Külföld

Sokan megvédték a francia parlamenti képviselőt, aki megütötte a feleségét

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 20:34

Az eset után elmondta: mélységesen sajnálja a tettét.

Franciaországban heves tiltakozást váltott ki a feministák és a családon belüli erőszak ellen tevékenykedők körében, hogy sok politikus megvédte azt a parlamenti képviselőt, aki korábban beismerte: már volt rá alkalom, hogy megütötte a felségét – írja a Guardian.

A múlt héten tört ki a botrány, miután a francia sajtó kiszivárogtatta a hírt: Adrien Quatennenst, a radikális baloldali La France Insoumise (LFI) egyik vezető politikusát a felesége, Céline feljelentette a rendőrségen. Hétfőn a lille-i ügyészség bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak a feljelentés miatt, a nyomozás jelenleg is zajlik az ügyben.

Quatennens elmondta, hogy a házasságuk 13 év után megromlott, rengeteget veszekedtek, némelyik vita tettlegességig is fajult.

Ezeknek a vitáknak egy idő után részévé vált a dulakodás, az egyik ilyen eset során a férfi pofon is vágta a nőt.

Mélységesen sajnálom ezt a tettet, és sokszor elnézést kértem már.

– mondta Quatennens, és bejelentette: visszaadja a pártja általa birtokolt tisztségeit.

Jean-Luc Mélenchon, az LFI elnökjelöltje megdicsérte Quatennenst, a botrány után kiállt mellette, és a közösségi médiát és a sajtót okolta a történtekért. Egy másik LFI-képviselő, Sophia Chikirou meg is dicsérte Quatennenst, mondván, őszintén bevallotta a tettét, ez pedig értékelendő. Chikirou továbbá felszólította az újságírókat, hogy hagyják békén a házaspárt.

Anne-Cécile Mailfert, a Fondation des Femmes nőjogokért küzdő szervezet elnöke elmondta: Mélenchon pártelnökjelöltnek meg kell tanulnia, mit jelent a házasságon belüli erőszak.

Ez nem egyszerű konfliktus, hanem erőszak

– mondta Mailfert.

Caroline de Haas, a Nous Toutes feminista mozgalom tagja azt írja:

A párkapcsolati erőszak elfogadhatatlan, legyen szó bármilyen konfliktusról.

Nyitókép: Fred VIELCANET / Gamma-Rapho / Getty Images

#Külföld#francia#parlamenti képviselő#Adrien Quatennens

Címlapról ajánljuk