Külföld

A moszkvai magyar nagykövet részt vett Putyin beiktatásán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 7. 19:42

Vlagyimir Putyin ötödik elnöki ciklusának kezdetén jelen volt Konkoly Norbert moszkvai magyar nagykövet.

Bár a magyar kormányzat nem árulta el, hogy magyar részről ki vesz részt Vlagyimir Putyin keddi elnöki beiktatásán, estére kiderült, ki képviselte Magyarországot a ceremónián.

Az orosz Vedomosztyi hírportál azt írja, hogy Vlagyimir Putyin elnök május 7-i beiktatásán legalább „négy barátságtalan ország” nagykövete vett részt: Magyarország, Málta, Franciaország és Dél-Korea.

Az oroszországi magyar nagykövetség a Vedomosztyinak megerősítette, hogy „a beiktatási ünnepségre meghívást kapva a nagykövet jelen volt az eseményen”. Ezek szerint 

Konkoly Norbert rendkívüli és meghatalmazott moszkvai nagykövet ott volt, amikor Vlagyimir Putyin felesküdött az aranyozott orosz alkotmányra.

A Ru-Novosztyi híroldal is arról ír, hogy Magyarországot a moszkvai nagykövet képviselte, míg a Kommerszant oldalán közölt képgalériában fel is tűnik a jobb szélen, lehajtott fejjel, zsebredugott bal kézzel ácsorgó magyar diplomata.

„Magyarország hagyományosan önálló külpolitikai utat jár” – mondta Konkoly Norbert jelenlétével kapcsolatban Kirill Teremeckij, a moszkvai közgadasági egyetem külpolitikai szakértője a Vedomosztyinak. Szerinte a magyar kormány gesztusa a nagykövet jelenlétével Putyin beiktatásán azt mutatja, hogy Ukrajna ügyében nem kíván eltérni szuverén politikájától és békepárti megközelítésétől.

A Ru-Novosztyi szerint hazánkon kívül az alábbi európai országok küldtek magas rangú diplomatát (valamennyien moszkvai nagykövetüket) az eseményre:

  • Franciaország
  • Szlovákia
  • Ausztria
  • Görögország
  • Szlovénia
  • Ciprus

Az orosz elnök beiktatását a legtöbb európai uniós és NATO-tag állam bojkottálta, a választási csalások és az Ukrajna elleni népirtó háború miatt. A Vedomosztyi által említett „barátságtalan országok” azok, amik Ukrajna 2022. februári lerohanása után szankciókat vezettek be Oroszországgal, orosz vállalatokkal és állampolgárokkal szemben. Ezen a listán egy az egyben szerepel az Európai Unió, illetve 29 ország, köztük Magyarország is.

Az elnöki beiktatással kapcsolatban kérdéseket küldtünk a moszkvai magyar nagykövetnek, amennyiben kapunk válaszokat, beszámolunk róla.

Nyitókép: Konkoly Norbert, Magyarország moszkvai nagykövete, miután átvette a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában 2022. március 14-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#beiktatás#orosz elnök#magyar nagykövetség#moszkva#konkoly norbert

Címlapról ajánljuk