Külföld

Nem kap adatokat Csernobilból a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 5:00

Az oroszokat arra kérik, hogy engedjék a műszakváltásokat a dolgozóknak.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kedden közölte, hogy nem közvetítenek adatokat a csernobili atomerőműbe telepített biztonsági megfigyelő rendszerek. Az AFP hírügynökség szerint ezek annak ellenőrzésére szolgálnak, hogy a sugárzóanyagok a helyükön vannak.

A leállított erőműben máig több mint kétezren dolgoznak egy újabb katasztrófa megelőzése érdekében. Oroszország az Ukrajna elleni támadásban a létesítményt is elfoglalta, több mint kétszáz fős személyzet ragadt a területen, egyre rosszabb körülmények között dolgoznak. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felszólította Oroszországot, hogy engedjék a műszakváltásokat.

Az ukrán nukleáris felügyeleti szerv jelenleg csak emailben tud kapcsolatot létesíteni az erőművel. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője megerősítette, hogy kész Csernobilba vagy máshová utazni annak érdekében, hogy az ukrajnai atomerőművek biztonságáról egyeztessen minden háborús féllel.

Az ugyancsak elfoglalt zaporizzsjai atomerőműről az ügynökség azt közölte, hogy a hatból két reaktora továbbra is működik, a személyzet váltott műszakokban dolgozik, a sugárzás szintje nem változott.

Nyitókép: Volodymyr Tarasov/ Ukrinform / Future Publishing via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#nemzetközi atomenergia ügynökség#csernobil

Címlapról ajánljuk