Külföld

Küszöbön áll Kijev ostroma, megszakadt a kapcsolat Csernobillal – 16. napjába lépett a háború

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 11. 4:18

Az oroszok még több csapatot küldtek Ukrajnába.

Máris óriásiak a károk Kijev külvárosaiban, ahol üzemanyagtárolókat és lakóépületeket semmisítettek meg az oroszok. Többek között Hosztomelben és Sztojankában is támadtak.

A CNN azt írja műholdfelvételek alapján, hogy a Kijevbe tartó, 64 kilométer hosszú orosz hadikonvoj feloszlott, és új pozíciókat vett fel a város körül az éjszaka során. A város környékén egyre intenzívebbek a csaták.

A lap tudósítója arról számolt be: „egy ijesztő fejlemény történt ma, ami szintlépést jelent az orosz aktivitásban a város keleti oldalán egy Brovari nevű kertvárosban. Nagyon komoly küzdelmeket láttunk ott.” Korábban mi is megírtuk, hogy a Kijevbe tartó konvoj hosszú ideig csak vánszorgott. 

Most úgy tűnik, közelebb kerültek ahhoz, hogy ostrom alá vegyék az ukrán fővárost.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint az ukránok minden kapcsolatot elvesztettek a csernobili atomerőművel. Csütörtökön az is kiderült, hogy az oroszok által elfoglalt terület elvesztette a kívülről érkező energiaellátást. Viszont megnyugtatnak: ennek nincs hatása a térség alapvető biztonsági infrastruktúrájára.

Átvették a kínaiak is azt az összeesküvéselméletet az oroszoktól, amely szerint az ukránok titokban biológiai fegyvereket fejlesztenek. A külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, szükség van egy nemzetközi vizsgálatra a témában. Közben a kínai állami média közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy állításait, aki csütörtökön merész kijelentést tett.

Azt mondta, az orosz fegyveres erők bizonyítékot találtak arra, hogy a Pentagon egy halálos kórokozók titkos, egyebek között vándormadarak általi terjesztésére szolgáló mechanizmus létrehozására irányuló kutatásokat támogatott.

Közben új adatok is érkeztek a civil lakosság kimenekítéséről. Volodimir Zelenszkij elnök arról beszélt, hogy a humanitárius folyosók segítségével az elmúlt két napban összesen százezer embert sikerült kimenekíteni az ostromlott városokból. A menekítés akadozva ment, mivel az oroszok rendre megszegték az ahhoz szükséges tűzszünetet.

Egyéb fejlemények:

  • az oroszok beismerték, hogy még február végén meghalt Andrej Szukovetszkij vezérőrnagy a harcokban
  • az USA kormánya 13,6 milliárd dolláros segélycsomagot szavazott meg Ukrajnának
  • az ukránok 300 katonát vezényelnének vissza az országba, akik jelenleg ENSZ-békemissziókban vesznek részt
  • a britek szerint az oroszok még több fegyverest mozgósítottak és küldtek Ukrajnába. Ez lelassíthatja a terjeszkedésüket az országban.

Nyitókép: Ukrarian Military Defense

#Külföld#orosz-ukrán háború#kijev#humanitárius folyosó#menekülés#oroszország#kína#csernobil

Címlapról ajánljuk