apjuk holtteste mellett. 

Gyilkosság, Facebookon közvetítve

Miután terjedni kezdett a szombati támadás híre, Mor Bayder és testvére azonnal a nagymamáját hívta, aki egy Gázához közeli kibucban élt. Amikor sikerült elérni, az idős nő először azt mondta, hogy nincsen semmi baja, de egy idő után már nem vette fel a telefont. 

Végül a nagymama Facebook-oldaláról tudták meg, hogy a Hamász fegyveresei betörtek hozzá és megölték. A terroristák ugyanis a nő megölése után elvették a nő telefonját, fényképeket és videókat készítettek holttestéről, majd azokat közzétették a nő saját Facebook-oldalán.

Az izraeli válaszcsapás „csúnya lesz”

A Hamász szombati támadása után Izrael bejelentette, hogy „ostromzár” alá vette Gázát, elzárva a több mint kétmilliós lakosú területet az ivóvíztől, élelmiszertől, üzemanyagtól és áramtól, a kommunikációt pedig a helyi telefontársaság központjának lebombázásával nehezítették. Kedden az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hamász tagjai „sehol sem tudnak elbújni” Gázában, és „intenzív támadásba” kezdenek a Hamász-célpontok ellen. Nem kizárt, hogy a légicsapások mellett szárazföldi alakulatokkal is támadnak.

izrael gaza tuszok bombazas halottak
Egy romok alól kimentett sebesült kisfiút visz egy mentős a Gáza övezetben, Fotó: Sameh Rahmi/NurPhoto via Getty Images


Az izraeli légierő már több mint ezer támadást hajtott végre a Gáza övezetben, közlésük szerint terrorista célpontok – fegyverraktárak és parancsnoki központok – ellen. A világ egyik legsűrűbben lakott területén azonban szinte elkerülhetetlen, hogy civil áldozatok is legyenek. Ahogy a Sky News tudósítójának egyik izraeli katonai forrása közölte:

Ez csúnya lesz.


Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa közölte, hogy az izraeli támadásokban lakóházakat és iskolákat is értek támadások. Az ENSZ menekültügyi szervezetének közlése szerint majdnem 190 ezer ember volt kénytelen elmenekülni az otthonából, míg a palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint 770 palesztin halt meg, és nagyjából négyezren sebesültek meg.

Szülés bombázás közben

Amer Ashour terhes feleségénél szombat este indultak meg a szülései fájdalmak – éppen akkor, amikor az izraeli légierő megkezdte a terület bombázását. A férfi az Al-Jazeerának elmondta, hogy eljutottak a közeli kórházba, ahol megszületett a második gyermeke. Amikor azonban haza akartak menni, már nem volt hova. 11 emeletes lakóházuk ugyanis romhalmazzá vált egy támadásban. Ashour azt mondta: „Attól féltem a legjobban, hogy a feleségem hogyan tud majd szülni. Aggódtam, hogy eljutunk-e a kórházba a folyamatos bombázások közepette. De arra egyáltalán nem számítottam, hogy a házunkat lebombázzák és lerombolják.”

izrael gaza tuszok bombazas halottak
Mentőautóba siet egy sérült gyerekkel egy palesztin mentős. Fotó: REUTERS/Stringer

Egy másik férfi elmondta, hogy bátyjával együtt el kellett hagyniuk egy légicsapásban megrongálódott otthonukat, és szüleik lakásába költöztek át. Azonban hajnali négy órakor figyelmeztetést kaptak az izraeli légierőtől, hogy ürítsék ki a toronyházat, mert le fogják bombázni. Shadi Al-Hassi nem érti, hogy miért semmisítették meg az épületet, ami az elmondása szerint polgári épület volt, és nem volt benne semmilyen katonai létesítmény. A Hamász azonban előszeretettel telepít civil épületekbe katonai objektumokat, részben álcázás miatt, részben pedig pajzsként használva az ott élőket.

Pár óra alatt mindannyian, az egész családom hajléktalan lett. Nem tudom, most mihez kezdünk.

A toronyház közelében több másik lakóház is lakhatatlanná vált – írta az Al Jazeera. Az egyik lakó szerint Izrael szándékosan támad civil célpontokat, hogy nyomást gyakoroljon a Hamászra, egy másik gázai lakos pedig közölte, hogy az egyik közli ENSZ-iskolába menekültek, miután a környékükön „válogatás nélkül kezdtek bombázásba”, és a helyzet „nagyon veszélyessé vált”.


Egy férfi az Al-Jazeerának elmondta, hogy hajnali egy órakor menekültek el az otthonából a feleségével és a gyerekével. Akkor megúszták a légicsapást, de végül olyan helyre kerültek, ami szintén célponttá vált. A férfi kijelentette:

Gázában most nincsen biztonságos hely. 

Nyitókép: Palesztin kisfiú ül lebombázott házak romjai között Gázában. Fotó: Abed Rahim Khatib/picture alliance via Getty Images

#Külföld#izrael#gáza#Hamász#túszok#emberrablás#támadás#terrortámadás#ma#Gáza övezet#izraeli háború

Címlapról ajánljuk