Külföld

Egy francia fregatt lelőtt két támadó jemeni drónt

rtl.hurtl.hu

2023. december 10. 14:14

A jemeni húszi lázadók közölték, ha nem jut be elegendő élelmiszer és gyógyszer a Gáza övezetbe, akkor az izraeli kikötőkbe tartó minden hajóra célpontként tekintenek. A francia hadihajóval a jelek szerint nem számoltak.

A Vörös-tengeren járőröző egyik francia fregatt lelőtt két drónt, amelyeket Észak-Jemenből, a húszi lázadók ellenőrizte területről indítottak el, és amelyek a stratégiai fontosságú tengeri útvonalon az izraeli kikötőkbe tartó hajókat fenyegetik – közölte vasárnap a francia vezérkar az MTI híradása szerint.

Az „egyértelműen fenyegető” két drón észlelése és megsemmisítése szombat este történt 110 kilométerre a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló észak-jemeni kikötőtől, Hudajdától – tették hozzá.

A francia bejelentés előtt a közösségi oldalakon közzétett nyilatkozatukban a húszik azt közölték, hogy 

ha a Gáza övezetbe nem jut el a szükséges élelmiszer és gyógyszer, az izraeli kikötőkbe tartó minden hajó a Vörös-tengeren fegyveres erőink célpontjává válik.


A Gáza övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet szintén közleményben – amelyben magát az Izraellel szembeni ellenállási tengely részének nevezte a libanoni Hezbollah és a húszik mellett – bátor és merész lépésként dicsérte a jemeni lázadók döntését.

Az Irán támogatását élvező húszik már többször célba vették drónokkal és rakétákkal Izrael déli részét, illetve a Vörös-tengeren közlekedő hajókat, hogy – magyarázatuk szerint – ezzel támogassák a palesztinok ügyét. Amerikai hadihajók többször segédkeztek ezeknek a rakéta- és dróntámadásoknak a semlegesítésében.

Nyitókép: MTI/AP/Amerikai Haditengerészet/Information Technician Second Class Ruskin Naval

#Külföld#francia#fregatt#hadihajó#izrael#drón#jemen#húszi

Címlapról ajánljuk