Külföld

Becsöngetsz és agyonlőnek – halálos félreértések egy félelemmel és fegyverekkel teli országban

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. április 25. 10:49

Egy hét leforgása alatt több amerikai fiatal is áldozatává vált annak, hogy az önvédelemhez való jogot egyesek úgy értelmezik, hogy bárkire rálőhetnek, akitől veszélyben érzik magukat. Ezt a nézetet erősíti a fegyverlobbi, miközben az emberek irreális mértékben tartanak attól, hogy bűncselekmény áldozataivá válnak.

Egyetlen hét leforgása alatt több eset is előfordult az Egyesült Államokban, amikor kérdés nélkül rálőttek fiatalokra azért, mert rossz helyre tévedtek.

Mint arról a Híradóban is beszámoltunk, Kansas Cityben másfél hete a 16 éves fekete Ralph Yarl a testvéreiért ment, de eltévesztette a címet: a Northeast Terrace 115 helyett az egy háztömbnyire lévő Northeast 115-be ment, az ott lakó 84 éves férfi pedig kétszer is rálőtt. A fején és a karján találta el, de a fiú életben maradt. Két napra rá a New York állambeli Hebronban négy fiatal autóval hajtott be egy házhoz, de amikor észrevették, hogy rossz helyen járnak, visszafordultak. A ház 65 éves tulajdonosa mégis rálőtt az autójukra, eltalálva a húszéves Kaylin Gillist, aki elvérzett, mire a mentők kiértek. Három nappal ezután a texasi Austin egyik külvárosi parkolójában két pomponlány szállt be véletlenül valaki más autójába. Hiába kértek rögtön bocsánatot, az autóban ülő férfi rájuk lőtt: a 18 éves Payton Washington kritikus állapotban került kórházba, barátnője könnyebben sérült.


Ártatlan tévedések miatt történtek súlyos tragédiák, amelyek a New York Times cikke szerint azt példázzák, hogy milyen halálos félreértések fordulhatnak elő egy dühvel, paranoiával és fegyverekkel teli országban, ahol sok államban az önvédelem tágan értelmezett jogával ruházzák fel a fegyvertartókat. 

Justin Diepenbrock jót akart, amikor tavaly átvitte szomszédjának, a 73 éves Gino Colonacostának a gyógyszert, amit tévedésből neki kézbesítettek. A bejárati ajtónál felszerelt kamera jelezte, hogy valaki van az ajtó előtt, amire Colonacosta és 15 éves fia azt hitték, hogy betörő ólálkodik a ház körül. Felfegyverkezve mentek ki a ház elé, ahol éppen egy nő telefonált az autójában. Gino Colonacosta ráfogta a pisztolyt, és ki akarta parancsolni az autóból, a nő viszont azt hitte, hogy el akarják rabolni az autóját, ezért elmenekült. Az apa és fia utánaeredtek, és hét lövést adtak le az autójára, az egyik lövedék átfúródott a kocsiban lévő gyerekülésen, ami szerencsére üres volt. Colonacostáék ellen gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat

Az 51 éves karbantartó, Byron Castillo 2020 elején az észak-karolinai High Pointban egy lakóház második emeletén kopogtatott be, ahová azért ment, hogy eltüntesse a konyhában történt szivárgás nyomait. Miután nem nyitottak neki ajtót, a nála lévő kulccsal próbált sikertelenül bejutni. Az ott lakó 28 éves Gregory Sims figyelmeztetés nélkül hasba lőtte. Castillo elvonszolta magát az autójáig, elhajtott a lakópark irodájáig, ahol összeesett. Egy hónapig volt kórházban, öt hónapig otthonában lábadozott, a mai napig fájdalmai és jelentős kórházi kiadásai vannak. Később kiderült, hogy az első emeleten kellett volna elvégeznie a javítást. Támadóját felmentették arra hivatkozva, hogy betörőnek nézte a férfit. 

