Külföld

Az orosz drónok miatt visszavonták az ukránok az amerikai tankokat a frontvonalból

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 26. 14:22

Az orosz harctéri drónok miatt úgy döntött az ukrán hadsereg, hogy nem kockáztatják azt a kevés Abrams M1A1 tankot, amit az Egyesült Államoktól kaptak.

Az ukrán hadsereg ideiglenesen visszavonta a frontvonalból a Egyesült Államok által biztosított Abrams M1A1 harckocsikat, írja az Associated Press (AP). Az Egyesült Államok 2023 szeptemberében szállított az orosz megszállás ellen védekező Ukrajnának 31 tankot. Ez a mennyiség a harctéri erőviszonyokat tekintve nem volt valami sok, az ukránok jó ideig nem is vetették be a korszerű, egyenként 10 millió dollárba (átszámítva nagyjából 3,6 milliárd forint) kerülő amerikai harckocsikat.

Ukrajna az Abramsok érkezése előtt az európai szövetségesektől kapott Leopard tankokkal készült a tavaszi ellentámadásra, az orosz védelmi vonalak áttörésére. A sikertelen ellenoffenzíva után a harcok elhúzódtak, a frontvonalak megmerevedtek, az ősz elején érkező 31 amerikai tank ebben a helyzetben már nem volt jelentős tétel. 

Az őszi-téli hónapokban öt Abrams tankot vesztett Ukrajna, és ekkorra már teljesen át is alakult a háborús taktika. Mindkét fél olcsó távirányítású, felderítő és támadó drónok (FPV) ezreit veti be az ellenséges páncélozott harcjárművek ellen, és a drónközpontú légi-földi háború hónapjai alatt kiderült, hogy a hagyományos harckocsik sokszor teljesen védtelenek az újfajta fenyegetéssel szemben, a tankok gyenge pontjait (lánctalp, lövegtorony nyaka stb) támadó, gyorsan manőverező, nagy robbanóerejű, páncéltörő fejjel felszerelt drónok képesek teljesen kiütni a lomha, könnyen észrevehető monstrumokat.

Nincs még ellenszer a drónok ellen

Amerikai katonai tisztségviselők arról beszéltek az AP-nek, hogy az orosz felderítő drónok miatt nehéz észrevétlenül akcióba küldeni a tankokat, úgy, hogy ne váljanak rögtön tüzérségi vagy drónos támadás célpontjává. „Nincs már olyan nyílt terep, amin csak úgy át lehetne hajtani” – fogalmazott az egyikük, hozzátéve, hogy az ukrán hadseregnek egyelőre nincs hatásos tankvédő ellenszere a drónok ellen. 

Mindezek miatt az ukrán hadvezetés ideiglenesen visszahívta az Abrams tankokat, hogy amerikai katonai szakértőkkel új taktikát dolgozzanak ki. Ez nem jelenti azt, hogy a tankok elvesztették volna jelentőségüket, de egy olyan harci környezetben, ami telítve van pilóta nélküli, levegőből lecsapó öngyilkos robbanóeszközökkel, sokkal nagyobb kockázatot jelent a bevetésük. A taktika átírásával azt kell megfontolni, hogy miképp lehet alkalmazkodni a megváltozott csatatéri viszonyokhoz, amelyek közt lényegében lehetetlen ezekkel a nagy páncélozott lánctalpasokkal észrevétlenül mozogni.

Visszavonták az ukránok az amerikai tankokat a frontvonalból
Ukrajnának szállított Abrams tankok – Fotó: U.S. Army / Spc. Christian Carrillo

Az Abrams tankok háttérbe vonása a havi ukrán védelmi csoportülés előtt derült ki. Ez az a két évvel ezelőtt kezdődött, havonta összeülő tanács, amelyen ötven szövetséges ország képviselői vesznek részt, hogy időről-időre megvitassák az Ukrajnának nyújtott katonai segélyeket. A tankok kérdése feltehetően fontos pontja lesz a pénteki ülésnek, ahogy a Joe Biden elnök által szerdán aláírt 61 milliárd dolláros segélycsomag azonnali fegyverszállításra vonatkozó 1 milliárd dolláros részlete is.

Az AP értesülése szerint ennek a csomagnak jelentős részei lesznek a drónelhárító rendszerek, légvédelmi fegyverek és lőszerek, valamint az Abarms tankoknál jóval olcsóbb páncélozott harcjárművek, Humvee-k, Bradley-k és aknatámadásoknak ellenálló MRAPV-k. Az új amerikai segély részeként az orosz drónok hatótávolságán kívülről üzemeltethető, nagy hatótávolságú, 300 kilométerre is elérő ATACMS ballisztikus rakéták szállításáról is döntés született.

Nyitókép: Ukrajnának adott Abrams – Fotó: U.S. Army / Staff Sgt. Athiambo Onyago

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#egyesült államok#dróntámadás#drónok#m1 abrams#harckocsi

Címlapról ajánljuk