Tudomány-Tech

Egy Magyarországon átrepülő szovjet felderítő drón zuhant le Zágrábban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 11. 12:05

A Tu-141 Sztrizs pilóta nélküli hadműveleti-harcászati, felderítő robotrepülőgép Ukrajna felől, Magyarország légterén át repült Horvátországig.

Csütörtök késő éjjel, 11 óra után nem sokkal lezuhant egy pilóta nélküli repülőgép Zágrábban, jelentették előbb horvát, majd nemzetközi híroldalak. A repülőeszköz 1 méter mély, 3 méter széles krátert vájt a földbe a horvát főváros délnyugati részén, Jarunnál, ahol Zágráb legnagyobb egyetemi kollégiuma, a Száva-parti Stjepan Radić is található. A roncsoktól nem messze két ejtőernyőt is találtak a helyszínre riasztott rendőrök.

A horvát hatóságok szerint egy orosz gyártmányú gépről van szó, amely a magyar légtérből érkezett Zágrábba. „Az eddigi adatok szerint keletről nyugat felé, azaz a magyar légtérből lépett be a horvát légtérbe, 700 km/h sebességgel, 1300 méteres tengerszint feletti magasságban” – közölte a horvát kormány.


A War Zone cikke szerint a roncsokról készült fotók alapján jól beazonosítható a repülőgép, ami egy Tupoljev Tu-141 Sztrizs, szovjet gyártmányú hadműveleti-harcászati, felderítő robotrepülőgép. Ilyenből 152 dabrab készült a Szovjetunió felbomlásáig. Tu-141-es katonai drónok java része a Szovjetunió nyugati határai mentén állomásozott, majd a Szovjetunió szétesése után többségük Ukrajnához került, ahol egy részüket a Krím 2014-es orosz megszállása után továbbfejlesztették és működőképes állapotban tartották.

A korai háborús híradások szerint miután Oroszország megindította az offenzívát, Ukrajna újra hadrendbe állította maradék Tu-141-eseit. Ukrajna a Tu-141 egyetlen ismert jelenlegi üzemeltetője, szögezi le Tyler Rogoway, a War Zone katonai repülésben jártas szakértője.


A War Zone úgy kalkulált, hogy a szovjet drón valószínűleg meghibásodott, ezért repült Horvátország irányába. Az 1100 km/órás sebességre is képes, nagy méretű gép legalább 563 kilométert tett meg, átrepülve Magyarország keleti része fölött, mielőtt Zágrábban a földbe csapódott volna.

A nem túl korszerű, múzeuminak mondható szovjet technikát képviselő drón üzemeltetése nem lehet egyszerű. A hetvenes években kifejlesztett pilóta nélküli repülőgép inkább egy újrahasznosítható cirkálórakéta, mint mai értelemben vett távirányítású drón. Akkora, mint egy kisebb vadászgép, rakétával indítható egy megfelelő pótkocsis állásról, és előre meghatározott, több mint ezer kilométeres pályán, hangsebesség körül képes repülni. Közben az eszköz adatokat gyűjt, a felderítendő területről, majd küldetése végén ejtőernyővel landol.


A Zágrábban lezuhant Tu-141-es esete elég komoly nemzetközi incidensnek számít, akár Ukrajnából, akár Oroszországból, akár Belaruszból indították (a jelenlegi zavaros helyzetben ez utóbbiak sem zárhatók ki teljesen). Zoran Milovanović horvát államfő a történtek miatt sürgős tanácskozásra hívta hivatalába a horvát vezérkar főnökét, Robert Hranj tengernagyot, illetve a polgári felderítés és a katonai felderítés vezetőit, Daniel Markićot és Ivica Kindert, írja a 444.

Elképzelhető, hogy Magyarország légvédelme nem észlelte a repülő szerkezetet, noha egyes híradások szerint az legalább 40 percig tartózkodott a magyar légtérben. Egy lehetséges magyarázat erre az lehet, hogy a szovjet drón túl gyorsan és túl alacsonyan repült ahhoz, hogy a magyar radarok észleljék. Az rtl.hu kérdéseket küldött ezzel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztériumnak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon reagált a történtekre. Azt írta, hogy telefonon egyeztetett Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszterrel, illetve hogy 

Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. 

Szijjártó szerint a magyar hatóságok szorosan együttműködnek a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségesekkel a vizsgálat során.

Nyitókép: Twitter

#Tudomány-Tech#Külföld#haditechnika#szovjet#drón#felderítő#tu-141#orosz-ukrán háború#horvátország#zágráb#légtérsértés

Címlapról ajánljuk