Sport

A francia kézisek két nap után érték el, hogy a járvány miatt ne kelljen a többi szállóvendéggel étkezniük

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 14:29

„Gyarmattartó arroganciának” nevezte Gulyás Gergely a francia kézisek panaszait a laza vírusszabályokról.

Két napba telt elérni, hogy ne a többi szállóvendéggel kelljen étkezniük a francia kéziseknek, mondta el a csapat képviselője az RTL Híradónak. A magyar rendezésű Európa-bajnokságra érkező csapatok közül a franciák és a szerbek is panaszkodtak a szerintük túl laza járványügyi szabályozásra.

Azt viszont nem sikerült elérni, hogy a többi csapattól is elkülönítsék őket. A franciák nem is a konkrét fertőzéstől féltek, hanem attól, hogy ha az egyik csapattagnak pozitív lesz a tesztje, akkor az mindenkire hátrányos lehet. Ugyanis akinek pozitív lesz a tesztje, az öt napra karanténba kerülhet az európai szövetség döntése alapján.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert nem hatották meg a panaszok. Ő a csütörtöki kormányinfón bántónak nevezte a franciák szavait.

Szokatlannak tartjuk, hogy valaki vendégként eljön egy vendéglátó országba és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Európa-bajnokságot ilyen rendkívül nehéz körülmények között le tudjuk bonyolítani, és egyfajta gyarmattartó arroganciával nyilatkozik az itteni körülményekről

– mondta Gulyás.

Korábban Nikola Karabatic francia kézilabdás azt mondta a Le Figaro című lapnak: „Megdöbbentünk a verseny körülményei miatt. Szigorú protokollokat követtünk, hogy ne kapjuk el a Covidot, miközben ugyanott eszünk, ahol a többi vendég.” A csapat tagjai a lapnak arra is panaszkodtak, hogy a közös térben, maszk nélküli vendégekkel keverednek, miközben hazájukban egyre szigorúbbak a szabályok.

Ugyanerre panaszkodott a szerb szövetségi kapitány, Toni Gerona is. Ő azt állítja, hogy a kaotikus szervezés miatt több játékosa megfertőződött. Csütörtökön az RTL Híradónak a szerb csapat tagjai már azt mondák: minden rendben van.

A Magyar Kézilabda Szövetség közösségi oldalán reagált a szerbek és a franciák kifogásaira. Azt írták, „értetlenül állunk a franciák és a szerbek nyilatkozata előtt", „a hatályos jogszabályokat és az EHF által előírt covid-protokollt mindenki megismerte, azokat betartja a rendező országokban”.

A franciák elmondták, nem a szállodával van gondjuk, még csak a magyarokkal sem. A kritikáikat a szervezőknek szánták. Szerintük nem csak nekik van bajuk az elhelyezéssel.

A Kézilabda EB csütörtökön öt helyszínen rajtol el, a szegedi sportcsarnokban este hat órától a szerbek az ukránokkal lépnek pályára.

Nyitókép: Karabatic szeptemberben. Fotó: MTI / Krizsán Csaba 

#Sport#francia#szerb#kézilabda#járvány#korlátozás#gulyás gergely

Címlapról ajánljuk