Külföld

Meghalt a legendás francia szabadságharcos, aki tinédzserként 25 náci katonát ejtett foglyul

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 20:03

Simone Segouin 97 éves volt.

97 éves korában Simone Segouin, a Nicole Minet-ként ismert volt francia partizán, aki alig 18 éves korában kulcsszerepet játszott 25 náci katona fogyul ejtésében, írja a Sun.

Segouin 1944-ben, 17 éves korában tanult meg lőni géppisztollyal, ekkor csatlakozott a Francs-Tireurs et Partisans nevű kommunista ellenállócsoporthoz. Hamis papírokat szerzett, majd ellopott egy német katonai motorbiciklit, amellyel később üzeneteket közvetített a partizánok között.

Később több nagyobb akcióban is részt vett, köztük nácik túszejtésében, valamint német vonatok felrobbantásában. Jelen volt Párizs augusztusi felszabadításakor is. Később így emlékezett vissza erre az időre: „Az ellenállásért harcoltam, mindössze ennyi. Ha újra kéne csinálnom, megtenném, mert nem bántam meg semmit”.

A nő akkor lett nemzetközileg is híres, amikor megjelentek róla Robert Capa fotói a 25 túsz ejtése után. Később számos kitüntetést kapott, tavaly előtt például a Francia Köztársaság Lovagja lett, ami az ország legnagyobb érdeme.

Nyitókép: Wikimedia Commons

#Külföld#francia#partizán#náci#túsz#szabadságharc

Címlapról ajánljuk