Ahhoz képest, hogy évente 49 ezren halnak meg Amerikában lőfegyver okozta sérülés miatt, viszonylag ritkák az ilyen esetek, de a fegyvertartás szigorításáért küzdők szerint ezek is azt példázzák, hogy milyen könnyen ragadnak fegyvert az amerikaiak, és milyen tragikus következményei lehetnek ennek. A fegyverek növekvő számához a bűncselekményektől való félelem, az egyre szélsőségesebb politikai üzenetek, a nyilvánosságban zajló félelemkeltés társul, a fegyveripar reklámjai pedig a kertvárosi házakat afféle erődnek állítják be egy erőszakos világban.

A fegyverlobbi azt hirdeti, hogy szükséged van fegyverekre ahhoz, hogy megvédd magad

– mondta Jonathan Lowy ügyvéd, aki a lövöldözések áldozatainak és családtagjaiknak nevében perelte be a fegyvergyártókat.

„Az emberek paranoiássá és túlságosan aggódóvá válnak, aztán valaki váratlanul bekopog hozzájuk” – tette hozzá. Ám Josh Hawley missouri-i republikánus szenátor, aki az önvédelemhez való jog szószólója a törvényhozásban, azt állítja: nem a jogkövető fegyvertartók jelentik a problémát, hanem a bűnözők, akik lelőnek embereket. Azt viszont ő is elítéli, ami Ralph Yarllel történt, és üdvözölte, hogy vádat emeltek a fiúra támadó idős férfi ellen.

Kansas Cityben múlt kedden a szövetségi bíróság épülete előtt tüntettek, az igazságügyi minisztérium vizsgálatát követelve Ralph Yarl ügyében. Az egyik tiltakozó, Jae Moyer az AP hírügynökségnek azt mondta, mindenkit szívesen lát az otthonában, és akinek nem tud segíteni, azzal is kedves. Szerinte mindenkinek így kellene viselkedni, de most nem ez a jellemző a hazájában, ahol túl nagy a félelem. 

Warren Eller, a John Jay College of Criminal Justice munkatársa szerint az emberek a médiából a nap 24 órájában bűnesetekről értesülnek, ezért is becsülhetik túl annak esélyét, hogy bűncselekmény áldozatává válhatnak. Geoffrey Corn, a Texas Tech University School of Law szakértője pedig arról beszélt az AP-nek, hogy az önvédelemhez való jogot sokan felhatalmazásnak érzik arra, hogy halált okozó fegyvert használjanak, ha fenyegetve érzik magukat.

Nem lehet valakit megölni csak azért, mert félünk tőle

– mondta Corn, aki veterán katona, és beszélt arról is, hogy a hadseregnél csak több hétig tartó kiképzés után nyúlhattak fegyverhez. Szerinte nem az az aggasztó, hogy sok fegyver van az embereknél, hanem az, hogy semmit nem követelnek azoktól, akik elképesztő felelősséget vesznek magukra a halált okozó fegyverek birtoklásával.

A fegyvertartás jogáért küzdő Second Amendment Foundation szóvivője is úgy vélekedett az NBC Newsnak nyilatkozva, hogy bár mindenkinek joga van ahhoz, hogy biztonságban érezze magát a saját otthonában, az önvédelemhez az is kell, hogy konkrét fenyegetésnek legyen kitéve az illető biztonsága.

Az nem elég, hogy valaki becsönget.

A connecticuti demokrata Chris Murphy a Szenátusban azt mondta, hogy Amerika állig felfegyverzett nemzetté vált, amely annyira rémült, dühös és szorongó, hogy a fegyveres gyilkosságok már a frusztráció levezetésére szolgálnak.

Ez egy disztópia, és azt kell hogy mondjam önöknek, hogy ezt a disztópiát magunknak választottuk

– mondta, hozzátéve, hogy ennek nem kell így lennie: nem kell, hogy pomponlányokat lőjenek le, mert rossz autóba szállnak, nem kell, hogy kamaszokat öljenek meg, mert túl hangosan hallgattak zenét, és nem kellene a gyerekeknek félteniük az életüket, ha iskolába mennek, vagy a testvéreikért egy környékbeli házhoz.

Nyitókép: Chase Castor/Getty Images

#Külföld#amerikai egyesült államok#ralph yarl#lövöldözés#önvédelem#fegyvertartás#gyilkosság#ma

Címlapról ajánljuk