Külföld

Putyin orosz titkosszolgálati vezetőket tartóztathatott le, akiket a villámháború kudarcáért hibáztat

rtl.hurtl.hu

2022. március 11. 19:49

Az FSZB magas rangú vezetői házi őrizetben vannak. Rosszul mérhették fel Ukrajna belső viszonyait.

A ukrajnai orosz invázió kezdete után két héttel az orosz elnök leszámolást indított az orosz titkosszolgálat, a szovjet KGB utódszervezete, az FSZB vezetőivel szemben – írja a Meduza.io cikke alapján a 444. Vlagyimir Putyin elnöksége előtt maga irányította az FSZB-t.

A meg nem erősített hírek szerint az Operatív Információs Főosztályt, orosz rövidítéssel DOI vezetőjét, Szergej Beszedát és helyettesét helyezték házi őrizetbe.

A DOI az orosz invázió előtt folyamatosan jelen volt Ukrajnában, maga Beszeda is Kijevben volt a 2014-es forradalom idején, amikor megdöntötték az oroszbarát Viktor Janukovics elnök hatalmát.

A cikk szerint a DOI-nak kellett felmérnie a közhangulatot Ukrajnában az invázió elindítása előtt. Úgy tűnik azonban, hogy átverték Putyint. Mivel nem merték feldühíteni az elnököt, nem azt mondták neki, amit tapasztaltak, hanem azt, amit hallani szeretett volna. Vagyis téves felderítési információkkal látták el Putyint a háború előtt.

Tény: az orosz invázió megindulása után sem az ukrán politikai vezetés, sem a hadsereg nem adta meg magát, hanem felvette a harcot a megszállókkal.

Nyitókép: Alexander Bortnikov, az FSZB főnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#fszb#titkosszolgálat

Címlapról ajánljuk