Külföld

Nem érez személyes gyűlöletet támadója ellen az a tizenéves, akit azért lőttek fejbe, mert rossz helyre csöngetett be

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 17:47

Ralph Yarl azt sem gondolja, hogy különlegessé vált volna attól, ami vele történt és továbbra is azzal foglalkozik, amit szeret: vegyészmérnöknek készül, és klarinétozik.

Először adott interjút az a 17 éves fiú, Ralph Yarl, akit áprilisban egy idős háztulajdonos csak azért lőtt fejbe Kansas Cityben, mert a gyerek tévedésből hozzá csöngetett be. Mint korábban írtuk, az esetnek a megyei ügyész szerint is van „faji eleme”, az áldozat ugyanis fekete, az elkövető pedig fehér.

Yarl az ABC reggeli műsorában azt mondta, az anyja kérte meg, hogy hozza el testvéreit egy barátjuktól, de ő még nem járt ott, és tévedésből rossz címre ment. Leparkolt a ház felhajtójánál, majd felment a lépcsőn, becsöngetett és sokáig várt, amíg egy idős, fegyveres férfi ajtót nyitott. Egy másik üvegajtó választotta el őket, idézte fel a fiú.

Mivel az idős férfi ráfogta a fegyvert, Yarl elfordította a fejét, ekkor eldördült a lövés és a fiú a földre került, ráesve az üvegszilánkokra. Mielőtt felfogta volna, mi történt, már segítségért kiabálva elszaladt.

A fején és a jobb karján érte lövés. Korábban családja azt mondta, hogy a fiú, aki múlt hónapban lett 17 éves, traumás agysérülést szenvedett. A 84 éves Andrew Lester ellen testi sértés és fegyveres bűncselekmény miatt emeltek vádat, de ő nem vallotta magát bűnösnek, és 200 ezer dollár óvadékért elengedték, az ügyében augusztus 31-én tartanak előkészítő tárgyalást.

Yarl azt mondta, az ösztönei által vezérelve próbált segítséget kérni, de az első háztól elküldték és bezárták az ajtót, a másodiknál nem válaszoltak, a harmadik háznál pedig ajtót nyitottak és azt mondták neki, várja meg a rendőrséget.

Yarl anyja, Cleo Nagbe az ABC műsorában elmondta, hogy aggódott, miután fia nem ment haza a testvéreivel, ezért elindult, hogy megkeresse. Nem sokkal később a rendőrségtől hívták azzal, hogy Ralphot meglőtték, ezután egyből a kórházba ment a fiúhoz.

A család a történtek óta elköltözött. Yarl terapeutához jár, és azzal köti le magát, ami érdekli: vegyészmérnöknek készül és zenél. A klasszikus zenét szereti, az interjú közben klarinéton játszott, de szaxofonozik is.

Én csak egy srác vagyok és nem leszek különleges attól, hogy ez történt velem. Csinálom tovább azokat a dolgokat, amik boldoggá tesznek. Élem az életem, ahogy a legjobban tudom, és nem hagyom, hogy ez bosszantson

– mondta. Anyja azt mondja, a család hálás azért a szeretetért és támogatásért, amit az eset óta kaptak, sírva olvassa a leveleket, amiket a fia kap. Ralph és családtagjai minden levélre válaszolnak:

Úgy érzem, ha vették a fáradságot arra, hogy levelet írjanak Ralphnak, tartozunk nekik azzal, hogy mi is szánjunk időt a köszönetnyilvánításra

– mondta Cleo Nagbe.

Támadójáról a fiú azt mondta, hogy meg kell kapnia jogos büntetését azért, amit elkövetett, de már túl van azon, hogy személyes gyűlöletet érezzen iránta.

Mint korábban írtuk, rövid idő alatt több amerikai fiatal is áldozatává vált annak, hogy egyesek az önvédelemhez való jogot úgy értelmezik: bárkire rálőhetnek, akitől megijednek, ezt a nézetet pedig a fegyverlobbi is erősíti, és azt az érzést kelti az emberekben, hogy bármikor bűncselekmény áldozataivá válhatnak.

Nyitókép: GoFundMe

#Külföld#ralph yarl#lövöldözés#rasszizmus#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk