Külföld

Megint van áram Csernobilban, Washington tovább büntet, elraboltak az oroszok egy ukrán polgármestert

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 12. 5:36

18. napjába lépett az Ukrajna elleni háború, összefoglaló a péntek óta történt fejleményekről.

Címszavakban a legfontosabbak:

Röviden az elmúlt órák fejleményeiről:

Washington bünteti a Kreml szóvivőjének családját és orosz képviselőket is

A Kreml szóvivőjének több családtagját, Viktor Vekszelberg milliárdost és 12 orosz képviselőt is büntetőintézkedésekkel sújtott az Egyesült Államok pénteken. Az érintettek egyebek között nem férhetnek hozzá az Egyesült Államokban lévő vagyonukhoz, írja az MTI.

A frissen szankcionáltak között van a VTB bank vezetőségének 10 tagja és Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő felesége és két felnőtt fia is, akik Washington szerint luxuséletmódot folytattak. Magát Peszkovot már a múlt héten, egy korábbi intézkedéscsomag érvényesítésével szankciókkal sújtották.

Büntetőintézkedésekkel sújtották a Novikombank vezetőségének négy tagját, az ABR céget és több vezetőjét, továbbá Vlagyimir Knjaginyint, Szentpétervár alkormányzóját. Az érintett képviselők között van Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke is.

Zelenszkij: polgármestert raboltak el az orosz katonák

Orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét, jelentette be péntek éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint ez az országa ellen zajló orosz támadás gyengeségének a jele is. Zelenszkij szerint a polgármesterek elleni fenyegetés vagy akár fizikai erőszak nem segít az ostromot folytató oroszoknak. Fedorov elrablását terrorcselekménynek minősítette.

Fordulóponton túl

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken arról beszélt, hogy az orosz erők átcsoportosítják erőiket, és valószínűleg Kijevet készülnek megtámadni. Úgy vélte, hogy Ukrajna túljutott a több mint két hete zajló háború stratégiai fordulópontján, és már csak idő kérdése, hogy mikor szabadítják fel az ukrán területeket.

7144 embert tudtak kimenekíteni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy pénteken négy ukrán városból 7144 embert tudtak kimenekíteni humanitárius folyosókon keresztül. Ismét azzal vádolta Moszkvát, hogy több városból, így a tengerparti Mariupolból megakadályozta a civilek távozását. Az előző két napon Kijev az említettnél jóval szélesebb körű, több tízezres nagyságrendű evakuálásról számolt be.

Az ukrán vezetés szerint az orosz erők támadásai pénteken is több helyszínen megakadályozták, hogy az úgynevezett humanitárius folyosókon civileket menekítsenek ki a háborúban érintett ukrán területekről, orosz közlések szerint viszont egyes településeknél az ukrán fél hibájából hiúsult meg az evakuálás.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Mariupol kikötővárost orosz tüzérségi támadások miatt a távozni szándékozók nem tudták elhagyni, és az orosz erők Kijevnél is több autóbuszt megállítottak és visszaküldtek.

Megint van áram Csernobilban

Az ukrán hatóságok arról tájékoztatták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget pénteken, hogy  sikerült részlegesen helyreállítani az áramellátást az egykori csernobili atomerőműben. Az áramszünet szerdán kezdődött, és veszélyeztette a nukleáris hulladékot tároló létesítmény hűtőrendszerét is.

Moszkva modern katonai felszereléseket szállít Fehéroroszországba

Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő pénteken megállapodott abban, hogy Moszkva már a közeljövőben a legkorszerűbb katonai felszerelésekkel látja el Fehéroroszországot. Lukasenka a múlt héten még azt mondta, fehérorosz fegyveres erők nem fognak részt venni az Ukrajnában zajló orosz hadműveletekben.

A két vezető abban is megállapodott, hogy kölcsönösen segítik egymást azokkal a szankciókkal szemben, amelyeket a nemzetközi közösség szabott ki rájuk. Ez az együttműködés az energiaellátás és a mezőgazdaság területére is kiterjed.

Porosenko megállapodott Zelenszkijjel

Petro Porosenko volt ukrán államfő, jelenlegi ellenzéki vezető pénteken bejelentette: megállapodott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel abban, hogy átmenetileg félreteszik politikai csatározásaikat, és egységfrontként lépnek fel az Ukrajnát ért orosz agresszióval szemben.

Porosenko szerint ez most teljes mértékben a megfelelő és helyes magatartás; most egy ukrán nem elnök, miniszter, párt vagy parlamenti frakcióvezető, és nem munkás. „Most mindannyian katonák vagyunk, akiknek meg kell védeniük Ukrajnát” – hangoztatta Porosenko, aki 2014-2019 között volt Ukrajna államfője, de második ciklusra már nem kapott megbízást, miután Zelenszkij legyőzte őt a legutóbbi elnökválasztás második fordulójában.

Petro Porosenko eddig semmiben nem támogatta Zelenszkijt. Ráadásul Porosenkót tavaly december 20-án hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR).

Elítélte az ukrajnai civilek elleni orosz támadásokat az ENSZ

Az ENSZ fenntartás nélkül elítéli az ukrajnai polgári célpontok elleni orosz támadásokat, jelentette ki Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettese a Biztonsági Tanács pénteki ülésén, amelyet Oroszország kérésére a biológiai fegyverek kérdésében hívtak össze. Az emberi jogi hivatal adatai szerint csütörtökig 564 polgári személy halt meg, és 982 sebesült meg Ukrajnában.

Az ülésen Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet megismételte azokat a vádakat, amelyek szerint az Egyesült Államok Ukrajnában ukrán együttműködéssel 30 biológiai laboratóriumot működtet, amelyekben pestissel, lépfenével és kolerával kísérleteznek. 

Nakamicu Izumi, az ENSZ leszerelési főképviselője a BT ülésén közölte, hogy az ENSZ-nek nincsen tudomása arról, hogy bármilyen vegyifegyverprogram folyna Ukrajnában, amely ratifikálta a vegyifegyver-tilalmi egyezményt is. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield kijelentette: Washingtont mélységesen aggasztja, hogy Oroszország ilyen hamis állításokkal áll elő, hogy előkészítse a talajt a saját biológiai és vegyi fegyvereinek bevetéséhez Ukrajnában. 

Nyitókép: megrongálódott tank a Kijev közelében fekvő Brovariban, 2022. március 10-én – Fotó: MTI/AP/Felipe Dana 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#volodimir zelenszkij#csernobil

Címlapról ajánljuk