Tudomány-Tech

Fülsiketítő kabócaének miatt hívogatják a seriffet Amerikában

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 17:18

Az elmúlt két évszázadban nem volt akkora rajzás, mint idén.

Az észak-amerikai fáraókabócákban az a különleges, hogy egyik csoportjuk 13, másik csoportjuk 17 évente kezd hatalmas rajzásba. Ilyenkor a hosszú évekig a talajban fejlődő állatok milliárdszámra bújnak elő és megkezdik a párkeresést. Idén még különlegesebbé teszi a rajzást, hogy a 13, illetve 17 éves periódusú csoportok egyedei csaknem egyszerre bújnak elő, ilyen a National Geographic cikke szerint utoljára 1803-ban fordult elő.

Néhány éve a Fókuszban már bemutattuk, hogy a kabócák fülsiketítően hangos rovarok, nemcsak Amerikában, de hazánkban, a Tihanyi-félszigeten is. Az Amerikában egyszerre kirajzó milliárdnyi kabóca pedig annyira hangos, hogy Dél-Karolina államban a seriffet hívogatja a lakosság az után érdeklődve, hogy mi az a szirénaszerű hangzavar, amit hallanak.


A Newberry megyei seriff hivatala a Facebookon tett közzé kedden tájékoztatást, közölve, hogy a hangzavar a több mint egy évtizedig szunnyadó, most párjukat kereső hím kabócák éneke.

A kabócarajok hangereje felér egy repülőgépével, a rovarokat tanulmányozó tudósok gyakran fülvédőt viselnek munka közben – írja az AP hírügynökség. Lee Foster, a Newberry megyei seriff közölte: bár egyesek zavarónak találhatják a kabócák zaját, nem ártalmasak sem emberre, sem állatra. „Sajnos ez a természet hangja” – írta a Facebookon.

Nyitókép (illusztráció): Katja Schulz from Washington, D. C., USA, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

#Tudomány-Tech#rovar#kabóca#amerikai egyesült államok#rajzás#zaj

Címlapról ajánljuk