Külföld

Csatát nyertek az import szexbábuk Dél-Koreában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 26. 15:25

Miután a vámhatóság sorra bukta el a pereket, amiket a szexjátékokkal kereskedők indítottak, hivatalosan is eltörlik a guminők behozatalának íratlan tilalmát.

Dél-Koreában hivatalosan is megszüntetik az egész alakos szexbábuk behozatalának íratlan tilalmát, derül ki a CBS News híréből. A döntéssel véget ér egy több éves vita arról, hogy a kormány mennyire avatkozhat be a polgárok magánéletébe.

Bár a szexbábuk behozatalát nem korlátozza kifejezetten semmilyen törvény vagy rendelet, a vámhatóság mégis százával, talán ezrével is foglalt le ilyen importárut, a vámtörvénynek arra a passzusára hivatkozva, amely tiltja "az ország hagyományait és közerkölcsét" sértő áruk behozatalát.

Az importőrök ezért már többször is beperelték a vámhatóságot, és a bíróságok többsége nekik adott igazat. A bírósági döntés arra kötelezte vámhatóságot, hogy szolgáltassák vissza az elkobzott szexuális segédeszközöket, arra hivatkozva, hogy azokat az emberek a magánlakásukon használják, így nem okoznak vele közfelháborodást.

A Koreai Vámszolgálat hétfői közleménye szerint megkezdték az életnagyságú felnőtt szexbábuk importjával kapcsolatban az eddigi vámgyakorlat felülvizsgálatát. A vámhivatal azonban közölte, hogy továbbra is behozatali tiltás alá esnek a gyermekalkatú szexbabák vagy konkrét személyeket megtestesítő szexbábuk, ahogy ez például az Egyesült Államokban, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban is van.

Li Szangdzsin, egy szexbabákat importáló cég korábbi vezetője üdvözölte a vámhivatal döntését. Vele szemben dél-koreai nőjogi és konzervatív szervezetek valószínűleg ismét felemelik majd hangjukat a szexbabák ellen. Álláspontjuk szerint ugyanis azok nagyban hozzájárulnak a nők szexuális tárgyiasításához, és aláássák a közerkölcsöt.

Nyitókép: Ethan Miller/Getty Images

#Külföld#dél-korea#szexbábu#import#vámhatóság

Címlapról ajánljuk