Külföld

Már megint saját magukat bombázták az oroszok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 23. 13:38

Egy H-59 típusú, légi indítású cirkálórakéta hullott orosz földre Belgorod térségében a múlt héten.

Az Ukrajna ellen 2022 februárjában megindult totális orosz invázió során elég gyakran előfordult már, hogy az orosz hadsereg Oroszország saját területeit bombázta. Ennek köszönhetően olykor lakott területekre is hullott bomba, vagy ért orosz létesítményeket rakétatalálat.

A Politico egy friss esetről beszámolva azt írja, hogy április 19-én ismét hasonló incidens történt. Az Astra független orosz hírcsatorna értesülése szerint az orosz légierő egyik gépe egy H-59 „Ovod” cirkálórakétát „hagyott el” Belgorod térségében, 92 kilométerre az ukrán határtól, egy mező fölött.

Az orosz területre zuhant jókora rakétát a helyszínen megsemmisítették a hadsereg tűzszerészei, az incidensben nem sérült meg senki. Az X-59 egyébként egy a hetvenes években kifejlesztett, repülőgépekről indítható cirkálórakéta, amelynek modern változatát gyakran veti be az orosz légierő ukrán katonai és civil célpontok ellen.

Orosz médiabeszámolók szerint márciusban és áprilisban legalább 21-szer ért orosz bombatalálat orosz területeket, írja az Ukrainska Pravda. A jelenség oka valószínűleg az lehet, hogy az egyre rosszabb radarirányítás miatt az orosz pilóták tartanak az ukrán légvédelemtől, és igyekeznek a határtól minél messzebb megszabadulni terhüktől, ez pedig a célzás rovására megy.

Nyitókép: Orosz Légierő

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#légierő#cirkálórakéta#incidens

Címlapról ajánljuk